+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Inverter

A napelmes rendszerek nélkülözhetetlen eleme az inverter. Nagyon sok helyen találkozhatsz a nevével, és az összes napelemrendszerről szóló ajánlat szerves részét képezi. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy mi az inverter, miért nincs napelemes rendszer nélküle, és milyen szempontokat vegyél figyelembe a vásárlás és a telepítés során.

Mi az inverter és miért lesz szükséged rá?

Laikusként, ha napelemes rendszerre gondolunk, akkor a látványos, tetőket beborító napelemek jutnak eszünkbe. A napelemek által termelt egyenáram azonban nem működtetné a háztartási gépeid, és az elektromos eszközeidet. Ezért van szükséged az inverterekre. Ezek a berendezések azok, amelyek a napelemek által termelt energiát a mindennapos használatra alkalmassá teszik, vagyis az alacsony feszültségű egyenáramot magasabb feszültségű váltóárammá alakítják. Az így előállított energia már a mindennapjaink során használhatóvá válik.

 A technológia fejlődésével az inverterek “feladatai” is bővültek. Fontos szerepük van az áramtermelés optimalizálásában, szavatolják a biztonságos működést és védelmi funkciót látnak el. Nem megfelelő működés esetén például azonnal közbelép, megszakítja a hálózati kapcsolatot, így biztosítja azok biztonságát, akik a hiba kijavításán dolgoznak. Az inverterek működését távolról felügyelhetjük.

 Az inverter tehát használhatóvá teszi a napelem által összegyűjtött energiát, optimalizálja az áramtermelést és biztonságossá teszi a teljes rendszert.

Miben más az okos inverter?

Okos invertel

Az okos inverterek a legújabb fejlesztésű berendezések. A napelemes rendszerek esetében minden modulnak maximális teljesítménye van, a hagyományos inverter kiválasztja a legkisebb teljesítménnyel rendelkező modult, és a többit is ahhoz igazítja. Az okos inverterek azonban lehetővé teszik, hogy kihozzuk a napelemes rendszeredből a maximumot, hiszen nem a legalacsonyabb teljesítményt veszi figyelembe, hanem minden modul saját teljesítőképességét. Így elérhető, hogy minden modul a maximumon pörögjön, teljesítményveszteség nélkül.

Milyen szempontokat vegyél figyelembe az inverter kiválasztásakor?

Invertert, csak úgy mint a napelemes rendszer többi elemét érdemes megbízható, minőségi gyártótól választani. Ez nem csak azt garantálja, hogy biztonságban leszel, hanem azt is, hogy a rendszered hosszú távon, megbízhatóan működik.

A választáskor vedd figyelembe az inverter teljesítményét, és olyat válassz, amely igazodik a napelemes rendszered teljesítményéhez.

A megfelelő működés érdekében fontos, hogy az inverter csatlakozzon az internetre, így nem csak a teljesítményét tudjuk ellenőrizni és visszamenőleg elemezni, hanem esetleges meghibásodás alkalmával azonnal értesítést kapunk.

Okos invertel

A megfelelő minőségű és teljesítményű, gondosan kiválasztott inverter sokáig problémamentessé teszi a napelemes rendszered működését, és kihozza a rendszerből a maximumot.

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés