+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

Napelem tények és tévhitek

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszerek a megújuló energiaforrások legnépszerűbb képviselői és sokat segítenek abban, hogy magánemberként is tenni tudjunk a környezetünk megóvásáért, és a bolygónk fenntarthatóságáért. Bár már elég régóta használhatunk napelemeket, mégis számos tévhit és rossz berögződés tapasztalható ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban. 

A napelemes rendszerekkel kapcsolatos tévhiteket azért tartjuk fontosnak eloszlatni, mert ezek azok a hiedelmek, amelyek sok esetben visszatartják az érdeklődőket a korszerűsítéstől. Ezeket a leggyakrabban hallott téves információkat szedtük most egy csokorba, és oszlatjuk el azokat a kétségeket, amelyek felmerültek a kérdésekkel kapcsolatban.

1. Nem hozza vissza az árát

Tény, hogy a napelemes rendszer telepítése, főleg prémium minőségű berendezésekkel nem  a legolcsóbb mulatság. A megfelelő minőség azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy a napelemes rendszered hosszú ideig megbízhatóan működjön. Egy prémium rendszer megtérülése 7-9 év is lehet, de hála a mostani támogatásoknak ez akár lecsökkenthető 1-2 évre is.

Fontos hangsúlyozni, hogy a napelemekre a gyártók sokkal hosszabb, legalább 10-15 év garanciát és 25 év teljesítménygaranciát vállalnak. Egy szó, mint száz, hosszú távon, de biztosan megtérülő befektetést vállalsz a napelemes rendszerekkel!

2. Nem érdemes beruházni a napelemes rendszerre, mert ha költözöm, akkor nem tudom magammal vinni

A napelemes rendszerek bizonyos esetekben költöztethetők, és újra felhasználhatók. De ha mégsem, akkor fontos, hogy ezek a beruházások növelik az ingatlanod értékét. Ezt a növekményt pedig fel fogod tudni használni arra, hogy a következő otthonod is fenntartható és környezetbarát legyen. 

3. Csak akkor van áram, amikor süt a nap

Valóban, a napelemek akkor vannak a teljesítményük csúcsán, amikor süt a nap. Esős, borongós időben is termel a rendszer áramot, de természetesen kisebb hatékonysággal, mint tűző napon. Viszont a napsütéses órák alatt előállított energia bőven elegendő arra, hogy borongósabb, sötétebb időszakban is megfelelő mennyiségű áram álljon a rendelkezésünkre. A feleslegesen megtermelt energiát a hálózat felveszi, így biztosítva azt, hogy éjszaka és kevesebb napsütéses óra mellett se maradjunk áram nélkül.

4. Nagyon drága a napelemes rendszer kiépítése

A napelemes rendszerek kiépítése egy átlagos családiházas környezetben 2-3 millió forint között mozog. Ez valóban nem olcsó, azonban folyamatosan jelen vannak olyan állami támogatást nyújtó pályázatok, amelyek segítségével kedvező áron és kiváló feltételekkel juthatnak napelemes rendszerhez azok a családok is, akiknek a költségvetése nem teszi lehetővé a telepítés finanszírozását.

5. Az én tetőm nem alkalmas arra, hogy napelemet telepítsek

A tetők nagy része alkalmas a napelemek telepítésére, legyen szó akár lapostetőről, cserepeslemez, cserép tetőről, bitumenes zsindelyről vagy korcolt lemez tetőről. Az átlagos fogyasztás kiszolgálásához szükséges napelem mennyiség telepítéséhez pedig át sem kell építeni a jelenlegi tetőszerkezetet, hiszen legtöbb esetben a jelenlegi tetőd is elbírja majd a napelemeket.

Ha azonban mégis valamilyen akadályba ütköznél a tetőre telepítéskor, a napelemes rendszereket a megfelelő rögzítéstechnikai eszközök segítségével a földön is elhelyezheted. 

6. A napelemek előállítása környezetszennyező

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban sokszor halljuk azt a kifogást, véleményt, hogy az előállításuk több energiát emészt fel, mint amennyit a használatukkal nyerünk. Tehát, nem hogy a környezetvédelem éllovasaiként tekinthetünk rájuk, hanem egyenesen környezetszennyező technológiaként. 

Ugyan a napelemek előállításakor többek között ónt, műanyagot, rezet és szilíciumot használnak fel, de ezekre az anyagokra is vonatkozik az Európai Unió szigorú szabályozása, amely a hulladék begyűjtésére és újrahasznosítására vonatkozik. A napelemek elemei kiválóan újrahasznosíthatók, amivel a gyártók folyamatosan élnek is.

7. A napelem még modern technológia, érdemes kivárni, amíg olcsóbb lesz

A napelemes rendszerek gyártásának hatékonysága és az anyagok minősége nagyot fejlődött az elmúlt években. Ráadásul a gyártók egymás közti versenyének köszönhetően az elmúlt években jelentősen csökkentek a napelemek árai. Egyelőre sem a piaci környezet, sem pedig a technológiai újítások alapján nem prognosztizálható jelentős árcsökkenés. A különböző támogatásokat igénybe véve érdemes tehát minél előbb belefogni a korszerűsítésbe.

8. A napelemes rendszerek könnyen elromlanak, a szervízelésük pedig nem csak drága, de szinte lehetetlen is

A minőségi napelemekre a gyártók 15 év garanciát vállalnak a termékeikre. A Manitu Solar kínálatában kizárólag a világ élvonalának gyártóitól taláhatsz meg termékeket. A prémium minőség mellett a gyártó kiválasztásánál nagyon fontos a cég gazdasági stabilitása is, hiszen ezt a hosszú távú garanciát csak olyan cégekkel szemben fogod tudni érvényesíteni, akik 15 év múlva is a piacon lesznek. 

A modern technológiával készített napelemek még a szélsőséges időjárási körülményeknek is ellenállnak. Erre garancia, hogy a gyártók nagyon komoly minősítési eljárásoknak vetik alá a termékeiket annak érdekében, hogy azok sokáig megfelelően működjenek. A legnagyobb gyártóknak már Magyarországon is van szervizhálózatuk, így ha mégis probléma adódna a napelemmel, akkor gyorsan és elérhető áron találunk szakértő segítséget.

9. Ha napelemes rendszert szeretnék, építési engedélyre van szükségem

A háztartások fogyasztási igényeihez igazodó napelemes rendszerek nem építési engedély kötelesek. A szolgáltató felé jelezni kell a korszerűsítés tényét, de nem kell építési engedélyt kérnünk. A szolgáltató felé történő ügyintézésben a profi kivitelezők – így a Manitu Solar is – segíti vevőit, és ezt az adminisztrációs terhet átvállalja tőlük.

+1  A napelemes technológia elavult, vannak ennél sokkal innovatívabb megoldások

Tény, hogy a kutatók és a fejlesztők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a mindennapi életünkben megszokott komfortot fenntartható és megújuló energiaforrások segítségével elégítsük ki. De a nap energiájának felhasználása nem megy ki a divatból. 

Egyre többször halljuk, hogy “gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”. A nap végtelen mennyiségben rendelkezésünkre álló energiájának optimális használata zöldebbé és élhetőbbé teszi a jövőnket. Nem véletlen, hogy egyre több ország épít nagyobb és nagyobb napelem farmokat, és a lakosság körében is elterjedtté vált a napelemek használata. Mi pedig bízunk abban, hogy ez a térhódítás megállíthatatlan lesz.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés