+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Elektromos autó töltése napelemmel

elektromos autó töltése

Elektromos autó töltése napelemmel

Facebook
LinkedIn
E-mail

Az elektromos autók egyre inkább elterjedtek az utakon, hiszen a technológia fejlődésével egyre nagyobb távolságot tehetünk meg velük töltés nélkül. A fenntartásuk gazdaságosabb és nem mellesleg a környezetre is kedvező hatással vannak. A töltésükre közterületen, és otthon is lehetőségük van az autók tulajdonosainak.

Sokan azonban nem tudják, hogy a napelemes rendszer előnyeit kihasználva még olcsóbbá válik az elektromos autó fenntartása, hiszen a napelem által megtermelt energia ugyanúgy felhasználható az autók töltésére. A megoldás nem bonyolult, akár meglévő napelemes rendszerrel is integrálható. Mindössze egy kiállásra, egy speciális eszközre, és megfelelő méretű napelemre lesz szükséged ahhoz, hogy az elektromos autód fenntartása gyakorlatilag költségmentes legyen.

Amennyiben már meglévő napelemeid vannak érdemes átgondolnod, hogy a töltéssel járó fogyasztásnövekedés következtében kell-e bővítened a rendszeredet. Ha új korszerűsítésbe vágsz, és még nincs elektromos autód, de tervezed a vásárlását, akkor a méretezéskor vedd figyelembe azt, hogy várhatóan mennyivel fog növekedni a fogyasztásod. Érdemes a beruházást a magasabb igény figyelembe vételével elindítani, még akkor is, ha az csak évek múlva realizálódik.

Napelem és elektromos autó töltés

Természetesen a napelemek által termelt áram is felhasználható az autók töltésére. Az elektromos autó működéséhez egyenáramra van szükség, pont olyanra, mint amit megtermel a napelem. Ám a kettő közvetlenül mégsem összeköthető, mert a technológia fejlettsége még nem tart ott, hogy a napelem által megtermelt egyenáram egyenesen felhasználható legyen az autókban. Így először a napelem által megtermelt egyenáramot az inverter váltóárammá alakítja, majd töltő visszaalakítja egyenárammá. Ugyan számolni kell némi energiaveszteséggel, de még így is a legkedvezőbb megoldás.

Hogyan történik a napelemes rendszerek esetén az autó töltése?

Az elektromos autók töltéséhez szükséged lesz egy kiállásra és egy töltőre. A napelemes rendszerekhez speciális töltőkre van szükség, olyanokra, amelyeket az inverteredhez tudsz csatlakoztatni. A Manitu Solarnál nem csak abban leszünk a segítségedre, hogy megfelelő, prémium minőségű eszközöket ajánljunk a számodra, hanem felmérjük és kialakítjuk a teljes rendszert. Így neked nem lesz más dolgod, mint elhatározni magad, és írni nekünk, mi pedig minden más feladatot leveszünk a válladról.

A Manitu Solar-nál 2009 óta foglalkozunk napelemes kivitelezéssel, számos közkedvelt márka nagykereskedelmi képviselőjeként számtalan napelem rendszer működésére, és telepítésére láttunk rá, így olyan megoldásokat fogunk kínálni neked, amelyek a számodra legoptimálisabbak.

Napelemek a töltőállomásokon

Egyelőre nem nagyon találkozhatunk ezzel a megoldással, de a töltőállomások is törekszenek arra, hogy minél költséghatékonyabban és környezetkímélőbben működjenek. Már több helyen tesztelték azokat az elektromos autók számára telepített töltőállomásokat, amelyek napelemmel működnek. Ilyenkor egy akkumulátor is csatlakozik az állomáshoz, annak érdekében, hogy éjszaka is használható legyen az állomás, az elektromos autók tulajdonosai pedig ne maradjanak áramellátás nélkül.

Egy kis érdekesség – A jövő útjain

Nem kell sokat várnunk arra, hogy megjelenjenek azok az autók az utakon, amelyek napelemmel “öntöltődésre” képesek. Ezeknek a járműveknek a tetejét speciális napelem borítja, amely nem csak menet közben, de a parkolási idő alatt is tölti az autó akkumulátorait. A jelenlegi prototípusok már akár 250 km távolságot is képesek megtenni.

Már magával az elektromos autóval is sokat teszel a környezetedért, de ha még napelemmel oldod meg a töltését is, akkor igazán elmondhatod magadról, hogy ezen a területen kimaxoltad azt, amit egy felelős földlakó megtehet annak érdekében, hogy megóvja otthonát.

Te mikor váltasz zöld megoldásokra?

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés