+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Válasszuk ki a napelemes rendszer lelkét: az invertert!

napelem inverter méretezés

Válasszuk ki a napelemes rendszer lelkét: az invertert!

Facebook
LinkedIn
E-mail

Nem elég jó paneleket választani, az áram, bár megtermelhető a tetőn, valójában a megfelelő inverter segítségével jut el a háztartásban oda, ahol valóban felhasználjuk. Nézzük most meg azt, hogy milyen inverterek közül választhatunk és nagy vonalakban hogyan kell méreteznünk a napelemes invertereket!

A fogyasztásból indulunk

A legelső lépés minden napelemes rendszer tervezésekor a várható fogyasztás becslése, ez alapján kell ugyanis nemcsak a panelek méretét és számát, hanem az inverter teljesítményét is meghatároznunk. És már itt nagyot lehet hibázni, ha nem vagyunk elég előrelátóak. A legtöbbször azt javasoljuk, hogy egyrészt a pontos fogyasztási adatok szerint számoljunk, másrészt gondoljunk arra is, hogy várható-e az elektromos fogyasztók körének bővítése a közeljövőben.

Míg az előbbi talán teljesen kézenfekvő, addig a jövő tervezése nem is olyan egyértelmű. De általában inkább túlméretezni érdemes egy rendszert, minthogy kevesebb energiát termeljünk a szükségesnél. Ez Magyarországon egyébként is igen kedvező megoldás volt eddig, ugyanis a szaldóelszámolás miatt jól jártak azok, akik pluszban termeltek.

Mindenesetre nem csak ezért érdemes túlméretezni az invertert a termelési kapacitáshoz képest. Az áram átalakítása is veszteséget jelent, márpedig ez az inverter legfontosabb feladata. Arról, hogy váltóáramot továbbítsunk a háztartási fogyasztók felé a termelt egyenáram helyett (DC-AC konverzió), nem mondhatunk le, ezért inkább a termelési oldalon érdemes magasabb értékekkel számolni.

Ez pedig még mindig nem jelent pusztán veszteséget. Az inverterek felülméretezése abban az esetben is kedvező, ha a tető tájolása vagy az éghajlati körülmények nem ideálisak. Nagyobb felületen (több panelen) ugyanis gyenge napsütés mellett is több áram termelődik, mint kis felületeken rövidebb idő alatt.

Tehát, ha a panelek mennyiségét meghatároztuk a jelenlegi fogyasztásunk alapján, érdemes felfelé kerekíteni és a bővíthetőség érdekében nagyobb invertert választani – természetesen az észszerűség keretein belül –, mint amekkorára az adott pillanatban szükségünk lenne.

Ahány panel, annyi kapcsolat

Az inverter kiválasztásánál figyelembe kell venni azt is, hány panel csatlakozik majd hozzá. A legtöbb gyártó intervallumokat határoz meg, hogy egy-egy csatlakozón keresztül hány darab sorba kapcsolt napelempanelt lehet az inverterre kötni. Emellett pedig még a fázisszám lehet meghatározó, 1 fázisra maximum 2,5 kW-os inverter telepíthető. Ha ennél nagyobb teljesítményt szeretnénk kinyerni a rendszerből, akkor már háromfázisú invertert kell választani.

Az inverter fő paramétereit tehát az aktuális és a tervezett fogyasztásunk, valamint a panelek száma és a fázisszám alapján meg tudjuk határozni.

Szív, ész, elosztóközpont

Ma már Magyarországon sem ismeretlen a szigetüzem vagy a hibrid napelemes rendszerek fogalma. Az ilyen megoldásoknak köszönhetően a központi áramellátás zavarai sem okoznak teljes leállást a háztartás számára (amennyiben ezt a szolgáltató is engedélyezi). A hibrid inverterekkel tölthetők a háztartásban telepített akkumulátorok és az ilyen berendezések képesek arra is, hogy szükség esetén abból vételezzenek áramot, amit a felhasználási hely felé továbbítanak. Mindezt pedig anélkül biztosítják, hogy a központi rendszerre táplálnának az energiából, vagyis nem veszélyeztetik a rendszer biztonságát.

A jó inverter az egész rendszernél is többet szolgál

Az inverterválasztás azért sem mellékes kérdés, mert cseréje körülményes az egész rendszeren belül. Akkor viszont, ha elsőre megtaláljuk a megfelelőt (ami mind méretében, mind egyéb funkcióiban tudja azt, amire szükségünk van), hosszú évekig tervezhetünk vele. Egy-egy inverter garantált minimális élettartama a 10 évet gyakorlatilag minden esetben eléri, illetve kiterjeszthető akár 20 évre is.

A modern inverterek wifi-s kapcsolatot is biztosítanak, így mobillal ellenőrizhetők az aktuális termelési és fogyasztási adatok. A beállításoknak köszönhetően nemcsak a saját igényeinkre szabhatjuk a működést, hanem okosabbá tehetjük az otthonainkat azzal, hogy jobban kihasználjuk a csúcsidőszakban megtermelt extra energiát.

Ezek alapja viszont minden esetben az, hogy gondosan választjuk ki és ugyanolyan körültekintően bánunk az inverterünkkel, ami ideális esetben árnyékmentes, védett, de szellőző helyet és megfelelő, rendszeres karbantartást érdemel.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés