+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Napelem rögzítéstechnika

napelem rögzítéstechnika

Napelem rögzítéstechnika

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszer egyik legfontosabb eleme a rögzítéstechnika lesz. Ezeket az eszközöket kültéren használjuk, így különösen fontos, hogy ellenálljanak az időjárás változásainak, és akár a szélsőséges körülményeknek is. Ezek az eszközök alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készülnek, így nem korrodálódnak. A megfelelő minőség biztosítja, hogy a napelem sokáig biztonságosan és hatékonyan működjön, és ne legyen szükség a tartószerkezet és a rögzítőelemek cseréjére.

A tévhitekkel ellentétben napelemeket a tetők jelentős részére el lehet helyezni. A cserepes tetőre, bitumenes zsindelyre, trapézlemezre, szendvicspanelre vagy korcolt lemezre ugyanúgy telepíthetünk, mint lapos tetőkre. A rögzítéstechnikai eszközök és a tartószerkezet kiválasztása nagyban függ attól, hogy a napelem hova kerül telepítésre. Az egyre elterjedtebb lemeztetőkre speciális rögzítéseket, a lapostetőkre ehhez a típushoz igazodó tartószerkezeteket kell választani.

A napelemes rendszer telepítése összetett folyamat, hiszen a napelem és az inverter kiválasztásán túl az ördög a részletekben rejlik. A láthatatlan, de annál fontosabb rögzítőelemek kiválasztásán és megfelelő elhelyezésén sok múlik. Többek között ezért is javasoljuk azt, hogy már a tervezés is szakember bevonásával történjen, aki nem csak a rendszer méretezésében, de a szükséges eszközök kiválasztásában, és a szakszerű telepítésben is segíteni tud.

Miért fontos a megfelelő rögzítéstechnika?

Könnyedén beláthatjuk, hogy nem mindegy, hogy a tetődre milyen tartós és megbízható elemekkel kerül felrögzítésre a napelem. A rossz minőségű, könnyen korrodálódó, nem a tetőhöz igazodó eszközök nem csak a napelemes rendszer, de az otthonod biztonságát is veszélyeztetik.

Rögzítés cserepes tetőkre

A napelemes rendszer legegyszerűbben cserepes tetőkre helyezhető el. Ilyenkor a rögzítéshez alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült kampókat használunk. A telepítés során előfordulhat, hogy el kell mozdítani néhány cserepet, de a kampók nem emelik meg a fedést, így nem kell tartanod attól, hogy tetőd burkolása nem fog megfelelően szigetelni. A kampókra kerül ráhelyezésre az alumínium profil, amelyre speciális panel lefogatók segítségével rögzítik a napelemet.

Speciális rögzítés lemeztetőkre

Az építkezések során egyre inkább elterjedt választás a cserepeslemez, a trapézlemez használata. A tévhitekkel ellentétben a tetőfedéshez használt anyag ebben az esetben nem befolyásolja a napelem telepíthetőségét. A megfelelő rögzítéstechnika kiválasztásával a lemeztetők nem lesznek gátjai a korszerűsítésnek. Ebben az esetben a rögzítéshez speciális síneket és csavarokat használunk, amelyek segítségével a lemez roncsolása nélkül tudjuk a napelemeket telepíteni.

Napelemek rögzítése lapostetőkön

A lapostetők ugyanúgy alkalmasak napelemes rendszerekhez, mint a hagyományos tetők. Ugyan ebben az esetben nem számolhatunk a tető dőlésszögével, de a megfelelő tartószerkezet elhelyezésével a lapostetők is alkalmasak napelemes rendszerekhez. Nem csak a rögzítőelemek minőségére és specialitására kell odafigyelnünk, de a tartószerkezetet is gondosan kell elhelyezni, számolva az időjárás hatásaival.

Földre telepített napelemek rögzítése

Sok esetben a tető dőlésszöge, árnyékoltsága, vagy teherbírása nem megfelelő ahhoz, hogy jól működő és hatékony napelemes rendszernek adjon otthont. Ilyenkor a napelemeket a földre telepítjük és ugyanúgy tartószerkezetet használunk, mint a lapostetőn elhelyezett napelemek esetében.

Milyen szempontok alapján ajánlunk a napelemes rendszerekhez rögzítéstechnikát?

A fentiek alapján azt javasoljuk, hogy a rögzítéstechnika kiválasztása során is pont olyan gondossággal járj el, mint a napelem vagy az inverter kiválasztása esetén. Az anyagminőség nagyban befolyásolja majd a teljes rendszered élettartamát, így mindenképp rozsdamentes acélból, vagy alumíniumból készült eszközöket válassz. A nem megfelelően felületkezelt fém berendezések nem csak az időtállóságot, de a biztonságot sem garantálják.

Érdemes olyan gyártótól termékeket választani, akinek van hazai képviselete, viszonteladója. Így biztos lehetsz benne, hogy minden kérdésedre időben és megfelelő minőségben kapsz választ, és olyan eszközöket fognak neked ajánlani, amelyek a te, egyedi rendszeredet teszik majd még hatékonyabbá.

A rögzítéstechnikánál különösen fontos az a garancia, amit a gyártó vállal a termékeire. Itt egy szempont lebegjen a szemed előtt. Olyan berendezéseket válassz, amelyekre a vállalt garancia legalább megegyezik a rendszer többi elemére – így a napelemre, és az inverterre – vállalt garanciával. A jótállás esetében az is fontos, hogy milyen megbízható a cég, aki adja. Mivel ebben az esetben akár évtizeden túlnyúló garanciáról beszélünk, fontos, hogy a gyártó pénzügyileg stabil legyen, és biztosítva lásd a hosszú távú működését. Hiszen könnyen belátható, hogy a garanciát akkor tudod érvényesíteni, ha évek múlva is létezik az a vállalat, aki adja.

A fentiekben sokat beszéltünk a rögzítéstechnikai eszközök beltartalmáról és minőségéről. De ne felejtsünk el még egy fontos szempontot. Biztosak vagyunk abban, hogy rengeteg időt és figyelmet szenteltél annak, hogy az otthonod ne csak belülről, de kívülről is esztétikus legyen. Ne rontsd el azzal, hogy a napelemeket rögzítő eszközök nem igazodnak a tetődhöz. A belbecs mellett figyelj oda a külcsínre is.

Ha pedig segítségre van szükséged, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot. Rögzítéstechnikai eszközök hivatalos forgalmazójaként, kis-és nagykereskedőként biztosak vagyunk abban, hogy tudunk válaszolni a kérdéseidre.

Manitu Solar csapat

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés