+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Építkezel és napelem telepítésen gondolkozol?
Mutatjuk, mire figyelj!

napelem telepítés

Építkezel és napelem telepítésen gondolkozol?
Mutatjuk, mire figyelj!

Facebook
LinkedIn
E-mail

Az új otthon építése izgalmas, de kihívásokkal teli folyamat. A tökéletes telek megtalálása, a megfelelő kivitelező kiválasztása és a végtelennek tűnő döntések a színekkel, szerelvényekkel és berendezéssel kapcsolatban – sok feladatod lesz.

A napelemek telepítését felvetted a listára? Segítünk neked abban, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, ha most építkezel és egyúttal napelemes beruházást is tervezel. A tanácsainkkal pénzt, időt és rengeteg bosszúságot takaríthatsz meg, ráadásul a napelem a kezdetektől fogva a lehető leghatékonyabban működik majd..

A napelemek minősége

Mint szinte minden esetben a napelemes rendszereknél is elengedhetetlenül fontos a rendszer egyes berendezéseinek minősége. A napelem modulokat, az invertert, a rögzítéstechnikát és a kábeleket is érdemes a világ vezető gyártóitól választani. A minőségi eszközökre a gyártók hosszú távú garanciát adnak, így ha stabil, megbízható gyártót választasz, akkor a garancia érvényesítésével kapcsolatban sem kell aggódnod.

Az inverter helye

Az inverter helyét nagyon fontos már jó előre meghatároznod. Figyelned kell arra, hogy páramentes, megfelelő hőmérsékletű helyet válassz, könnyedén hozzáférj, biztonságban legyen a berendezés. Fontos szempont lesz az inverter helye, hiszen a teljesítményét nagyban befolyásolja, hogy milyen messze lesz a panelektől és az elosztóktól. Ha most tervezed az otthonodat, akkor határozd meg az inverter pontos helyét, mert nagyon sok bosszúságtól kímélheted meg magad.

Kábelezés

A napelemes rendszered megfelelő működéséhez kábelekre lesz szükséged. Egyrészt össze kell kötnöd a modulokat és az invertert, valamint az invertert és az elosztókat. A kábelek nyomvonalát határozd meg előre, így elkerülheted, hogy később újra kelljen vésni a falaidat.

Tetőtervezés

Abban biztosak vagyunk, hogy a tetőd tervezésekor nem a napelem lesz a legfontosabb szempont. Van azonban néhány olyan tényező, amit érdemes figyelembe venned. Ráadásul ezek a módosítások nem mennek majd az esztétikum rovására sem.

  • tervezz összefüggő tetőt oda, ahol a nap a legjobban éri majd a tetődet, és ahova a napelemeidet el tudod helyezni
  • tervezd meg előre az antennák helyét, lehetőleg minél távolabb a napelemektől
  • csökkentsd minimálisra a szellőzőnyílásokat, tetőablakokat azokon a részeken, ahova a napelemeidet optimálisan elhelyezheted
  • nézd meg, hogy honnan érkezhet a tetődre árnyékolás, és ha tudod, minimalizáld a hatását

Szakértők bevonása a tervezésbe és a kivitelezésbe

Ha napelemes energiát szeretnél az új otthonodba, akkor érdemes már a tervezési fázisban olyan szakértőt bevonni, aki otthon van a napelemes rendszerek telepítésében. Tapasztalt szakértőkkel gondoskodhatsz arról, hogy minden fontos szempontnak megfelelj. Nem csak költséget takaríthatsz meg, de annak is elébe mehetsz, hogy később át kelljen alakítani az elektromos vezetékeidet a házadban. Ne feledkezz meg az időzítésről sem. Fontos, hogy az egyes lépések tervszerűen kövessék egymást. Ha például az építkezés során szerelteted fel a napelemeket, akkor azt a tető építése közben is megteheted, így elkerülheted az újraállványozással járó költségeket.

Egy új építésű otthon tervezése sok időt vesz igénybe így gyakran nem akarjuk a napelemes rendszerek telepítését hozzáadni a feladatlistához. De egyértelmű előnyökhöz jutsz, ha a napenergia felhasználására már az építési szakaszban felkészülsz.. Az inverter elhelyezésének előzetes megtervezése, a vezetékek, a tetőakadályokkal kapcsolatos megfontolások csak néhány pont azok közül, amelyek segíteni fognak neked. Egy jó kivitelező segít és útmutatást ad az út minden lépésénél.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés