+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Így növeli az ingatlanod értékét a napelem

napelem ingatlan érték növelés

Így növeli az ingatlanod értékét a napelem

Facebook
LinkedIn
E-mail

 A napelemes rendszerekkel kapcsolatos első kifogások közé szokott tartozni, hogy a napelem nem mozdítható, azt költözés esetén hátra kell hagyni. Ez valóban így van, azonban a legújabb statisztikák szerint a napelem egyre inkább növeli az ingatlan értékét.

Ingatlanpiaci körkép

Mielőtt a napelemes ingatlanokkal kapcsolatos statisztikák felé fordulnánk vessünk egy pillantást általánosan az ingatlanpiacra. A gazdasági helyzet jelenlegi állapota, így a növekvő energiaárak, a csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok miatt visszaeső hitelezés az elmúlt időszakban jelentősen visszavetette az ingatlanpiacot. Ez az átlagos lakásárak visszaeséséhez és a kereslet csökkenéséhez vezetett.

A 2008-as válsággal összehasonlítva azonban most jelentősen pozitívabbak a várakozások. Míg 2008-ban az ingatlanok értéke meredeken zuhant, most lassú csökkenés várható, az is diverzifikáltan.

Nagyobb alkura most azok készülhetnek, akik korszerűtlen, magas energiaigényű ingatlanokat szeretnének értékesíteni, vagy gyorsan kell megszabadulniuk a tulajdonuktól. Kisebb árcsökkenés várható azon ingatlanok esetében, amelyek kisebbek, korszerűek, és megújuló energiát használnak. Az utóbbi természetesen azért érték, mert az egyik – jelenleg legkiszámíthatatlanabb költséget – az energiaárakat teszik kiszámíthatóvá.

Az elemzők szerint az új lakások tekintetében nem számolhatunk az árak visszaesésével, hiszen mind az alapanyag, mind pedig a munkaerő jelentősen drágult. Itt sokkal inkább az lesz a kérdés, hogy a beruházók mennyire lesznek aktívak a közeljövőben a jelenlegi piaci környezetben.

Nézzük a számokat a napelemes ingatlanok esetében!

A jelenlegi felmérések alapján az ingatlanpiacon megjelent, napelemmel ellátott házak és lakások száma növekedett az elmúlt időszakban, és már a kínálat 4%-át teszik ki. A napelemes házak négyzetméterára Budapesten és vidéken is magasabb, mint azoké, amelyeken nem végezték el a korszerűsítést. Az árkülönbség Budapesten 23%, vidéken 45%.

Az, hogy miért hajlandóak a vevők ekkora árkülönbséget megfizetni azokért az ingatlanokért, amelyeken napelem van, több tényezőtől függ.

Mi okozza a keresletnövekedést és az árkülönbséget?

1. Az energiaárak kiszámíthatatlansága és növekedése

A villamos és fosszilis energia ára az elmúlt időszakban jelentősen növekedett, és nem lehetünk biztosak abban, hogy a növekedés megállt. Ez a fajta kiszámíthatatlanság egyre többeket motivált arra, hogy a megújuló energiaforrások felé forduljanak. Az új ingatlanba költözők is keresik a biztonságot és szeretnének megszabadulni a villamosenergia árának ingadozása miatt rájuk nehezedő tehertől.

2. A napelemes fejlesztések megállítása

A napelemes rendszerek telepítését sokan pályázati forrásból, vagy a kormány által biztosított felújítási támogatásokból fedezték. A pályázatokat visszavonták és a felújítási támogatás határideje is lejárt. Így a napelemek már csak önerőből fedezhetők, amely jelentős anyagi teher a háztartások számára. Így a jelenlegi napelemes fejlesztések lelassultak, a meglévő rendszerek értéke viszont növekedett, mert általában még így is gazdaságosabban juthatnak napelemes ingatlanhoz a vevők.

3. Az új napelemek hálózatra kötésének korlátozása

Aki most eszmél, hogy napelemet szeretne, egy jó ideig még kénytelen a villamosenergia szolgáltatótól áramot vásárolni. A kormány döntése értelmében a hálózatfejlesztés végéig nem köthetőek új napelemes rendszerek a hálózathoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell lemondani a napelemről, de vagy a sokkal költségesebb és nagyobb beruházási összeget igénylő szigetüzemű napelemes rendszerekben gondolkodunk akkumulátorral kiegészítve, vagy pedig ugyan a megtermelt áramot felhasználhatjuk, de a felesleget nem táplálhatjuk vissza a hálózatba.

A már hálózatra kötött napelem így egyre nagyobb értéket képvisel és a szabályok tisztázásáig biztosan jelentősen növeli az ingatlanod árát.

4. Az elszámolási móddal kapcsolatos változások

Az eddig telepített napelemekre a nagyon kedvező szaldós elszámolás van érvényben. Ennek értelmében éves átlagos fogyasztás alapján számol el a szolgáltató és a felhasználó a visszatáplált és vételezett energiával. Ezzel az elszámolási móddal gyakorlatilag nullázható a villanyszámla. Várhatóan 2024-től ezt az elszámolási módot felváltja a bruttó elszámolás, ahol a vételezett energia költsége magasabb lesz.

A jelenleg telepített napelemek a telepítéstől számított 10 évig maradhatnak a szaldós elszámolási rendszerben, utána ők is áttérnek a bruttó elszámolásra. A jogi káosz az adásvétel során megfelelő szakértő segítségével kibogozható.

Milyen szempontok befolyásolják az árat?

A bevezetőben említett árkülönbség a napelemes és a napelem nélküli ingatlanok között egy átlagos szám. Az, hogy valójában mennyivel drágábban tudod eladni a napelemes otthonodat, több tényezőtől függ. Vegyük sorra a legfontosabbakat:

1. Mikor került felszerelésre a napelemes rendszer

Ez egyrészt azért fontos, mert ahogy korábban írtuk is a jelenlegi szabályozások szerint a napelemmel ellátott ingatlanok a telepítéstől számított 10 évig maradhatnak a kedvező, szaldós elszámolásban. Másrészt természetesen fontos az is, hogy milyen idősek a berendezéseid. Az idő elsősorban az inverter esetén kritikus, amelyre 10-15 év garanciát vállalnak a gyártók, azt követően nagy valószínűséggel új eszközre lesz szükséged, ami plusz beruházást jelenthet.

2. Mekkora a napelemes rendszer és mennyire bővíthető?

Nyilvánvalóan a napelemes rendszert a jelenlegi tulajdonos igényeihez méretezték. Ha te több áramot fogyasztasz, esetleg van egy elektromos autód, amit a napelemről szeretnél tölteni, akkor fontos, hogy mennyi panel került felszerelésre. Ha a napelemes panelek száma tovább növelhető, akkor akár nyert ügyed is lehet, ellenkező esetben nem biztos, hogy megéri többet kifizetned a napelemes ingatlanért.

3. Hogyan tájolták a napelemeket?

Az, hogy milyen tájolással kerültek fel a napelemek az ingatlanra jelentősen befolyásolják azok teljesítményét. Talán ez a tényező az, ami a legkevesebbet nyom a latba, de mindenképp befolyásoló lehet a végső döntés meghozatalában.

A legfontosabb tanácsunk, ha napelemmel ellátott ingatlant szeretnél vásárolni, hogy mindenképp kérd el a telepítéskor átadott dokumentációt. A dokumentációban pontos válaszokat fogsz kapni minden olyan kérdésedre, ami segít a döntésben.

Megéri-e még mindig napelemet telepíteni?

Azt már láthatod, hogy a napelemes beruházás sokkal piacképesebbé teszi az ingatlanodat. De megéri-e a napelemes beruházás a jelenlegi szabályozási környezetben? A jó hírünk az, hogy aki napelemet szeretne telepíteni, még mindig nem késett le semmiről.

2023. december 31-ig még a nagyon kedvező szaldó elszámolással köthető szerződés a szolgáltatókkal. Ennek értelmében, ha 2022.10.31. előtt beadtad az igényedet, esetleg már az engedélyt is megkaptad rá, akkor nagyon kedvező feltételekkel tudsz napelemes rendszert telepíteni.

A jelenlegi információink szerint a kormány 2023. őszén megszünteti a hálózati korlátozást, így ha még nincs igénybejelentésed, akkor érdemes minél hamarabb lépned, hogy beleférj a szaldó elszámolással kapcsolatos határidőbe.

Segítünk neked abban, hogy napelemes rendszerrel még többet érjen ingatlanod. Keress minket bizalommal, és nem csak a tervezési, kivitelezési folyamatban támogatunk, de mindent megteszünk azért, hogy a kedvező elszámolási formával a lehető legjobban járj.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés