+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

A napelem élettartama

Napelem élettartama

A napelem élettartama

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszerek telepítése során az egyik legnagyobb bizonytalanságra okot adó kérdés a napelemek és a hozzájuk kapcsolódó berendezések élettartama. A napelem élettartam egyrészt amiatt fontos terület, hogy megéri-e a beruházás, mikor térül meg a napelem. Másrészt pedig a szervízigény és az azzal járó plusz költség lehet a korszerűsítés egyik gátja.

Azt előre leszögezhetjük, hogy a napelemes rendszereket akkor élvezhetjük a legtovább problémamentesen, ha olyan berendezéseket választunk, amelyek prémium minőséget képviselnek, és a világ élvonalának gyártóitól kerülnek ki. Ezek a gyártók nem csak a külső minősítéseknek felelnek meg, de olyan szigorú belső minősítési rendszerekkel dolgoznak, amelyek garantálják a napelemes rendszerek hosszú távú, megbízható működését. 

Napelem élettartam

A napelemekre a gyártók legalább 10-15 év garanciát és 25 év teljesítménygaranciát vállalnak. A prémium minőségben készült panelek ellenállnak az időjárás változásainak, még akkor is, ha szélsőséges körülményekkel kell szembenézniük. A napelem panelek azért is képesek ilyen hosszan megőrizni a minőségüket, mert passzív elemekként gyakorlatilag csak tűrniük kell a külső hatásokat. Nem tartalmaznak olyan elemeket, amelyek kophatnak, forognak vagy mozognak, így kisebb eséllyel hibásodnak meg. 

A gyártók által vállalt garancia nem azt jelenti, hogy a napelem tönkre is megy ezalatt az idő alatt. Akár 40-50 évig is képesek hibamentesen működni a minőségi napelemek. A teljesítménygarancia pedig azt jelenti, hogy lineáris teljesítmény csökkenéssel számolva 25 év múltán hány százalékot képesek teljesíteni a napelemek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a telepített rendszerek 20-25 év után is nem több, mint 10-15%-ot veszítenek a teljesítményükből. Ez pedig nem gátja annak, hogy a teljes rendszer tovább használható legyen.

Meddig működik az inverter?

Az inverter kulcsfontosságú eleme lesz a napelemes rendszerednek. Ez az eszköz fogja a napelem által előállított egyenáramot a mindennapok során felhasználható váltóárammá alakítani. Emellett az inverterek felelnek a biztonságos működésért és az áramtermelés optimalizálásáért.

Az inverterek beltéren vagy akár kültéren is elhelyezésre kerülhetnek, olyan védett helyen, ahol nem kell megküzdeniük az időjárási viszontagságokkal, de ehelyett az áramtermelés során hatalmas terheléssel küzdenek meg. Az invertert, csakúgy, mint a napelemes rendszer többi részét érdemes megbízható gyártótól választani. A Manitu Solar kínálatában megtalálható Fronius inverterre a gyártó alap 10 éves garanciát vállal, amely kibővíthető 20 évre. A teljes napelemes rendszer működése során várhatóan szükséged lesz inverter cserére, hacsak nem Fronius invertert használsz, amely moduláris felépítésű és csak a megfelelő részét kell javítani/cserélni, amelyben szintén segítségedre lehetünk, mint a Fronius hivatalos szervízpartnere.

Rögzítéstechnika 

A megfelelő minőségű rögzítéstechnikai eszközök a napelemes rendszer tartósságának alappillérei. Az időjárás szélsőséges változásai miatt elengedhetetlen, hogy olyan berendezésekkel kerüljön a napelem rögzítésre, amely biztosítja, hogy problémamentesen élvezhesd a korszerűsítés előnyeit. A megfelelő rögzítéstechnika elemek nem csak a napelemeid, de a saját biztonságodért is kezeskednek.

Amikor ezekről az eszközökről döntesz, érdemes megnézni, hogy milyen gyártótól választasz.

Hosszú távú működés – biztos megtérülés

A napelemes rendszerekkel kapcsolatos első számú kifogás a megtérüléssel kapcsolatos. A korszerűsítés drága. Bár az állami támogatások és a különböző támogatott programok egyre elérhetőbbé teszik a családok számára a villanyszámla nélküli jövőt. 

Németországban az 1990-es években indítottak el egy napelem programot. A programban telepített napelemek még a mai napig kiválóan működnek, nem szorulnak cserére, és sokszorosan visszatermelték már az árukat. Az elmúlt években a napelemek és az egyéb berendezések is óriási technológiai fejlesztéseken mentek keresztül, élettartamuk és használhatóságuk még tovább nőtt.

A napelemes rendszerek telepítése nem olcsó, figyelembe véve, hogy prémium minőségű berendezésekkel ajánljuk. Egy prémium rendszer megtérülése 7-9 év is lehet, amely a támogatások igénybevételével 1-2 évre is lecsökkenthető. A gyakorlati tapasztalatok, és a gyártók által vállalt garanciális feltételek is biztosítják, hogy a napelemed élettartama jelentősen túllépi a megtérülési időt.

Valóban biztosíték a garancia?

A napelemes rendszerek egyes elemeire a gyártók 5-25 év garanciát vállalnak. De ne feledd, garanciát akkor tudsz érvényesíteni, ha még két évtized múlva is létezik az a gyártó vállalat, akitől a berendezést vásároltad. Érdemes tehát a döntés során figyelembe venni a gyártó pénzügyi helyzetét, és adósminősítését is. Olyan terméket válassz, ami mögött stabil, nagy nevű, régmúltra visszatekintő vállalat áll. 

A zöld energia a jövő útja. A megfelelő minőségű berendezésekkel, szakértői tudással telepített napelemekkel biztonságosan és hosszú távon élvezheted a villanyszámla mentességet, és sokat tehetsz a környezetedért.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés