+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Így zajlik egy napelemes rendszer kiépítése

napelem rendszer kiépítése

Így zajlik egy napelemes rendszer kiépítése

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelem rendszer kiépítése elhúzódó folyamat, viszont egy támogató kivitelező partnerrel sokkal könnyebb végigmenni rajta, mint önállóan. Ráadásul magánszemélyként már az igényfelmérés és a tervezés is kifoghat rajtunk a megfelelő szakmai háttér hiányában. Ezért mi is azt javasoljuk, hogy elérhető és kompetens szolgáltatót válassz a napelemes rendszered kiépítéséhez – így gördülékenyen, az igényeidre szabott rendszer szolgálhat ki a következő évtizedekben.

Napelem rendszer kiépítése: igényfelmérés, kalkuláció és kiválasztás

A napelem rendszer kiépítése esetén első lépése minden esetben az igényfelmérés és a szükséges teljesítmény becslése. Ez utóbbit akár a felhasználók is elvégezhetik az éves fogyasztási adataikat figyelembe véve, de egy új ingatlan esetén vagy a várható bővítések ismeretében akár egy energetikus bevonása sem rossz ötlet. A szakember segíthet abban, hogy konkrétan megismerjük, mennyi energiát fog fogyasztani a ház az új berendezések (például egy elektromos autótöltő, a hőszivattyú vagy az elektromos fűtés) működtetésével és emiatt nemcsak rövid, hanem hosszabb távon is profitálhatunk a nepelemes rendszerből.

A villanyszámla nullázásához tehát ismerni kell az aktuális fogyasztást, annak időbeli ingadozását, és ha ezek az adatok rendelkezésünkre állnak, indulhat a rendszer tervezése. A szükséges teljesítmény meghatározza, hogy mekkora és hány darab panelre lesz szükségünk. A panelek viszont névleges teljesítményüket csak ideális körülmények közt adják le – ezért ismét megemlítenénk, mennyire fontos, hogy már a folyamat elején elinduljon a közös gondolkodás a leendő kivitelezővel. A szakértők ugyanis segíthetnek a megfelelő teljesítménybecslésben, támogatást tudnak biztosítani abban, hogy milyen típusú napelemeket válasszunk és olyan paramétereket is figyelembe vesznek a kalkulációban, mint az ingatlan elhelyezkedése, tájolása vagy a térség éghajlata.

Még egy fontos dolgot érdemes mérlegelni, mielőtt belevágnánk az engedélykérési folyamatba, ez pedig nem más, mint az ingatlan és legfőképp a tető állapota. A kiválasztott panelek súlya ugyan ritkán okoz szerkezeti problémákat, de ahhoz, hogy a napelemek tartósan kiszolgálják a felhasználókat, csak megfelelő állapotú tetőkre célszerű őket telepíteni. A legtöbb kivitelező már képek alapján tud tanácsot adni arról, hogy kell-e valamilyen felújítást végezni a tetőn ahhoz, hogy felszerelhetők legyenek a panelek.

De nem csak az ingatlan, hanem a hálózat állapota is befolyásolhatja azt, hogy lehet-e napelemet telepíteni az adott házra. Ezt azonban már nem a kivitelező, hanem a központi szolgáltató tudja megítélni és magának az engedélyeztetési folyamatnak a része az a vizsgálat is, ami alapján megállapítják, hogy az adott transzformátor-körzetben van-e még kapacitás napelemes termelésre.

Barangolás a bürokrácia útvesztőiben a kétirányú mérőóráig

A kivitelezés leghosszabb fázisát tulajdonképpen a különböző engedélykérési és engedélyeztetési folyamatok adják. Magyarországon jelenleg csak olyan napelemes rendszer építhető ki, ami nem csatlakozik a központi hálózatra, nem táplál be rá folyamatosan. Ennek oka az elavult hálózati infrastruktúrában keresendő a kormány szerint, de EU-s kötelezettség, hogy legkésőbb 2024-ben újra kell indítani a hálózatra táplálás lehetőségét. Ettől függetlenül viszont a napelemes rendszerek telepítésének következő lépése a hálózati szolgáltatónál történő engedélykérés, a területileg illetékes szolgáltató dönt ugyanis arról, hogy telepíthető-e újabb napelemes rendszer az adott körzetben vagy sem. Ha ezt az engedélyt megkapja a felhasználó és a szolgáltató is mindent rendben talál (csatlakozási pontok, kapcsolószekrény, földelés ellenőrzése), akkor pontos terveket kell készíteni a rendszerről. Ez általában a kivitelező feladata és ha ezzel is minden rendben van, akkor megtörténhet a telepítés.

Tulajdonképpen maga a telepítés nagyon kevés időt vesz igénybe, bonyolultabb, nagyobb rendszerek esetén is nagyjából 3-4 napot, a legtöbb napelemes rendszer könnyen szerelhető a helyszínen, moduláris és nincs szükség hozzá speciális gépekre sem. A kivitelező szakemberek a tetőre szerelik a napelempaneleket, biztosítják a csatlakozást az inverterrel és összekötik az új napelemes rendszert a hálózattal is.

Ha az elkészült rendszert készre jelentik (sikerrel lezárult a tesztüzem és elkészült minden dokumentáció), következhet az óracsere, ami ingyenes és a felhasználónak kell igényelnie a központi szolgáltatótól. Felszerelése viszont csak akkor lehetséges, ha a rendszer biztonságosan működtethető. Az ad-vesz mérőórák felszerelésével a háztartás immár termelőként is csatlakozhat a központi hálózatra. Végül pedig megkezdődik az üzemszerű működés, ami jelenleg a háztartás energiaellátását, illetve akkumulátortelep töltését jelenti, azok ugyanis, akik 2022.10.31-ig nem adták be az engedélykérésüket a szolgáltatóhoz, jelenleg nem termelhetnek a központi hálózatra.

Ez viszont nem jelenti továbbra sem azt, hogy ne érné meg a napelem rendszer kiépítése. A beruházás méretét és a megtérülést viszont egész máshogy kell értékelni ebben az átmeneti időszakban. Kevésbé éri meg túlméretezni a rendszert az aktuális fogyasztáshoz képest, arról viszont az inverterek méretezésekor már írtunk, hogy hogyan lehet tartalékot építeni a napelemrendszerbe ahhoz, hogy a jövőben a háztartással együtt bővülhessen a termelési kapacitás.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés