+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Napelem telepítése és karbantartása

napelem telepítés

Napelem telepítése és karbantartása

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelem telepítése összetett feladat és tele van olyan buktatókkal, amik nem csak a kivitelezés árát emelik meg jelentősen, de később sok bosszúságot okozhatnak. Ebben a cikkben végigmegyünk a napelemes rendszerek telepítésének folyamatán és adunk néhány tippet, hogy mire érdemes figyelned az egyes lépéseknél.

Tervezés

A tervezés, mint minden beruházásnál az egyik legfontosabb feladat. A napelemes rendszer méretét nagyban befolyásolja, hogy a háztartásod jelenleg mennyi energiát használ el, de azt is figyelembe kell venned, hogy a távoli jövőben mennyire fog változni az energiaigényetek (például tervezitek-e elektromos autó beszerzését).

Fontos szempont az is, hogy hova szeretnéd elhelyezni a napelemeket. Az optimális berendezések kiválasztásához figyelembe kell venni a tető dőlésszögét, tájolását és a napos órák számát.

Megfelelő rendszerelemek és kiegészítők kiválasztása

A napelemes rendszer méretének megfelelően választjuk ki azokat az elemeket, amikre szükséged lesz a nap energiájával történő áramtermeléshez. A teljes rendszernek négy fő eleme lesz, amelyek mindegyikére igaz, hogy érdemes prémium minőségű, régi múltra visszatekintő gyártó termékeit választanod. A napelem, az inverter, a rögzítéstechnika és a villamossági szerelvények minősége nagyban befolyásolja a rendszered működésének hatékonyságát, időtállóságát.

A tervezés és az eszközök kiválasztása legalább olyan fontos része a folyamatnak, mint a napelemes rendszer kivitelezése, hiszen a nem megfelelő méret vagy berendezés kiválasztása a teljes telepítési folyamatot megakaszthatja. Ez pedig jelentős többletköltséget és plusz időráfordítást jelenthet számodra.

A kivitelezés lépései

A kivitelezés első lépése, hogy megtalálod azt a csapatot, akinek szeretnéd a kezébe adni a munkát. Fontos, hogy olyan szakembereket válassz, akik megfelelő tapasztalattal állnak neki a munkának. Mint már fent említettük a berendezések és eszközök minősége kiemelt jelentőséggel bír. Olyan kivitelezőt válassz, aki nem csak a munkájára vállal garanciát, de olyan termékeket is ajánl, amelyekben nem kell majd csalódnod. A jó kivitelező nem csak a napelem szerelésében lesz segítségedre, de melletted áll a tervezési folyamat során, sőt támogatni fog az engedélyeztetési folyamatban is.

Nézzük meg, milyen fő mérföldköveket kell érintened addig, amíg a napelem elkezdi termelni a háztartásod számára az áramot.

1. Ajánlatkérés

Általában néhány kattintással kérhetsz már ajánlatot a napelemes kivitelezőktől. Ilyenkor pár adat megadásával már meg is érkezik a kérésed.

2. Igényfelmérés

Az űrlapos ajánlatkérésben csak néhány alapadatot fognak elkérni, így röviddel az ajánlatkérésed után a kivitelező cég képviselője vagy telefonon vagy emailen meg fog keresni, hogy pontosítsatok néhány dolgot.

3. Helyszíni felmérés

A végső ajánlatadás előtt fel fognak keresni személyesen, hogy megnézzék azt a környezetet, ahova a napelem kerülni fog. Olyan egyszerű dolgokat figyelnek meg, mint a tető dőlésszöge, vagy a tetőd fajtája.

4. Végleges ajánlat

A kivitelező cég a rendelkezésére álló adatok és a helyszíni felmérés eredménye alapján fog neked küldeni egy végső ajánlatot. Az ajánlatban már szerepelni fognak a javasolt berendezések típusai is.

5. Igénybejelentés a szolgáltató felé

Ha az ajánlatot elfogadtad, akkor az első lépés, hogy egy igénybejelentést kell küldened a szolgáltató felé. Igénybejelentés nélkül nem kezdődhet el a kivitelezés. A kivitelezők egy része ezt a terhet leveszi a válladról. A szolgáltató 30 napon belül bírálja el az igénybejelentést.

6. Csatlakozási dokumentáció

A tényleges szereléstől már csak egy lépésre vagy. Mielőtt a szakemberek megjelennek a kapudban a napelemes rendszereddel, szükséged van a csatlakozási dokumentáció elkészítésére. A szolgáltatónak újabb 30 napja van arra, hogy a dokumentációban foglaltakat elfogadja és zöld utat adjon a munkának.

7. Ügyintézés és kivitelezés

Jól láthatod, hogy az ajánlat elfogadásától legrosszabb esetben már két hónap is eltelt. De jó hírünk van, kezdődhet a kivitelezés, ami mindössze 1-2 napot vesz majd igénybe. Ilyenkor szerelik fel a szakértők a napelemeidet, helyezik üzembe az invertert.
Ahhoz, hogy a rendszered ténylegesen áramot is termeljen a háztartásod számára egy új mérőórát kell igényelned.

Talán a fentiek alapján azt gondolod, hogy a kivitelezés hosszú és bonyolult folyamat, de szeretnénk megnyugtatni. Az engedélyeztetésekben, a szolgáltató felé történő ügyintézésben és az optimális rendszer tervezésében sem maradsz magadra.

A napelem karbantartása és gondozása

Sokan megijednek ettől a lépéstől, pedig a napelem gondozásán sok múlik. A porosodás, a szélviharok során az eldugott szegletekben felgyűlt növényi hulladék mind-mind csökkenthetik a napelem hatékonyságát. Ezért szükséges, hogy időnként lemosd őket és megtisztítsd minden olyan felesleges dologtól, ami nem odavaló. Fontos, hogy nézz utána annak, hogy a te napelemed gyártója milyen tisztítószereket és tisztítóeszközöket javasol. Ha nincs egyértelmű ajánlás, akkor is válassz kifejezetten napelemek számára ajánlott termékeket.

Természetesen nincs szükség arra, hogy hetente vagy havonta elvégezd ezt a műveletet. Az, hogy milyen gyakorisággal kell időt szánnod a “takarításra” nagyban befolyásolja, hol laksz. Ha csendes, forgalomtól mentes helyen, nem erdő közelében, akkor elegendő 1-2 évente belefognod a munkába. Ha azonban forgalmasabb utcában élsz, akkor gyakrabban is rajta lehet a listádon ez a feladat.

A napelemes rendszert érdemes jó időben, de nem tűző napon megtisztítani. Nincs szükség azonban a beavatkozásodra abban az esetben, ha havas a tetőd. A hó elolvad, felesleges erre időt fordítanod, ráadásul hómentesítés közben könnyen megsértheted a napelemed felületét és a tartószerkezetet is.

Az inverter esetében már könnyebb dolgod van. Az inverter általában beltéren vagy az időjárás viszontagságaitól védett helyen található, így nincs kitéve az időjárás szeszélyeinek. A karbantartásában nagy segítséget jelent, hogy az inverterek jelentős része már WIFI hálózatra csatlakoztatható, folyamatosan nyomon követheted az állapotát, és figyelmeztet a karbantartási, szervízelési igényre is.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés