+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Alkalmas a tetőm napelem telepítésre?

napelem telepítése

Alkalmas a tetőm napelem telepítésre?

Facebook
LinkedIn
E-mail

Amikor napelemes rendszer telepítésén gondolkozol, valószínűleg az első kérdések egyike, amit felteszel, hogy a tetőd alkalmas-e a napelem telepítésére. A magyarországon jellemző nyeregtető vagy sátortető ideális a napelemek elhelyezésére, de természetesen a lapostetővel rendelkező háztulajdonosknak sincs oka aggodalomra. A cserepeslemez, cserép tető, bitumenes zsindely, vagy korcolt lemez mind olyan építőanyag, amelyek kapcsán probléma nélkül gondolkodhatunk napelemes rendszer telepítésén.

A tetőfedő anyag helyett sokkal inkább a tető egyéb jellemzői befolyásolják a napelem teljesítményét. Ebben a cikkben azt a hat, tetővel kapcsolatos faktort foglaljuk össze, amit érdemes figyelembe venni napelemes rendszerek telepítése során.

1. A tető tájolása

A déli fekvésű tetők a legideálisabbak a napelemes rendszerekhez. Az ilyen tájolású tetőkre helyezett napelemek termelik a legtöbb áramot, hiszen ezek a leghosszabb ideig kapják a legerősebb napfényt.

A keleti és nyugati tájolású háztetőkre is bátran telepítsünk napelemeket, hiszen a reggeli nap a keleti fekvésű tetőről, míg a délutáni és az esti nap a nyugati fekvésű tetőről verődik vissza.

Ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben az északi tájolású háztetők vannak.

2. A tető árnyékoltsága

Árnyék esetén is termel a napelem energiát, nyilvánvalóan sokkal kevesebbet, mintha teljes napfény érné. A jellemzően árnyékban lévő tetők esetén érdemes elgondolkodnod a hibrid, vagy okos inverter beszerzésén.

A hagyományos inverterek a legalacsonyabb teljesítményű napelem modul teljesítményéhez igazítják a teljes napelemes rendszer teljesítményét. Így, ha a napelemeid egy része árnyékban van, hiába éri a többit közvetlen napfény, azok teljesítménye is az árnyékban lévő modulokhoz fog igazodni.

Az okos és hibrid inverterek azonban önálló egységként kezelik a napelemeket, így nem kell aggódnod az esetleges árnyékoltság miatt.

3. A tető hajlásszöge

Mind a lejtős, mind a lapostetők alkalmasak a napelemek telepítésére. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a tető lejtése (vagy annak hiánya) hogyan befolyásolja a napelemek teljesítményét. Az ideális tetőhajlásszög 30-40°, de még akkor is, ha a tető dőlésszöge ezen a tartományon kívül esik, akkor is lehetséges, hogy a napelemes rendszer hatékonyan termeljen áramot. A lapostetőre szerelt napelemes rendszer ideális, 10°-os dőlésszöggel készül. A megfelelő rögzítéstechnikai elemekkel a lapostetőkre is hatékonyan tudunk napelemet telepíteni.

4. A tető anyaga

A bevezetőben felsoroltunk néhány olyan jellemző anyagot, amely gond nélkül alkalmas szolár panelek elhelyezésére. Négyféle tetőfedés azonban kizárt a napelemes rendszer elhelyezésénél:

  • Nádtetők: mivel a nádtetők rendkívül tűzveszélyesek, így nem alkalmasak napelemes beruházásra.
  • Pala tető: egyrészt azbeszt tartalma miatt, másrészt azért, mert törik, palatetőre sajnos nem lehet napelemeket telepíteni.
  • Azbeszt tartalmú tetők: az azbeszt tartalmú tetők nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak. Ha napelemekben gondolkozol, akkor először hívj szakembert és távolítsd el az azbesztet a tetőből.
  • Üvegtetők: az üveg nem bírja el a szolár paneleket és törik, így ezek a típusú tetők nem alkalmasak napelemes korszerűsítésre.

5. Tető állapota

A helyszíni felmérések során különös gondot fordítunk a tetők állapotának meghatározására. Ha a tető anyaga elfogadható, de az állapota leromlott, sérülésekkel vagy lyukakkal tarkított, akkor a napelemes telepítés előtt érdemes ezeket a problémákat megoldani. Mivel a napelemek élettartama több évtizedes, a rendszer beszerelése előtt meg kell bizonyosodnod arról, hogy a tető a lehető legjobb állapotban van. Ezen túlmenően a napelemek hatalmasak, ezért gondoskodnod kell arról, hogy a tető elbírja a további terhelést.

6. A tető mérete

A tető mérete egy igen fontos tényező, hiszen ez határozza meg, hogy a fogyasztásodnak megfelelő méretű napelemes rendszert tudsz-e telepíteni. A tervezés során szem előtt kell tartani a tető minden olyan elemét, amely akadályokat okozhat vagy zavarhatja a napelemek telepítését. Ide tartoznak többek között a tetőablakok, tornyok és tetőszellőzők.

Van megoldás akkor is, ha a tetődre nem tudsz napelemet telepíttetni!

Amennyiben a tetőd nem megfelelő a napelemes rendszerekhez, akkor érdemes elgondolkoznod a földre telepített rendszerben. A földre telepítést akkor ajánljuk, ha megfelelő terület áll rendelkezésedre. A napelemes rendszer helyét érdemes úgy meghatározni, hogy déli tájolású legyen, legyen megfelelő hely arra is, hogy a hó vagy egyéb szennyeződés gond nélkül le tudjon csúszni a panelekről, és ne legyenek a modulok árnyékban.

Kérj ajánlatot!

A Manitu Solar szakemberei a helyszíni felmérések során alaposan megvizsgálják a tetődet, segítséget nyújtanak a napelemes rendszer méretezésében és annak eldöntésében is, hogy a paneleket a tetőre, vagy a földre helyezd el.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés