+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Hagyományos, okos vagy hibrid inverterek: melyiket válaszd?

hibrid inverter

Hagyományos, okos vagy hibrid inverterek: melyiket válaszd?

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszerek folyamatosan fejlődnek, a gyártók a korábbi tapasztalatok és a vásárlói igények mentén újabb és újabb pontokon tökéletesítik a termékeiket. A hagyományos napelemek és inverterek mellett a közelmúltban megjelentek az okos és a hibrid rendszerek.

Röviden a napelemről és az inverterről

A napelem a rendszered leglátványosabb része, ez termel a nap energiájából egyenáramot. A háztartásodnak azonban váltóáramra lesz szüksége, így nélkülözhetetlen az inverter, amely a napelem által termelt egyenáramot a számodra felhasználható váltóárammá alakítja.

Hagyományos inverterek

A napelemes rendszerek esetében minden modulnak maximális teljesítménye van. A hagyományos inverter kiválasztja a legkisebb teljesítménnyel rendelkező modult, és a többit is ahhoz igazítja. Mivel a teljes rendszer teljesítménye a legrosszabbul prosperáló modulhoz igazodik, jól belátható, hogy így nem hozhatod ki a korszerűsítésedből a maximumot. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy rosszul jársz, de van fejlődési lehetőséged.

Okos inverter

Az okos inverterek az egyik legkorszerűbb berendezések. Ezek az eszközök a napelem rendszer moduljai közül nem a legalacsonyabb teljesítményűt veszik alapnak, hanem minden modul saját teljesítőképességét vizsgálják. Ez a megoldás segít abban, hogy a maximumot hozd ki a rendszeredből teljesítmény-veszteség nélkül. Azok a napelem modulok, amelyek éppen árnyékoltak vagy szennyezettek, és így nem tudnak 100%-os teljesítményt nyújtani nem fogják lerontani a teljes rendszer teljesítményét.

Az okos napelem rendszerek folyamatosan monitorozhatók, így ha esetleg meghibásodás vagy károsodás éri őket, akkor gyorsan be tudsz avatkozni. Ráadásul a teljesítményt is folyamatosan figyelheted, és a termelés változását könnyen áttekintheted napi, havi vagy akár éves bontásban is.
Az okos inverterek általában drágábbak, mint hagyományos társaik, azonban a magasabb árszintet a folyamatos jobb teljesítmény miatt érdemes vállalni.

Hibrid inverter

A napelemek a napsütéses órák alatt tudnak energiát termelni. Borús időben a teljesítményük visszaesik, viszont a háztartásoknak ilyenkor is szükségük van áramra. A hagyományos és az okos inverterekkel működő rendszerek esetében a fel nem használt áram a hálózatba kerül visszaadásra, amikor pedig nem áll rendelkezésre elég energia, akkor a hálózatból vételezi a szükséges mennyiséget.

A hibrid inverter segítségével valójában átmenetet képezhetünk a hálózatra kötött és a sziget üzemű napelemes rendszerek között. A működésük sajátossága, hogy külső energiatároló – akkumulátor – is csatlakoztatható hozzájuk, így az a felesleges energiamennyiség, amit a háztartás termel nem a hálózatba kerül vissza, hanem a külső akkumulátorba. Plusz áramigény esetén a rendszer először oda fordul a szükséges mennyiségért. Abban az esetben, ha a külső energiatárolóban nincs elegendő áram, akkor a rendszer a hálózathoz fordul és onnan kap áramot.

A fel nem használt energia tehát először az akkumulátorba kerül, majd ha az is teljesen feltöltődik, akkor a hálózatba továbbítja a felesleget.

A hibrid rendszer telepítése ugyan drágább, mint hagyományos rendszereké. Főként az akkumulátoros tárolóegység létesítése és a hibrid inverter költségei miatt. Viszont hatékony megoldást jelenthet a későbbi bruttó elszámolás rendszerében, valamint áramszünet esetén is képes az akkumulátoros tárolóegység kapacitásáig energiával ellátni a háztartást.

Bármelyik típusú invertert is választjuk, nagyon fontos szempont annak minősége. Ahhoz, hogy a rendszered hosszú távon megbízhatóan működjön érdemes prémium minőségű, a világ élvonalába tartozó gyártóktól vásárolnod. A gyártók az inverterekre kiterjesztett garanciát is vállalnak, amellyel érdemes élni, mert egy kisebb egyszeri beruházással sokkal tovább biztonságban érezheted magad. A döntés során vedd figyelembe a napelem teljesítményét.

Kérj tőlünk ajánlatot, és mi a prémium minőségű termékeink közül azt fogjuk ajánlani neked, ami a céljaidhoz a legjobban igazodik.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés