+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Szaldó vagy bruttó elszámolás? Tisztába tesszük a fogalmakat

szaldó elszámolás

Szaldó vagy bruttó elszámolás? Tisztába tesszük a fogalmakat

Facebook
LinkedIn
E-mail

Ha már foglalkoztatott a gondolat, hogy belevágsz a napelemes rendszer telepítésébe, akkor biztosan találkoztál a szaldós és a bruttó elszámolás fogalmával és az elszámolási formák változásával kapcsolatos hírekkel. Most abban szeretnénk neked segíteni, hogy pontosan értsd ezeket a fogalmakat, hogy függnek össze a finanszírozási formákkal, és miért érdemes odafigyelned a dátumokra.

Miért van egyáltalán szükség elszámolásra?

A napsütéses órák száma hónapról hónapra változik, így vannak olyan időszakok, amikor a napelemes rendszer több áramot termel, mint amennyit a háztartás felhasznál. Ezt a többletáramot a háztartások visszatáplálják a hálózatba. Viszont ezzel együtt adódhatnának olyan hónapok, amikor a napelem termeléséből kevesebb áram állna rendelkezésünkre, mint amennyire szükségünk lenne. Ahhoz, hogy ezekben a hónapokban is a megszokott komfortszintünket biztosítani tudjuk, a hálózatból kapunk áramot.

A túltermelés és a szükséglet mennyiségének figyeléséről a napelemes rendszer üzembe helyezésekor kapott ad-vesz mérőóra gondoskodik. Méri, hogy a háztartás mekkora mennyiségű áramot küld a hálózatba, és mennyit vételez onnan. Az ad-vesz mérőórát a szolgáltató biztosítja a napelemes rendszer üzembe helyezésekor.

A szaldós elszámolás

Jelenleg ez az elszámolási forma van érvényben a korábban és az újonnan átadott napelemes rendszerek esetében is. A szaldós elszámolás egy, a fogyasztó számára kedvező számítási forma. A lényege, hogy az adott évben megtermelt és elfogyasztott energiamennyiség különbözete képezi az elszámolás alapját.

Az elszámolási forma előnye pont abban rejlik, hogy a teljes éves fogyasztást és áramtermelést veszi alapul, amelynek leginkább a téli-nyári hónapokban van jelentősége. A nyári napsütéses időszakra jellemző túltermelés kiegyenlítheti a téli hónapok napsütésben szegény óráit.

Az elszámolás kimenetele háromféle lehet:

  1. a felhasznált és a visszatáplált energia mennyiség kiegyenlíti egymást
  2. a háztartás több áramot termelt, mint amennyit felhasznált
  3. a háztartás több áramot használt el, mint amennyit megtermelt.


Amennyiben a háztartás több áramot termelt, úgy az elszámolást minden esetben a napelem tulajdonosnak kell kezdeményeznie a szolgáltató felé.

A szaldós elszámolásban ugyan lehet kezdeményezni a szolgáltató felé az elszámolást, a szolgáltató kevesebbet fizet az így megtermelt energiáért, mint amikor mi vételezzük azt a hálózatból. Ezért is érdemes gondosan megtervezni a rendszert, ügyelve a közeljövőben felmerülő fogyasztási szokásokra, hogy a lehető leghatékonyabban működtessük azt.

A bruttó elszámolás

A szaldós elszámolást a jelenlegi hírek alapján 2024. január 1-től bruttó elszámolási forma váltja fel, ami merőben más lesz a most megszokottól. A pontos és részletes szabályozás egyelőre nem ismert, azt mégis tudjuk, hogy két lényeges szempont lesz.

Az első, hogy a visszaadott és vételezett energia ára eltérően alakul, várhatóan a szolgáltató javára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az áramszolgáltató drágábban fogja visszaadni az energia egységet a fogyasztónak, mint amennyiért átveszi azt. A másik nagy különbség, hogy nem éves, hanem havi fogyasztást vesz majd alapul, így az éves kiegyenlítésből fakadó előnyökkel nem tudnak élni a háztartások a továbbiakban.

Az új elszámolási formával a napelemes rendszer fenntartása drágább lesz a jelenleginél, bizonyos hónapokban akár havi költségek is megjelenhetnek. Ezzel párhuzamosan a megtérülési idő is növekedni fog. Bár még nem ismerjük a pontos számokat, de az előrejelzések szerint a korszerűsítés még ezzel a szigorúbb elszámolási formával is megtérülő beruházás lehet.

Mikorra várható a változás?

A jelenlegi ismereteink alapján minden olyan napelemes rendszer, ami 2024. január 1. után kerül üzembe helyezésre már a bruttó elszámolási elvek szerint fog működni. Az addig telepített napelemes rendszerek azonban maradnak a szaldós elszámolási rendszerben.

Ha a közeljövőben terveztél korszerűsítést, akkor itt az ideje, hogy meghozd a döntést. Ráadásul az 50%-os Otthonfelújítási program támogatását is igénybe veheted. Kérj tőlünk ajánlatot, és nem csak a legjobb minőségű napelemeket visszük el neked, de a számodra legoptimálisabb finanszírozási forma kiválasztásában is segítünk.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés