+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Napelem telepítésre pályáznál? Mutatjuk a lehetőségeidet!

napelem pályázat

Napelem telepítésre pályáznál? Mutatjuk a lehetőségeidet!

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszerek a fenntarthatóság és a zöld energia felhasználásának zászlóshajói. Mára már Magyarországon is egyre többször találkozhatunk napelemekkel a házak tetőin, udvarain, cégek épületein, sőt már csarnokokon, raktárépületeken is. A napelemes rendszerek telepítése az emelkedő és kiszámíthatatlan energiaárak miatt akkor is megtérülő beruházásnak bizonyulnak, ha önerőből finanszírozod a korszerűsítést. Annak érdekében azonban, hogy a napelem nyújtotta előnyök minél szélesebb körben elérhetőek legyenek időről-időre az állam támogatási lehetőséget biztosít, pályázatokat ír ki.

A pályázatok a lakossági felhasználók számára csakúgy elérhetőek, mind azon cégek számára, akik ingatlanjaik fenntartását gazdaságosan és fenntarthatóan szeretnék megoldani. A pályázati lehetőségek között könnyű eltévedni, így most segítünk neked abban, hogy a céljaidnak leginkább megfelelő támogatási formát tudd választani.

Támogatások, pályázati lehetőségek a lakosság számára

A lakossági pályázatok között most kétféle lehetőséggel találkozhatsz. Az Otthonfelújítási Program keretein belül nyújtott támogatás felhasználható napelemes rendszerek telepítésére is, így a beruházás költségének 50%-a visszaigényelhető. A 100%-os vissza nem térítendő támogatással elsősorban az alacsonyabb jövedelmű háztartások korszerűsítési igényeit elégíthetjük ki, szigorú pályázati feltételek mellett.

50%-os támogatás az Otthonfelújítási Program keretei között

A 2021-ben indult Otthonfelújítási Program támogatja a napelemes rendszerek kiépítését, így a beruházás költségeinek 50%-át az állam visszatéríti. Fontos megjegyezni, hogy a támogatás utólagos finanszírozással érhető el, tehát a korszerűsítés teljes költségét neked kell finanszíroznod, a költségeket számlákkal igazolnod. A napelem átadását követően nyújthatod be a támogatási igényed. A jó hír, hogy a pályázatok elbírálása a visszajelzések alapján gyors és zökkenőmentes, így a téged megillető 50%-os visszatérítés hamar és problémamentesen fog a számládra kerülni (természetesen akkor, ha mindent a szabályok szerint, gondosan eljárva intézel).

Ki veheti igénybe a támogatási lehetőséget?

Az Otthonfelújítási program kifejezetten a családokat támogatja, így az energetikai korszerűsítést is akkor számolhatod el, ha:

  • legalább egy gyermeket nevel a család, aki még nincs 25 éves, és egy háztartásban él szüleivel
  • 25 évnél idősebb, fogyatékkal élő, munkaképtelen gyermeket neveltek
  • gyermeket vártok és magzatotok már 12 hétnél idősebb
  • elvált vagy egyedülálló szülők vagytok (fontos, hogy ebben az esetben részletesen olvassátok el a Magyar Államkincstár tájékoztatóját)

A finanszírozás akkor is igénybe vehető, ha korábban már igényt tartottál bármilyen családtámogatásra. Így az Otthonfelújítási Program összevonható korábban felvett CSOK-kal és a Babaváró hitellel. Sőt, a babaváró hitellel az önrészt is fedezheted.

Mikor válaszd az 50%-os támogatási formát?

2024-ben várhatóan változni fog a napelemes rendszerekkel kapcsolatos elszámolási forma. A bruttó elszámolás várhatóan drágább, kevésbé gazdaságos elszámolási forma lesz, mint a jelenleg érvényben lévő szaldós elszámolás. Érdemes tehát gyorsan lépned, mert ha 2023. év végéig önerőből, vagy a 2022. év végéig 50%-os támogatást igénybe véve korszerűsítesz, akkor még jó ideig élvezheted a kedvezőbb, szaldós elszámolási formát! Ezzel nem csak a mindennapi kiadásaid csökkennek, de a napelemes rendszered megtérülési ideje is kedvezőbb lesz. A szaldós elszámolási formát egészen addig élvezheted majd, amíg nem kell új csatlakozási szerződést kötnöd.

Az 50%-os támogatási forma az ideális választás akkor is, ha nem felelsz meg a vissza nem térítendő 100%-os támogatás szigorú pályázati feltételeinek!

Mire figyelj a napelemes rendszer telepítése és a költségek elszámolása során?

Az Otthonfelújítási Program utólagos finanszírozású, ami azt jelenti, hogy a teljes költséget először neked kell kifizetned, és az összegyűjtött bizonylatok és számlák alapján nyújthatod be a visszatérítési igényedet. Ezért nagyon fontos, hogy olyan megbízható kivitelezőt válassz, aki stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik. Figyelj a szerződések meglétére, és mindenről kérj számlát, mert csak a számlákkal igazolt költségekre vonatkozóan fogsz tudni támogatást igényelni.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a napelemes rendszered akkor fog hosszú távon és megbízhatóan működni, ha olyan céggel végezted el a kivitelezést, akik kizárólag minőségi berendezésekkel foglalkoznak. Érdemes figyelembe venned azt is, hogy egy adott cég milyen régóta foglalkozik napelemes rendszerekkel, így elkerülheted azokat a kivitelezőket, akik a pályázati lehetőségek kihasználása miatt léptek piacra, de még nem rendelkeznek releváns tapasztalattal.

100%-os vissza nem térítendő támogatás

A „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat keretei között 2021 év végétől pályázhatsz 100%-os vissza nem térítendő támogatásra. A tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztást kiváltó napelemes rendszerre 2,9 millió forint támogatás igényelhető. A támogatásból finanszírozható az anyagköltség, a munkadíj, a tervezett beruházáshoz kapcsolódó tervezési és engedélyeztetési költségek, valamint az energetikai tanúsítványok költsége is.

A pályázatok leadási határideje néhány héttel ugyan kitolódott, de reálisan 2022. őszén lesz lehetőséged újra pályázati anyagot leadni.

Ki veheti igénybe a napelem támogatási lehetőséget?

A támogatás igénybevételét szigorúbb feltételekhez kötik, mint az 50%-os program keretein belül. A kiírás egyik legsarkalatosabb pontja a jövedelemmel kapcsolatos előírás.A jövedelmi előírás értelmében azon háztartás egyik nagykorú tagja nyújthat be pályázatot, amely háztartásnál a beruházással érintett ingatlan 2021. augusztus 30-i állapot szerinti, természetes személy tulajdonosai közül, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik.

Emellett fontos kritérium, hogy akkor vehetsz igénybe támogatást, ha legalább résztulajdonnal rendelkezel abban az ingatlanban, amire a támogatási igényt benyújtod.

Mikor válaszd az 100%-os támogatási formát?

A 100%-os vissza nem térítendő támogatás sokak figyelmét felkeltette, azonban fontos megjegyezni, hogy ha ezzel a támogatási formával végzed el a korszerűsítést, akkor 2024-től biztosan a kedvezőtlenebb, bruttó elszámolás fog vonatkozni rád. Ez az elszámolási forma a mindennapos költségeidre lesz hatással.

Amennyiben elég neked maximum 5 kWp-es rendszer, ugyanis ennyiben van maximalizálva az igényelhető napelemes rendszer mérete.

Ha jelenleg problémát jelent a napelemes rendszer 50%-ának finanszírozása, alacsony a család egy főre jutó jövedelme, és minden más szempontból megfelelsz a szigorú pályázati kiírásnak, akkor érdemes pályáznod 100%-os vissza nem térítendő támogatásra. Ebben az esetben neked nem kell semmit finanszíroznod, egyszerűen élvezheted a korszerűsítésed előnyeit.

Mire figyelj a napelemes rendszer telepítése és a költségek elszámolása során?

A vissza nem térítendő támogatás esetén csak minősített kivitelezőkkel dolgoztathatsz, tehát mindenképp ellenőrizd, hogy az a cég, aki az ajánlatot adja megtalálható-e a regisztrált kivitelezők között. A pályázat és az ajánlat során figyelj arra is, hogy a kivitelező cégek ne kérjenek tőled plusz pénzt a pályázat elkészítéséért. Azt javasoljuk, hogy olyan céget válassz, aki nem csak a telepítésben, de a pályázat összeállításában és a munka végén az engedélyeztetésben is a segítségedre lesz.

Napelem pályázati lehetőségek cégeknek

Azok a vállalkozások, akik saját ingatlannal rendelkeznek egyre többször adják a fejüket napelemes rendszer telepítésére. Nem csak azért, mert az ingatlan fenntartási költségei kiszámíthatóbbak és olcsóbbak lesznek, de azért is, mert a beruházással kapcsolatos költségek elszámolhatók.

A vállalkozások számára kiírt pályázatok köre folyamatosan bővül és változik. A közös bennük, hogy a pályázatokra szánt keretösszeg hamar kimerül, így érdemes felkészülnöd, és a kiíráskor azonnal lépned. Jelenleg a GINOP Plusz-1.2.2-22 Magyar Falu Vállalkozás-Újraindítási Program elnevezésű pályázatban fordulhatsz támogatásért a napelem kivitelezésére.

Segítünk a választásban

A döntés a pályázati lehetőségek között nem könnyű, hiszen nem csak azt kell figyelembe venned, hogy az egyszeri beruházási költség hogy alakul, de azt is, hogy hosszú távon melyik megoldással jársz a legjobban. Töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat, és nem csak ajánlatot adunk, de segítünk neked kiválasztani azt az utat, amivel a legjobban jársz majd.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés