+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Napelem akkumulátor méretezése

napelem akkumulátor méretezés

Napelem akkumulátor méretezése

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszerekkel kapcsolatos bizonytalanságok egyre inkább arra késztetik a felhasználókat, hogy sziget üzemű napelemes rendszerekben gondolkodjanak, mert ezek segítségével teljes mértékben függetlenedhetnek a hálózattól. A sziget üzemű napelemes rendszerek terjedésének három fontos oka van. 

Egyrészt a jelenlegi, szaldós elszámolás igen kedvező volt a fogyasztók számára. Ennek az elszámolási módnak a lényege, hogy az adott évben megtermelt és elfogyasztott energia különbözete képezte az elszámolás alapját. Ez azonban várhatóan már a jövő évben változni fog, és az Európai Unióban elterjedt bruttó elszámolás veszi át a helyét. Ebben az esetben a szolgáltató várhatóan drágábban fogja eladni a fogyasztók felé a visszavételezett áramot, ami drágábbá teszi a napelemes rendszerek fenntartását.

Másrészt a visszatáplálás lehetősége körüli bizonytalanság, annak a megvonása a felhasználók részéről bizalomvesztéssel járt, így sokan olyan lehetőséget keresnek, amelyik teljes függetlenséget biztosít a szolgáltatóktól.

Harmadrészt nem hagyhatjuk figyelmen kívül az energiaárak kiszámíthatatlan ingadozását sem.

De mi az a szigetüzemű napelemes rendszer?

A szigetüzemű napelemes rendszerek teljesen függetlenek a hálózattól. Nagy előnyük pont ebben a függetlenségben rejlik, azonban ezáltal kiszolgáltatottá is válik a háztartás, hiszen a szigetüzemű rendszerek abban az esetben, ha elfogy a tárolt energia nem biztosítanak áramot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a napelem nem termel elektromos energiát, az energiatároló pedig kifogyott, akkor nem lesz áramod.

Természetesen jó méretezéssel és a megfelelő eszközök kiválasztásával ez a kockázat minimalizálható. Ráadásul, ha biztosra akarsz menni, akkor még mindig választhatsz hibrid megoldást, amelynek a lényege, hogy ötvözi a hálózatra kötött és szigetüzemű rendszerek előnyeit. 

A sziget üzemű napelemes rendszer felépítése

A sziget üzemű napelemes rendszerek felépítésükben eltérnek a hálózatra kötött napelemes rendszerekétől. Ebben az esetben például nem lesz szükség mérőóra cserére, hiszen nem leszel kapcsolatban a hálózattal. Amire viszont szükséged lesz:

 1. Napelem: teljesen egyértelmű, hogy ezeknél a rendszereknél is szükséged van napelem panelekre.
 2. Töltésvezérlő: ez az eszköz alakítja át a napelemek által megtermelt energiát az akkumulátor számára fogadható árammá
 3. Akkumulátor: itt tárolod majd azt az energiát, amit éppen nem használsz fel
 4. Inverter: ez a berendezés alakítja át a napelem által termelt és az akkumulátorban eltárolt egyenáramot a háztartási eszközeit működéséhez szükséges váltóárammá. A szigetüzemű napelemes rendszerekhez speciális inverterre van szükséged.

Jól látható, hogy a teljes függetlenség a hálózattól jelentős anyagi befektetéssel jár, leginkább az akkumulátorok magas ára miatt.

A napelem akkumulátor típusai

A piacon jelenleg elérhető akkumulátorokat több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Az első és legkézenfekvőbb csoportosítás a napelemes rendszerekkel összefüggésben a hagyományos és szolár akkumulátorok csoportjai. Hagyományos akkumulátorokkal te is találkoztál már, azonban – bármennyire is tűnik költségesebbnek – a napelemes rendszerhez érdemes a szolár akkumulátort választanod. A szolár és a hagyományos akkumulátor közti legfontosabb különbség, hogy a szolár akkumulátor akkor töltődik, amikor az energia rendelkezésre áll, és a töltés nem akadályoz meg a fogyasztásban.

Ha amellett döntesz, hogy szigetüzemű napelemes rendszered lesz, egy dolgon biztosan ne spórolj, és ez az akkumulátor. A kezdeti magasabb költség hosszabb élettartamot és biztonságosabb működést garantál. 

Napelem akkumulátor méretezés: Milyen szempontokat vegyél figyelembe?

Előre szeretnénk bocsátani, hogy annak kiszámítása, hogy mekkora napelemes rendszerre és ezen belül mekkora teljesítményű akkumulátorra van szükséged,  összetett feladat. Ha biztosra akarsz menni, akkor érdemes szakértő segítségét kérned. Van azonban néhány szempont, amely figyelembe vételével közelítőleg ki tudod számítani a szükséges napelemes rendszered méreteit.

 1. Mennyit fogyasztasz jelenleg?

A jelenlegi áramfogyasztásod jó kiindulópontja annak, hogy mennyi elektromos áramra van szükséged. Ezt a legegyszerűbben az áramszámláid alapján tudod meghatározni. A legjobban akkor jársz, ha egy teljes évet figyelembe veszel, és abból vonsz le havi és napi fogyasztási átlagokat. 

 1. Tervezz előre!

A mostani fogyasztásod mellett a méretezéskor érdemes azt is figyelembe venni, hogy tervezel-e más elektromos eszközöket beszerezni a jövőben. Elég, ha arra gondolsz, hogy milyen autóval fogsz közlekedni, hiszen az elektromos autódat is töltheted napelemről. Ilyen esetben a méretezés során vedd ezt is figyelembe.

 1. Mennyi áthidalási időre van szükséged?

Az akkumulátor méretezésekor fontos szempont lesz, hogy mennyi ideig kell ellátnia az akkumulátornak a háztartásodat árammal a következő újratöltésig. A napelemek éjszaka nem termelnek áramot, illetve borús, napfénymentes időben csökken a teljesítményük. Azonban neked ilyen esetekben is szükséged van elektromos energiára.

 1. Ne méretezz túl!

Az alultervezés mellett a másik nagy hiba, ha az akkumulátor teljesítményét túlméretezzük. A túlméretezett napelem akkumulátor folyamatos alultöltéshez, valamint gyenge teljesítményhez és élettartamhoz is vezethet. 

Az akkumulátorok élettartama

Az akkumulátor élettartama több tényezőtől függ:

 • Kisülési mélység: Az, hogy az akkumulátor milyen mértékben merül le működés közben, a kisülési mélységtől függ. A magasabb érték hosszabb akkumulátor-élettartamot jelent. A Manitu Solar által is forgalmazott BYD akkumulátorok esetében ezt az értéket te magad állítod be.
 • Hőmérséklet: Az élettartamot befolyásolja, hogy mennyiszer melegszik fel az akkumulátorod. Ha tovább szeretnéd használni, akkor keress neki megfelelő, hűvös helyet.
 • Ciklusok száma: azt jelenti, hogy hányszor lehet az akkumulátort teljesen feltölteni és lemeríteni. Minden olyan eset, amikor egy akkumulátor teljesen lemerül és feltöltjük egy feltöltési folyamatot (ciklust) jelent. Értelemszerűen a kevesebb ciklusszám kisebb élettartamot feltételez.

Nem árulunk zsákbamacskát. A napelemes rendszered többi eleme, így a napelem, vagy akár az inverter is, várhatóan hosszabb ideig fogja bírni, mint az akkumulátor, bár a BYD akkumulátorokra 10 év garanciát ad a gyártó, tehát amit tapasztalhatsz az leginkább a teljesítmény csökkenés lesz az évek múlásával.

Ha maradtak kérdéseid az akkumulátorral vagy a szigetüzemű rendszerek kiépítésével kapcsolatban, keresd kollégáinkat bizalommal.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés