+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Napelem

A napelem lesz a teljes rendszered leglátványosabb eleme. A feladata, hogy a nap sugaraiból egyenáramot termeljen, amelyet aztán majd az inverter alakít át a felhasználáshoz szükséges váltóárammá.

A napelem kiválasztásánál érdemes olyan gyártó termékeit választani, amely gyártó megbízható és termékei valóban prémium minőséget képviselnek. A megfelelő minőség elengedhetetlenül fontos, hiszen a napelemnek ellen kell állnia az időjárás – akár szélsőséges – változásainak is, és hosszú távon kell garantálnia, hogy a rendszered megbízhatóan és problémamentesen működjön.

Napelem

A NAPELEMES RENDSZER ELEMEI

A napelemes rendszerek igen összetettek, minden eleme funkcionalitását és fontosságát tekintve ugyanolyan fontos. Így a rendszer összeállításakor nem csupán a szolár panelek minőségére kell odafigyelned, hanem minden más elemre is. A teljes rendszered úgy fog megbízhatóan és hosszú távon működni, ha minden részletét minőségi eszközök alkotják.

1. Napelem

A napelem feladata, hogy a napenergiából egyenáramot állítson elő. Ahhoz, hogy eldöntsd, hogy valóban prémium minőségű terméket ajánlanak-e neked, két szempontot érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy a gyártó mekkora élettartam garanciát vállal a termékeire. A másik pedig a teljesítménygarancia, amely arra ad vállalást, hogy a napelemnek az élettartamgarancián túl mekkora lesz a teljesítménye.

A napelem panel gyártók egy jelentős része 80% körüli teljesítménygaranciát vállal. A Manitu Solar által forgalmazott napelemek teljesítménygaranciája azonban minimum 85%, 25 éves működési időtávban, amely meghaladja az iparági átlagot.

A napelemet érdemes olyan forgalmazótól vásárolnod, aki régóta foglalkozik napelemes rendszerek tervezésével, értékesítésével és kivitelezésével, valamint hivatalos forgalmazója a napelemeknek.

2. Inverter

Az inverter fogja a szolár panel által megtermelt egyenáramot a háztartásod számára szükséges váltóárammá alakítani. Az okos inverterek megjelenésükkel még hatékonyabbá tették a napelemes rendszerek működését, hiszen ezek az inverterek képesek arra, hogy a legalacsonyabb teljesítmény figyelembe vétele helyett az egyes modulok teljesítményét külön-külön menedzselje. Mivel a teljes rendszer helyett a különálló modulokat önállóan menedzseli, a napelemes rendszer teljesítményveszteség nélkül, a maximumon pörög majd.

Az inverter és a napelem működése kéz a kézben jár, így olyan invertert válassz, amely teljesítménye igazodik a napelem teljesítményéhez.

3. Rögzítéstechnika

Ahhoz, hogy a napelemeid stabilan bírják az időjárás viszontagságait, megfelelő rögzítéstechnikára lesz szükséged. Válassz nemesacélból vagy alumíniumból készült szerelőrendszert, hiszen ezek az anyagok amellett, hogy ellenállóak, nem terhelik túl a tetődet sem.

A Manitu Solar által forgalmazott K2 rögzítéstechnikai elemeket német székhellyel gyártják, és a gyártó 25 év garanciát vállal termékeire.

4. Szerelvények

Kábelek és vezetékek kötik össze a rendszer egyes elemeit. Egy részük kültéren helyezkedik el, így fontos, hogy rozsdamentes anyagból készüljenek. A túlfeszültség védő doboz lesz felelős a villámvédelemért. Amikor szerelvényeket választasz, akkor válaszd nagy múltú, európai gyártó termékeit, hogy biztosan megfelelő minőséget kapj.

A szerelvények nem csak a rendszered hibátlan működéséhez járulnak hozzá, de a saját és ingatlanod biztonságáért is felelnek.

5. Új mérőóra

A napelemes rendszer üzembe helyezésekor a szolgáltató úgynevezett ad-vesz mérőórát bocsát a rendelkezésedre. Ennek nincs külön díja, a mérőóra cseréje díjmentes. Az új mérőóra teszi alkalmassá a rendszeredet arra, hogy kommunikálni tudjon a villamosenergia szolgáltató hálózatával.

MILYEN NAPELEMES RENDSZEREKKEL TALÁLKOZHATSZ?

A napelemes rendszerek 3 fő típusát érdemes megismerned, és kiválasztanod azt, amely a legjobban kiszolgálja az igényeidet.

Hálózatra kötött napelemes rendszerek

Jelenleg itthon ezzel a típusú rendszerrel találkozhatsz a leggyakrabban. Az alapvető működési mechanizmusa, hogy a szolár panel által megtermelt, de a háztartás által fel nem használt energia átadásra kerül a villamosenergia szolgáltató számára. Amikor pedig a napelem nem termel elektromos áramot (például éjszaka), a háztartás a hálózattól vételezhet energiát. Az energia áramlásához és a felhasználás mértékének megállapításához szükség van az ad-vesz mérőórára. A használat mértékének tekintetében a háztartás és a szolgáltató elszámolnak egymással.

Sziget üzemű napelemes rendszerek

Ebben az esetben a napelemes rendszer kiegészül akkumulátorral. A szolár panelek a fel nem használt energiával feltöltik az akkumulátort, és ha áramra van szükséged, akkor az akkumulátorban tárolt energiából vételezhetsz. Hátránya, hogy csak annyi áramod lesz, amennyit a napelemes rendszered megtermel és az akkumulátorod eltárol. A sziget üzemű napelemes rendszer teljes függetlenséget biztosít a hálózattól. Leginkább azokban az esetekben ajánljuk az alkalmazását, ha a villamosenergia hálózat bővítése nem lehetséges, vagy túlságosan költséges.

Hibrid napelemes rendszerek

Ezek a rendszerek ötvözik a hálózatra kötött és a sziget üzemű napelemek működését. Ennek alapján a rendszer kiegészül egy akkumulátorral, amit a fel nem használt energiával feltöltünk. Ha még mindig marad áram, azt átadjuk a szolgáltató számára. Ugyanez történik visszafelé. Először az akkumulátorban tárolt energiát használjuk fel, és csak akkor fordulunk a hálózathoz áramért, ha az akkumulátor is lemerült.

MENNYIBE KERÜL A NAPELEM?

Vitathatatlan, hogy a napelemes rendszer komoly beruházás. Azonban hosszú távon nem csak a pénztárcádat, de a környezetedet is megkíméled, ha napelemre váltasz. A rendszer ára számos tényezőtől függ.

Az egyik legfontosabb a napelem mérete. Az árat jelentősen befolyásolja, hogy milyen méretű napelemre van szükséged az otthonod áramellátásához. A méret egyrészt a jelenlegi és a várható jövőbeni fogyasztásodtól függ, másrészt pedig, hogy a tetődnek milyen a dőlésszöge, mennyire van leárnyékolva, vagyis mennyire tud hatékonyan áramot termelni a szolár panel.

A másik a berendezéseid minősége. Ebben az esetben is érdemes minőségi eszközöket választanod, olyan gyártóktól, akik régóta vannak jelen a piacon. A világszínvonalú gyártók megfelelően hosszú garanciát biztosítanak termékeikre, ráadásul szigorú minőségbiztosítási feltételek mentén gyártják azokat.

A teljes napelemes rendszer költségét egyrészt az eszközök, másrészt pedig a kivitelezés díja teszi ki. A munkadíjon felül természetesen az engedélyeztetési eljárásnak is van költsége, de ezt általában a kivitelező cégek beépítik az árajánlatukba.

A fenti szempontok jelentősen befolyásolják a végső árat, mérettől és eszközöktől függően több millió forintos összegre számíthatsz, ha korszerűsítésbe kezdesz.

BRUTTÓ ÉS SZALDÓS ELSZÁMOLÁS - A PONTOS KALKULÁCIÓ ÉRDEKÉBEN

Jelenleg éves szaldós elszámolási forma van érvényben a korábban és az újonnan átadott napelemes rendszerek esetében is. Az éves szaldós elszámolás egy, a fogyasztó számára kedvező számítási forma. A lényege, hogy az adott évben megtermelt és elfogyasztott energiamennyiség különbözete képezi az elszámolás alapját.

Az éves szaldós elszámolást a jelenlegi hírek alapján 2024. január 1-től bruttó elszámolási forma váltja fel, ami merőben más lesz a most megszokottól. A pontos és részletes szabályozás egyelőre nem ismert, azt mégis tudjuk, hogy két lényeges szempont lesz.

Az első, hogy a visszaadott és vételezett energia ára eltérően alakul, várhatóan a szolgáltató javára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az áramszolgáltató drágábban fogja visszaadni az energia egységet a fogyasztónak, mint amennyiért átveszi azt. A másik nagy különbség, hogy nem éves fogyasztást vesz majd alapul, így az éves kiegyenlítésből fakadó előnyökkel nem tudnak élni a háztartások a továbbiakban.

Az új elszámolási formával a napelemes rendszer fenntartása drágább lesz a jelenleginél, bizonyos hónapokban akár havi költségek is megjelenhetnek. Ezzel párhuzamosan a megtérülési idő is növekedni fog. Bár még nem ismerjük a pontos számokat, de az előrejelzések szerint a korszerűsítés még ezzel a szigorúbb elszámolási formával is megtérülő beruházás lehet.

HOGY KERÜL A NAPELEM A TETŐRE?

1. Tervezés

A döntés meghozatala után az első és talán a legfontosabb lépés a tervezés. A szükséges napelemes rendszer méretének meghatározásához tudnod kell, hogy mennyi áramra van szükséged. Annak érdekében, hogy hosszú távon gond nélkül élvezhesd a napelem előnyeit nem csak a mostani fogyasztásodra érdemes optimalizálnod, hanem figyelembe kell venned a jövőbeni terveidet is. Ha például elektromos autó vásárlását tervezed, érdemes már most az energiaszükségletét figyelembe venned, hogy megkíméld magad a későbbi bővítéstől.

A tervezés során az alábbi szempontokat vedd figyelembe:

 • Milyen tetőd van?
  Hacsak nem üvegből van a tetőd, akkor nagy valószínűséggel alkalmas arra, hogy napelemed legyen.
 • Hol van a legnagyobb összefüggő felület?
  Fontos, hogy legyen a tetődön olyan összefüggő felület, ahol elférnek a számodra ideális mennyiségű és méretű szolár panelek.
 • Milyen tájolású a tető és mennyire árnyékolt?
  Ezek a kérdések nem lesznek akadályai a napelemes rendszer telepítésének, kizárólag azért fontosak, hogy a megfelelő méretű rendszert válaszd ki.
 • Van-e megfelelő hely az inverterednek?
  Az invertert páramentes, biztonságos és könnyen hozzáférhető helyre kell telepítened ahhoz, hogy megfelelően működjön.
 • Mekkora teljesítménnyel rendelkezik a villamosenergia hálózatod?
  Mindenképp 3 fázisú hálózattal kell rendelkezned. Ha a jelenlegi villamosenergia hálózatod 1 fázisú, akkor nulladik lépésként a szolgáltatótól bővítést kell kérned.
 • Hol tudod elvezetni a kábeleket?
  A szolár paneleket össze kell kötni az inverterrel, az invertert pedig a csatlakozó dobozzal. Figyelj arra, hogy legyen hely a kábelek elvezetéséhez.

 

A Manitu Solar csapata nem csak a kivitelezésben, de a tervezésben is segítségedre lesz, így ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában nem hagyunk magadra.

2. Igényfelmérés

Az igényfelmérés során csak olyan adatokat kérünk el tőled, amelyekkel pontosítani tudjuk az elvárásaidat és meg tudjuk határozni, hogy mi a számodra legoptimálisabb rendszer. Az adatlap kitöltését követően kollégáink telefonon felveszik veled a kapcsolatot és néhány kérdés megválaszolását követően egy előzetes ajánlatot küldenek meg számodra.

Az ajánlat tartalmazni fogja a kivitelezés várható költségét és azoknak a berendezéseknek a listáját, amit jó szívvel ajánlunk neked.

Egyúttal egy időpontegyeztetésre is sor kerül, amikor kollégáink felkeresnek személyesen és elvégzik a helyszíni felmérést.

3. Helyszíni felmérés

A helyszínre érkező kollégáink elsősorban műszaki paramétereket fognak veled egyeztetni. Fontos, hogy lássuk a tetőt, ahova a napelemes rendszert tervezed. Tudnunk kell, hogy mekkora a hasznos tetőfelület, milyen dőlésszöggel, milyen árnyékoltsággal van dolgunk. Ez természetesen nem úgy történik, hogy ránézünk a házadra és már mindent tudunk is. Pontos méreteket veszünk a tetőről és fotódokumentációt is készítünk.

A helyszínen egyeztetjük azt is, hogy hova tervezed elhelyezni az invertert, megnézzük, hogy megfelelő teljesítményű-e a villamosenergia hálózatod, és természetesen minden felmerülő kérdésedre válaszolunk.

4. Ajánlatadás, szerződéskötés

Az igényeid és a helyszíni felmérés alapján elkészítjük számodra a végső ajánlatot, amely elfogadását követően kerül sor a szerződéskötésre.

5. Ügyintézés a szolgáltató felé

Ha napelemes rendszert szeretnél, akkor ezt az igényedet be kell jelentened a villamosenergia szolgáltatód felé, aki a kérelem elbírálása után műszaki és gazdasági tájékoztatót küld a részedre. Az MGT után 90 nap áll rendelkezésre, hogy egy villamos tervezői jogosultsággal rendelkező szakember megtervezze a csatlakozási dokumentációt és benyújtsa azt a szolgáltatód felé. A szolgáltatónak ismét 30 nap áll rendelkezésére, hogy a dokumentációt átvizsgálja és elfogadja. Még egyszer kell majd hozzájuk fordulnod a készre jelentés után, amikor elkészül a teljes rendszered, akkor a mérőóra cseréjét fogják elvégezni.

Természetesen, ha nem szívesen ügyintézel, akkor a szolgáltatóval való teljes kommunikáció terhét levesszük a válladról.

6. Napelem telepítése és üzembe helyezése

Nincs más hátra, mint a napelemed telepítése. A munka általában 1 munkanapot vesz igénybe.

VÁLASSZ JÓL KIVITELEZŐT!

A berendezések mellett a kivitelező választás lesz a napelemes rendszered hatékonyságának kulcsa. A megfelelő kivitelezőt kiválasztani nem könnyű feladat. A Manitu Solarnál 2009. óta telepítünk napelemes rendszereket, így az egyik legnagyobb referencialistát felvonultató vállalkozásként vagyunk jelen a magyar piacon. Szakmai tapasztalatunk mellett:

 • a teljes folyamat során melletted állunk
 • kizárólag minőségi berendezéseket forgalmazunk
 • saját szakértői csapattal végezzük a munka oroszlánrészét
 • számos márkának hivatalos forgalmazó és szerviz partnerei vagyunk
 • nagykereskedőként is dolgozunk, így a megszerzett tapasztalatunk sokkal szélesebb körű
 • stabil pénzügyi hátterünk van, ezért nem kell félned attól, hogy nem fogod tudni felénk érvényesíteni az esetleges garanciális igényedet
 • folyamataink ISO 9001 szabvánnyal hitelesítettek, hogy mindig a legjobbat adjuk.

Gyártók és termékek a Manitu Solar kínálatában

A Manitu Solar 2009 óta kizárólag napelemes rendszerek értékesítésével és kivitelezésével foglalkozik, így azon túl, hogy jelentős mennyiségű tapasztalat van már a hátunk mögött, az összes általunk forgalmazott napelemnek hivatalos hazai forgalmazói vagyunk. Kínálatunkban a világ élvonalában lévő gyártók termékeit találod. Forgalmazott napelemeink mindegyike a legkorszerűbb, monokristályos technológiával készült, és a gyártók kiemelt garanciát vállalnak az élettartamukra.

TRINA SOLAR

A Trina Solart a világ egyik legnagyobb napelem gyártójaként tartják számon, amely 15 éves termék és 25 éves teljesítmény garanciát biztosít napelemeire. Innovatív megoldásainak és kiváló termékeinek köszönhetően a Trina Solar a világ több, mint 100 országában van jelen.

CANADIAN SOLAR

A világ legnagyobb gyártói közé tartozó Canadian Solar 2001 óta foglalkozik napelemek gyártásával. A cég nem csak a gyártás, de a kutatás terén is az élen jár, több mint 400 főből álló kutatás-fejlesztési csapatot tart fenn.

JA SOLAR

A JA SOLAR az egyik legnagyobb cellagyártó, amely 12 éves garanciát biztosít paneleire. A dinamikusan fejlődő vállalat a világ számos országában értékesíti termékeit, nagy sikerrel.

Q-CELLS

A Hanwha Q-Cells nem ismer kompromisszumot a minőség tekintetében. A napelemeket saját tesztelő laboratóriumban minősítik, szigorú feltételek alapján. Nem véletlen, hogy a világ élvonalához tartoznak mind cellagyártásban, mind pedig napelem gyártásában.

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés