+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Akkumulátoros rendszerek

a villamos energia tárolása

Világszerte már számos módszer/technológia létezik a villamos energia tárolására. A megoldások között szerepelnek olyanok, amelyek itthon a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) határain belül létesíthetők. Az akkumulátor az energia eltárolásával a napelemes  rendszer részeként lehetővé teszi a hibrid és a sziget üzemű rendszerek megvalósítását.

A hibrid és a sziget üzemű napelemes rendszer

Az akkumulátorok segítségével megvalósítható a hibrid és a sziget üzemű napelemes rendszer egyaránt. A hibrid rendszerek esetében a napelem által megtermelt, de adott pillanatban fel nem használt energiával először az akkumulátorokat tölti fel és csak utána táplálja vissza a hálózatba. Az energia visszavételezése is ugyanígy történik, először az akkumulátorban tárolt energiát használjuk fel és utána vételezünk a hálózatról. 

A sziget üzemű napelemes rendszer teljesen független a szolgáltatótól, így csak a háztartás által megtermelt és az akkumulátorban eltárolt energiát tudjuk felhasználni. A rendszer hátránya, hogy amennyiben több áramra van szükségünk, mint amennyit megtermeltünk, könnyen villamos energia nélkül maradhatunk.

Mire jó az akkumulátor?

Az akkumulátor eltárolja a napelem által megtermelt és fel nem használt energiát, hogy azt később felhasználhassuk.
Az energia tárolásának több fontos oka is van:

1

Ellátást biztosít akkor, amikor a napelem nem termel áramot

A napelem éjszaka nem termel áramot, azonban neked akkor is szükséged lesz villamos energiára. Ha akkumulátorban tárolod, akkor gazdaságosan tudsz hozzáférni és biztosítani tudod otthonod kényelmét.

2

Függetlenség a hálózattól

Az akkumulátor hibrid rendszer esetén részleges, míg sziget üzemű rendszer esetén akár teljes függetlenséget is garantál a szolgáltatótól. Így nem leszel kitéve a szabályozás változásainak, nem fog jelentős mértékben érinteni egy-egy olyan intézkedés, amely az áram árának növekedésével jár. Az elszámolás módok változása, vagy a visszatáplálással kapcsolatos szigorítás hatásait minimalizálhatod az akkumulátor segítségével. A háztartásod villamos energia költségei kiszámíthatóvá válnak.

3

Vészellátás áramszünet esetén

Ha áramszünet lenne a hálózaton az inverter ezt észleli és átkapcsol tartalék üzemre és az akkumulátorban tárolt energiával látja el az otthoni hálózatot.

4

Önfogyasztás optimalizálása (saját termelés felhasználása)

Önfogyasztás alatt azt az energiát értjük, amit nem a hálózatból vételezve, hanem általunk termeltből használunk fel, így nem vásároljuk az energiát, hanem magunknak állítjuk elő, ami a mostani energiaárak mellett komoly megtakarítást jelenthet hosszú távon. Egy önfogyasztásra optimalizált akkumulátorral ellátott napelemes rendszer megtervezéséhez a fogyasztási profil meghatározása elengedhetetlen mely a fűtési villamos energiaszükséglettel kezdődik. A többlet termelés felhasználására számos lehetőségünk van melyet tehetünk fűtéssel, vízmelegítéssel vagy akár autótöltéssel, melyek mindegyikére szolgál megoldással a Fronius.

Milyen akkumulátort válassz?

A megfelelő akkumulátor kiválasztása nagy hatással lesz arra, hogy milyen megbízhatóan fog működni a teljes rendszered. Mindenképp azt javasoljuk, hogy vonj be szakértőt a döntésbe. Kiindulópontként segítünk néhány átgondolandó szemponttal.

Energia tároló képesség

Az akkumulátor energia tároló képessége kulcsfontosságú tényező a kiválasztásban. Amikor kiválasztod a napelemes rendszerek akkumulátor tárolóját, gondold át, hogy milyen készülékeket szeretnél csatlakoztatni hozzá, és azoknak mik a névleges teljesítményük.

Típus

Manapság érdemes magas minőségű lítium-vasfoszfát akkumulátorokat választani, amelyek a napelemes rendszereddel karöltve hosszú ideig képesek kiszolgálni az igényeidet és biztonságot jelentenek az esetleges áramkimaradások esetén.

Élettartam

Az akkumulátor élettartama több tényezőtől függ:

  • Kisülési mélység: Az, hogy az akkumulátor milyen mértékben merül le működés közben, a kisülési mélységtől függ. A magasabb érték hosszabb akkumulátor-élettartamot jelent. A Manitu Solar által is forgalmazott BYD akkumulátorok esetében ez beállítható.
  • Hőmérséklet: Az elemek munka közben felmelegedhetnek. A jobb élettartam érdekében tartsa az akkumulátorokat hűvösebb hőmérsékleten.
  • Ciklusok száma: azt jelenti, hogy hányszor lehet az akkumulátort teljesen feltölteni és lemeríteni. Minden olyan eset, amikor egy akkumulátor teljesen lemerül és feltöltjük egy feltöltési folyamatot (ciklust) jelent. Értelemszerűen a kevesebb ciklusszám kisebb élettartamot feltételez.

Költség

Bár elsőre az akkumulátor költsége növeli a napelemes rendszerrel kapcsolatos – amúgy sem alacsony – kiadásaidat. De, mint minden más esetben, itt is érdemes minőségi, hosszú élettartamú berendezést választani.

A Fronius a PV Point megoldás mellett, mely áramszünet esetén is képes ellátni a háztartást a megtermelt energiával, rendelkezik a gyártó egy úgynevezett full backup megoldással is, mely akkumulátort használ, nevezetesen a BYD Battery Box Premium akkumulátoros konstrukcióit. A full backup funkció képes arra, hogy hálózati áramkimaradás esetén teljesen leváljon a hálózatról és ellássa a háztartást a napelemes rendszer által termelt és az akkumulátorban található energiával.

Az akkumulátor, csakúgy, mint a napelemek egyenárammal táplálják az invertert, amit az váltóárammá alakít. Számos méretű akkumulátoros rendszer kialakítható igénytől függően a mindössze 5.1kWh-tól kezdve a majdnem 58kWh-s kapacitásig. Az alábbi linken megtalálhatja a Fronius és a BYD közös megoldásait.

Az akkumulátorok teljesítményének
összehasonlítása

A Froniusnak és számos más inverter gyártónak is vannak akár a BYD-vel, akár más akkumulátor gyártókkal megoldásaik. Ezek összehasonlítására 2021-ben a Berlini Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (HTW Berlin) végzett egy kutatást, melynek részletes eredményeit itt láthatjátok.
A HTW Berlin által végzett vizsgálat több szempontból is hasznos:

  1. A különböző gyártói specifikációk miatt nehéz az eszközöket összehasonlítani.
  2. Az adatlapokon és telepítési útmutatókban is sok esetben csak a maximális értékek vannak előtérben és nem a valós/reális értékek. (pl.: részleges terhelés melletti hatásfok).
  3. Laikusoknak félrevezető lehet a névleges tárolási kapacitás kifejezés, mivel ez nem egyenértékű a használható tárolási kapacitással.
  4. Azonos akkumulátor esetén csak is az invertertől függnek az eredmények.
  5. A fentiek alapján nem volt érdemi összehasonlíthatóság az inverterek között.

A vizsgálat eredményeit a Fronius is feldolgozta, melyről egy videót is közöltek a Youtube csatornájukon

A megfelelő minőségű, méretezésű és a napelemes rendszerhez igazodó akkumulátor
ugyan költséges, de mégis biztonságos és gazdaságos áramellátást biztosít.

A legjobb megoldásért kérj tőlünk előzetes ajánlatot!

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés