+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

A napelemes rendszer elemei

napelemes rendszer

A napelemes rendszer elemei

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszerekről leginkább a háztetőkön elhelyezett látványos napelemek jutnak eszünkbe. Pedig ezek az összetett rendszerek több elemből állnak, amelyek funkcionalitásukat és fontosságukat tekintve pont annyira értékesek és érdekesek, mint maguk a napelemek.

Fontos megjegyezni, hogy minden egyes elem minősége nagyban kihat majd a teljes rendszer élettartamára és működésének megbízhatóságára. Olyan berendezéseket válassz, amelyeket megbízható gyártók gyártanak, megfelelő garanciális feltételekkel és hivatalos magyarországi forgalmazóktól lehet megvásárolni őket.

A napelem

A napelem a leglátványosabb eleme lesz a teljes rendszerednek. Elhelyezkedése miatt ellen kell állnia az időjárás akár szélsőséges változásainak is. A nap sugaraiból egyenáramot termel, amelyet az inverter fog átalakítani a mindennapi élethez szükséges váltóárammá.

A napelemek minőségének és teljesítményének egyik fontos mutatószáma a garancia. A gyártók élettartam- és teljesítménygaranciát vállalnak termékeikre. A teljesítménygarancia azt jelenti, hogy a napelemnek a vállalt garanciás időn túl mekkora lesz a teljesítménye. Ez a mutatószám a piacon elérhető napelemek esetében általában 80%, de a prémium terméket gyártó vállalatok már 85%-os teljesítménygaranciát is vállalnak.

Az inverter

Inverter nélkül gyakorlatilag hiába termelné a napelemed a nap sugaraiból az áramot, nem tudnád felhasználni. A háztartásodnak váltóáramra van szüksége, amelyet az inverter állít elő a napelem által termelt egyenáramból. A technológia fejlődése kibővítette az inverterek feladatait is. Most már nem csupán a váltóáram előállítására képes, de védelmi feladatai is vannak. Az okos inverterek megjelenésükkel még hatékonyabbá tették a napelemes rendszerek működését, hiszen ezek az inverterek képesek arra, hogy a legalacsonyabb teljesítmény figyelembe vétele helyett az egyes modulok teljesítményét külön-külön értékelje. Mivel a teljes rendszer helyett a különálló modulokat önállóan értékeli, a napelemes rendszer teljesítményveszteség nélkül, a maximumon pörög majd.

Az inverter és a napelem működése kéz a kézben jár, így olyan invertert válassz, amely teljesítménye igazodik a napelem teljesítményéhez.

A rögzítéstechnika

Bár majdnem láthatatlan, annál fontosabb eleme a napelemes rendszernek a rögzítéstechnika. A megfelelő rögzítés a saját és az otthonod biztonságára is hatással van. Ezeknek az elemeknek nem csak a tetők sokszínűségéhez kell igazodniuk, de ellen kell állniuk az időjárás legszélsőségesebb változásainak is. Sőt, a súlyuk sem mindegy, hiszen nem szabad, hogy túlterheljük a tetőt.

Az anyagminőség a fentiek miatt kiemelten fontos, érdemes tehát alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készített elemeket választanod. Ugyanilyen fontos szempont a választásnál a gyártó által vállalt garancia. Az egyik jele lehet a prémium minőségnek, hogy a gyártó legalább akkora garanciát vállal a termékeire, mint amekkora a napelemekre és az inverterekre is elérhető.

A szerelvények

A villamossági szerelvények is fontos szerepet játszanak a napelemes rendszerek megfelelő működésében. A kábelek, vezetékek összekötik az egyes elemeket, és egyes részeik kültéren helyezkednek el. Fontos, hogy UV álló, megfelelő minőségű kábeleket válasszunk a hosszan tartó, megbízható működés érdekében.

A csatlakozó dobozok felelnek a túlfeszültség és villámvédelemért. Jól látható tehát, hogy a szerepük nem elhanyagolható. Érdemes olyan, nagy múltú, lehetőség szerint európai gyártó termékeit választanod (mint például a német KBE Solar, vagy a Hensel), akik nem csak a prémium minőségre, de az innovációra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A megfelelő villamossági szerelvényekkel nem csak a rendszered megfelelő működését, de a saját biztonságodat is szavatolhatod. Ha pedig olyan terméket választasz, ami megfelelő minősítéssel, szervizháttérrel áll a rendelkezésedre, akkor a garancia érvényesítésekor és az esetleges meghibásodás esetén sem fogsz falakba ütközni.

Új mérőóra

A napsütéses órák száma nem kiszámítható, így a napelemes rendszered sem fog egyenletesen áramot termelni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy borús időben áram nélkül maradsz. A feleslegesen megtermelt áramot a rendszered visszatáplálja a hálózatba, és te is igényt tarthatsz áramra, ha éppen nem termelte meg a számodra szükséges mennyiséget a napelemes rendszer. A hálózatba visszatáplált áram mennyiségét a hagyományos mérőórák nem tudják mérni, ezért egy speciális mérőórára lesz szükséged, ami külön méri annak az áramnak a mennyiségét, amit a hálózatba táplálsz, és annak, amit onnan vételezel.

A speciális mérőórát az áramszolgáltató díjmentesen bocsájtja rendelkezésedre, a kivitelező partnered pedig segíteni fog a szolgáltató felé történő ügyintézésben.

Könnyen észrevehető, hogy a napelemes rendszer látható és “láthatatlan” elemei egyaránt nagyon fontosak és gondos kiválasztást igényelnek. Prémium minőségű termékekkel és megbízható tervezővel, kivitelezővel azonban a napelemes rendszer egy megtérülő, könnyen használható és környezetbarát megoldás lesz.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés