+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Hogyan válaszd ki a legjobb helyet az inverternek?

inverter választása

Hogyan válaszd ki a legjobb helyet az inverternek?

Facebook
LinkedIn
E-mail

Az inverter a napelemes rendszered egyik legfontosabb eleme lesz. A feladata, hogy a napelemek által termelt egyenáramot a háztartásod számára szükséges váltóárammá alakítsa át. A megfelelő, jó minőségű és biztonságos inverter beszerzése mellett fontos az is, hogy hova helyezed majd el a berendezést.

Az inverter működésének hatékonyságát befolyásolja, hogy hova helyezed el. A prémium gyártók általában 10 éves garanciát vállalnak a berendezéseikre, de ahhoz, hogy az inverter élettartamát és hatékonyságát növeld, ideális helyet kell kiválasztanod a számára.

Milyen szempontokat vegyél figyelembe az inverter helyének kiválasztásakor?

Mivel az inverterek a napelemes rendszer alapvető építőelemei, a megfelelő működéshez ideális helyet kell keresni számukra.

 1. Kültér vagy beltér?
  A legtöbb inverter használható mind beltéren, mind kültéren. Azonban mégis azt javasoljuk, hogy ha csak kültéren van lehetőséged elhelyezni az invertert, akkor mindenképp védett helyet válassz. Az erős napsütés, a hőmérsékletingadozás, a pára mind befolyásolja az inverter működését.
  Ha házon belüli helyet választasz, akkor is por és páramentes helységben gondolkodj, ahol viszonylag állandó, megfelelő hőmérsékletet tudsz biztosítani a berendezésnek.
 2. A hőmérséklet, a páratartalom és a közvetlen napfénynek való kitettség is fontos szerepet játszik az inverter helyének meghatározásában. A túlzott napsütés túlmelegedést okozhat és csökkentheti az inverter hatékonyságát. Ezzel együtt a páratartalom és a vízgőz is korrodálhatja az invertert, és befolyásolhatja annak élettartamát.
 3. Kábel távolság a panelektől
  A napelemtől az inverterig, illetve az invertertől az elosztóig is szükséged lesz kábelekre. Ha most tervezed a házadat, akkor érdemes már az inverter helyét is meghatározni. Ha pedig meglévő ingatlanba helyezed el az invertert, akkor vedd figyelembe, hogy a kábelezést milyen módon tudod biztonságosan és esztétikusan megoldani.
 4. Biztonság
  Az inverter felszerelésekor érdemes ügyelni arra, hogy körülötte legyen elegendő hely a hőelvezetéshez, és ne legyen szűk átjáróban.
 5. Elérhetőség
  Az inverter működését a mindennapokban applikáción keresztül fogod ellenőrizni. Abban az esetben azonban, ha karbantartásra van szükség, vagy esetleges meghibásodással nézel szembe fontos, hogy az invertered a szakértők számára könnyen megközelíthető helyen legyen. Ha pedig már szóba került az applikáció, akkor arra is érdemes figyelned, hogy a kiválasztott helyen stabil WIFI kapcsolat legyen elérhető, hogy a folyamatos adatküldés és monitorozás biztosított legyen.
 6. Válassz olyan helyet, ahol nem fog zavarni
  Az inverter működése némi zajjal járhat, leginkább aktív hűtéssel rendelkező inverterek esetében, mint a Fronius, így érdemes olyan helyet választanod, ahol nem fog zavarni sem téged, sem pedig a családod többi tagját.

Hova ne tervezd az invertert?

A fenti szempontok figyelembevételével jól látható, hogy vannak olyan helyek, ahova semmiképp sem javasoljuk elhelyezni az invertert. Ilyenek a poros helyiségek, műhelyek, padlásterek. A hanghatás miatt ne tedd a lakótérbe sem, így nincs helye a konyhában, a hálószobában vagy a nappaliban. Óvd az erős napsütéstől, és a párától is.

Ideális hely lehet ezzel szemben a kazánház, az előszoba, vagy akár egy jól szigetelt pince, tárolóhelység vagy kültér esetén északi fal, ahol az inverter védett az erős napsugárzástól

Segítünk a megfelelő hely kiválasztásában!

Természetesen nem kell egyedül döntened és meghatároznod az invertered helyét. Az ajánlatkérést követő helyszíni felmérésen azt is megbeszélheted kollégánkkal, hogy az a hely, ahova a berendezést tervezed ideális lesz-e és megfelel-e a fenti szempontoknak.

Kérj tőlünk ajánlatot és nem csak a kivitelezésben segítünk, hanem az összes kérdésedre választ adunk!

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés