+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

A chiphiány veszélyezteti a napelemes kivitelezéseket is

napelem chiphiány

A chiphiány veszélyezteti a napelemes kivitelezéseket is

Facebook
LinkedIn
E-mail

Az elmúlt évben hatalmas növekedést tapasztalhattunk a napelemek piacán. Ennek egyrészt az az oka, hogy egyre többen ismerték fel, hogy a túlélés záloga lehet, ha a megújuló, zöld energia felé fordulnak. Másrészt a támogatási rendszerek is segítették a kereslet növekedését. Harmadrészt pedig a szaldós elszámolás kivezetésének híre is lökött egyet a piacon. A napenergia iránti érdeklődés nem csak a lakosság körében emelkedett, de a vállalkozások, közületek is nyitottá váltak szolár rendszerek telepítésére.

Mi a helyzet most?

A tapasztalataink azt mutatják, hogy a beszerzés lassul, így a napelemes rendszerek kivitelezésére egyre többet kell várni. Ennek a lassulásnak több oka van:

  1. Ahogy azt már korábban is említettük jelentősen megnövekedtek a piaci igények, az inverter gyártók pedig nem tudják ezt a mértékű növekedést lekövetni.
  2. Az orosz-ukrán háború is jelentős hatással volt a helyzet kialakulására. Az energiahiánytól való félelem tovább növelte a keresletet egész Európában.
  3. A Kínából érkező áruk szállítási költségei megdrágultak, hiszen az orosz-ukrán útvonal jelenleg nem használható.
  4. A világméretű chiphiány begyűrűzött az inverterek piacára is. A pandémia miatt kialakult keresletnövekedés az okoseszközök iránt olyan mértékű volt, amit a gyártók nem tudtak kiszolgálni. Az inverter gyártók a chiphiány miatt nem tudnak annyi invertert gyártani, amennyire szükség lenne.

A szállítás akadozása jelenleg csak az invertereket érinti, napelemekből és egyéb kiegészítő berendezésekből még mindig van annyi raktáron, amennyire szükség van. Viszont, mint tudjuk az inverter lesz a lelke a napelemes rendszernek, így ha azt nem tudnak szállítani, akkor az egész napelemes rendszer telepítése veszélybe kerül.

Melyik termékeket érinti a hiány?

Az egyik legnépszerűbb inverter a Fronius, a termékeik közül pedig egyre népszerűbbek a hibrid inverterek. A Fronius a chiphiány miatt kialakult gyártási problémát várhatóan úgy fogja megoldani, hogy a datamanagert nem építi be az inverterekbe. A datamanager az az eszköz, amely segítségével a napelem által termelt energia mennyisége nyomonkövethető. Az újonnan gyártásba kerülő inverterek enélkül az eszköz nélkül kerülnek majd ki a piacra, így ki tudják szolgálni a felmerülő igényeket, és a napelemes rendszerek elkészülhetnek.

A datamanager a későbbiek során anélkül, hogy az inverter károsodást szenvedne, beépíthető lesz, így az átmeneti chiphiány miatt nem érdemes lemondani a Fronius minőségéről.

Mit tehet ebben a helyzetben?

Az átmeneti akadozás az inverterek piacán nem akadálya a napelemes rendszerek kivitelezésének, de egészen biztosan többet kell várni a megvalósításra, mint korábban.

A jelenleg raktáron lévő inverterek még elérhetőek, így érdemes minél hamarabb ajánlatot kérni, hogy a kivitelezés is elkezdődhessen. A Manitur Solar nagykereskedelmi partnerként is működik, így a hazai kivitelezők jelentős része tőlünk szerzi meg a szükséges eszközöket. Amennyiben nálunk készlethiány lép fel, akkor nagy valószínűséggel a többi kivitelező sem rendelkezik a kiválasztott berendezéssel.

A szerződéskötéskor meghatározzuk, hogy milyen napelem és inverter kerül beszerzésre. A közeljövőben azonban a fent említett okok miatt előfordulhat, hogy a választott eszközökből nem áll rendelkezésünkre. Ebben az esetben ajánlani fogunk árban és minőségben megfelelőt. Az összes általunk forgalmazott napelem és inverter kiváló minőségű, így biztosan olyan helyettesítő terméket fogunk ajánlani, amely megfelel az igényeidnek. Az ajánlott terméket pedig minden esetben érdemes elfogadni, hiszen nem tudjuk előre jelezni, hogy mikor lesz újra kiszámítható a gyártás.

Kérj ajánlatot és kezdjünk hozzá minél hamarabb a napelemes rendszered kivitelezéséhez!

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés