+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Milyen szempontokat vegyél figyelembe a napelemes rendszer tervezésekor?

napelemes rendszer tervezése

Milyen szempontokat vegyél figyelembe a napelemes rendszer tervezésekor?

Facebook
LinkedIn
E-mail

Az, hogy napelemes rendszert telepíteni szinte minden esetben megéri, nem kérdés. Olyan beruházásról van szó, amely amellett, hogy megtérül, kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszi a háztartások rezsiköltségeit, valamint az ingatlan értékét és eladhatóságát is jelentősen növeli. Van azonban néhány olyan szempont, amit mindenképp érdemes figyelembe venni a tervezéskor, hiszen a jól megtervezett rendszer biztosítja, hogy hosszú távon, probléma nélkül élvezhesd a beruházásod előnyeit.

Legelső lépésként érdemes átgondolnod, hogy mennyi áramra van szükséged. Ha elfogadsz tőlünk egy tanácsot, akkor nem csak a jelenlegi fogyasztásodat veszed számításba, hanem a jövőre is gondolsz. Befolyásolni fogja a szükséges elektromos energia mennyiségét például, hogy tervezel-e elektromos autót, vagy a fűtésedet hogy fogod megoldani. Ha előre gondolkodsz, akkor később sok bosszúságtól kíméled meg magad.

1. Milyen tetőd van?

A tető az egyik legfontosabb eleme a napelemes rendszerednek. Nem csak az a lényeg, hogy miből készült, de a dőlésszög és a tájolás is sokat fog számítani. Ráadásul azt is figyelembe kell venned, hogy hol van a legnagyobb összefüggő felület, ahova a napelemeket elhelyezheted. Szerencsére napelemek mostmár a legtöbb típusú tetőre telepíthetők, így ha nem üveg vagy pala van a fejed felett, akkor valószínűleg nem lesz akadálya a napelemnek. A tájolás és a felület nagysága azért lesz fontos, hogy ki tudd kalkulálni, mennyi modulra lesz szükséged ahhoz, hogy a fogyasztásodat fedezni tudd. A déli tájolású tetőkön tudnak a napelemek a leghatékonyabban áramot termelni. 

2. Van-e megfelelő hely az invertered számára?

Az inverter lesz a napelemes rendszered lelke, mert ez a berendezés alakítja át a napelem által termelt egyenáramot a háztartásodnak megfelelő váltóárammá. Az invertert páramentes, biztonságos helyre kell telepítened, de úgy, hogy könnyen hozzáférhető legyen. Ráadásul fontos a hely kiválasztásánál, hogy a hangja ne zavarjon. A kazánház, az előszoba, vagy egy jól szigetelt pince ideális hely lesz az inverterednek.

3. Mekkora teljesítménnyel rendelkezik a jelenlegi villamosenergia hálózatod?

A napelemes rendszerhez elengedhetetlen a 3 fázisú hálózat. A 3X16 amper a legtöbb rendszer számára elegendő, de fontos ellenőrizni, hogy ez rendelkezésedre áll-e. Ha nem, akkor nulladik lépésként a hálózat bővítésére lesz szükséged. A bővítést minden esetben a szolgáltató és szakképzett, regisztrált villanyszerelők végzik.

4. Hol tudod elvezetni a kábeleket?

Az invertert a napelemmel és a csatlakozó dobozzal is össze kell kötnöd kábelekkel. A tervezéskor fontos szempont lehet, hogy a kábelezést hogy tudod megoldani úgy, hogy esztétikus is maradjon, és a működés is megfelelő legyen. 

5. Válassz minőségi berendezéseket

Amikor döntesz az árajánlatról vedd figyelembe azt is, hogy milyen minőségű berendezések alkotják majd a rendszeredet. A kiváló minőségű eszközökkel a napelmes rendszered hatékonyabb, biztonságosabb és időtállóbb lesz. Ez az a beruházás, amikor nem érdemes a minőségben kompromisszumot kötni még akkor sem, ha az ára valamivel magasabb lesz.

+1 Ne egyedül tervezd a napelemes rendszered!

Ugyan a fenti szempontokat egyedül is át tudod gondolni, de mégis azt mondjuk, hogy érdemes szakértői segítséget bevonnod már a tervezési szakaszban is. Kollégáink számos napelemes rendszert telepítettek már, így tapasztalatuk segítségével könnyen és gyorsan választ kaphatsz minden kérdésedre. Ne bízd a véletlenre a tervezést, mert sok bosszúságtól kímélheted meg magad. Hogy csak egy példát mondjunk, egy rosszul méretezett rendszer bővítéséhez, amennyiben inverter cserével is jár, újra kell indítanod a teljes folyamatot, így különösen fontos a jövőbe tekintő tervezés

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés