+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Állami támogatás a sikeres pályázat jutalma: a napelem rendszer árának 50 százalékát visszakaphatod

Napelem sikeres pályázat

Állami támogatás a sikeres pályázat jutalma: a napelem rendszer árának 50 százalékát visszakaphatod

Facebook
LinkedIn
E-mail

Tavaly remek hírt kaptak azok a családok, amelyek a zöld energia hívei, így házuk fejlesztését tervezik: 2021-ben elindul az otthonfelújítási program. Sikeres pályázat esetén állami támogatás jár a családoknak, a költségek akár ötven százalékát is lehet fedezni.


Napelem rendszer telepítésére is használható az állami támogatás

Szinte minden kültéri és beltéri felújítás esetén lehet pályázni, és akár 3 millió forint is visszakapható. Festés, tapétázás, alapozás megerősítése, nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés, közmű bekötése, térburkolat készítése, tetőfelújítás, klímaberendezés beszerzése, redőnyök és árnyékolók felszerelése, lépcső kialakítása, kerítés felhúzása, új kazán vagy bojler beépítése is finanszírozható önerővel.

Természetesen energetikai korszerűsítésre is fordítható az összeg, így napelem vásárlása, telepítése és cseréje is összejöhet akár féláron. Meglévő napelemes rendszer bővítése esetén is lehet pályázni, akár plusz inverterrel is. Nem csak a házra telepíthető napelem, garázs felújítása is lehetséges ilyen módon.

Korábban az Otthon Melege Program és a kamatmentes MFB-hitel is támogatta a napelemes rendszerek telepítését, de a keret kimerülése miatt ezek a lehetőségek szünetelnek.


Miért éri meg a napelemes rendszer telepítése?

Népszerű lehetőség a napelemes házfelújítás, hiszen az áramszámla 0 forint is lehet, sőt, túltermelés esetén a szaldós elszámolással még pénzt is kaphatunk az áramszolgáltatótól.

A keresletet az is növeli, hogy a modern napelemes rendszerek évtizedeken át képesek áramot termelni, így hosszútávon az egyik legjobb befektetés.


Az otthonfelújítási támogatás pénzügyi részletei

Nem előre, hanem utólag lehet pályázni az otthonfelújítási támogatás igénybevételére, vagyis önerőre mindenképp szükség van. A munkálatok minden költségét ki kell fizetni és be kell gyűjteni az összes számlát. Az utófinanszírozás tehát csak akkor kerülhet szóba, ha minden elkészült, majd 60 napon belül pályázunk. A 60 napos határidőt az utolsó számla keltétől kell számolni.

Az állami támogatás fele-fele arányban fordítható munkadíjra és anyagköltségre. Akkor fogod tehát kihozni a maximumot a pályázatból, ha 6 millió forint a házfelújítás költsége, és a munkadíj mellett az anyagköltség is legalább másfél millió forint. Így akár 3 millió forintot is visszakaphatsz – a Magyar Államkincstár jóvoltából.


Remek tapasztalatok a pályázat elbírálásáról

A számlák mellett a kivitelezővel kötött szerződésre is szükség lesz, hogy a pályázat eséllyel induljon a támogatásért. A Magyar Államkincstár 30 napon belül elbírálja a kérelmet, a támogatás elnyerése esetén pedig 5 napon belül fizet.

A tapasztalatok eddig rendkívül pozitívak, az ügyfelek beszámolója alapján mindig gyors és korrekt az elbírálás, az átutalás pedig tényleg napokon belül megtörténik. Ha tehát minden rendben, akkor 35 napon belül megkapod a pénzt – akár a költségek felét is.


Hogyan pályázhat a család?

Ha az otthonfelújítási támogatás igénybevételén gondolkozol, elsőként mindenképp ide kattints, a Magyar Államkincstár weboldalán lehet megtalálni az általános tájékoztatót, illetve a fontosabb linkeket.

Javasoljuk, hogy minden információt alaposan olvass át, csak azok birtokában indítsd el a folyamatot!

A pályázás online is elindítható egy ügyfélkapus bejelentkezéssel; személyesen a kormányablakban lehet igényelni a támogatást, illetve a formanyomtatvány postai úton történő feladása is érvényes.


Milyen család igényelhet támogatást?

Az otthonfelújítás utófinanszírozását olyan családok igényelhetik, amelyek legalább egy gyermeket nevelnek, aki még nincs 25 éves és otthon él a szüleivel. A 25 évnél idősebb, de fogyatékkal élő vagy munkaképességeiben korlátozott gyerekek esetén is igényelhető a támogatás.

12 hetesnél idősebb magzat esetén is lehet pályázni, így a családalapítás előtt álló párok is kaphatnak állami támogatást a napelemes rendszerekre.

Elvált és egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást, illetve vannak fontos előírások (pl.: társadalombiztosítási jogviszony, magyar állampolgárság, büntetlen előélet, egyszeri pályázás, köztartozás-mentesség), amelyekről részletesen olvashatsz a Magyar Államkincstár tájékoztatójában.

A támogatást csak egyszer lehet igénybe venni, és pályázni is csak egyetlen alkalommal lehet, ezért is érdemes figyelni minden részletre!


A jogszerű igénybevétel ellenőrzése

A támogatás igénybevételének jogszerűségét a Magyar Államkincstár – legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig – jogosult vizsgálni.

A helyszíni ellenőrzésről a Kormányhivatal jegyzőkönyvet készít. Ha a jegyzőkönyv szerint az igénylő jogosulatlanul vette igénybe az otthonfelújítási támogatást, akkor a Magyar Államkincstár felszólítja az igénylőt a kamattal növelt összeg visszafizetésére.


A CSOK és a babaváró hitel kizáró ok?

Nem. Akkor is lehet igényelni állami támogatást, ha a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) és/vagy a babaváró hitel is segíti a pályázót.

A babaváró hitel az önerő fedezésére is felhasználható.


Marad a szaldós elszámolás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május végén megnyugtató hírrel szolgált. Tavasszal még az volt a terv, hogy az otthonfelújítási támogatással kiépített napelemes rendszerek júliustól bruttó elszámolásra váltanak.

A családok viszont fellélegezhettek, ugyanis a határidő előtt bejelentették: 2023. december 31-ig még marad a szaldós elszámolás.

A szaldós elszámolás a lehető legegyszerűbb, hiszen évente egyszer olvassák le a napelemes rendszer egyenlegét, így csak a többletfogyasztásért kell fizetni. Ha pedig több áramot termeltek a napelemek, mint amennyit fogyasztott a család, az áramszolgáltatótól igényelhető a különbözet kifizetése.


Falusi CSOK és áfa-visszatérítés

Ha kistelepülésen élsz, bizonyára hallottál már a falusi CSOK lehetőségéről. Az 5000 fő alatti lélekszámú falvakban ingatlant vásárló – vagy házat építő – polgárok is pályázhatnak anyagi hozzájárulásra. A szintén állami támogatás fele használható felújításra, akár napelemes rendszer telepítésére is.

A falusi CSOK összege az alábbiak szerint alakulhat:

– 1 gyermek esetén 600 ezer forint;
– 2 gyermek esetén 2,6 millió forint;
– 3 gyermek esetén 10 millió forint.

Ha csak korszerűsítésre fordítják a támogatást, az alábbi összeghatárok érvényesek:

– 1 gyermek esetén 600 ezer forint;
– 2 gyermek esetén 1,3 millió forint;
– 3 gyermek esetén 5 millió forint.

A falusi CSOK 2022. június 30-ig igényelhető, a határidő pedig azért is fontos, mert eddig az időpontig további 5 millió forint támogatásra lehet pályázni áfa-visszatérítés formájában.


Írj nekünk, csak egy kattintás!

Az otthonfelújítási támogatás nagyszerű lehetőség a napelemes rendszerek telepítésére, hiszen akár a befektetett összeg fele is visszakapható állami támogatás fejében. A folyamat első lépése, hogy érdeklődsz egy kivitelezőnél – megtisztelő, ha nálunk teszed meg.

A Manitu Solar 2009 óta telepít napelemes rendszereket, így nagy rutinnal, valamint a legjobb alapanyagokkal és szakemberekkel dolgozik. Kattints ide és kérj ajánlatot egy ingyenes személyi konzultációra!

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés