+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Mi lesz veled napelem a szaldóelszámolás után?

napelem szaldóelszámolás

Mi lesz veled napelem a szaldóelszámolás után?

Facebook
LinkedIn
E-mail

Még mindig van értelme napelemes rendszert telepíteni akár úgy is, hogy nem áll rendelkezésre rá pályázati forrás? – A rövid válaszunk: igen.

Nullás villanyszámla, ingyenes energia, otthoni áramtermelés – a lakossági napelemes rendszerek létesítésével szorosan összeforrt fogalmak. A szaldóelszámolás kényelmes és anyagilag is igen kedvező feltételeket teremtett a felhasználóknak, akik nemcsak a villanyszámlán, hanem a pályázatoknak köszönhetően a telepítésen is sokat spórolhattak. A szaldóval ugyanis a megtermelt és a hálózatból vásárolt energiát egy az egyben számolta el a rendszer üzemeltetője a teljes évben. Vagyis a nyári plusztermeléssel ki lehetett egyensúlyozni a téli többletvásárlást, mert egy évben csak egy elszámolás volt.

Ezek az előnyök viszont idő közben elapadtak, a telepítések lelassultak és a szaldóelszámolás kivezetése mellett a lakossági termelés hálózatra való visszatáplálásának korlátozása is borússá teszi a kilátásokat a napelem-felhasználók számára. Pedig ha gyorsan választunk egy megfelelő és kompetens kivitelezőt, akkor még semmiről nem maradtunk le.

Van még értelme napelemre váltani?

Persze! Még mindig nem érdemes lemondani a napelemes rendszerek nyújtotta előnyökről. Igaz ugyan, hogy gyorsabban és határozottabban kell eljárni a megrendelőknek és a kivitelezőknek is. Ennek oka, hogy a szaldó elszámolás kivezetésének határideje ugyan ismert 2023.12.31-el, viszont egyelőre nem tudni pontosan, hogy mihez fogják kötni ezt a dátumot – készre jelentéshez vagy esetleg a villanyóra lecseréléséhez? –  , de legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén is,ha valaki biztosra akar menni, érdemes mihamarabb belefogni a kivitelezésbe, hogy 2023. december 31-éig megtörténjen a villanyóra cseréje, ezáltal a jövőben is jól ki lehet használni az otthoni energiatermelés anyagi előnyeit, hiszen továbbra is a szaldóelszámolás lesz érvényes ezekre a felhasználókra.

Bár maga a telepítési folyamat mindössze pár napot vesz igénybe, az adminisztratív teendők és az engedélyeztetés hónapokig elhúzódhatnak – ez ráadásul a korábban beragadt nagyszámú megrendelések miatt hosszabbra nyúlik mostanában. A támogatásoknak köszönhetően, a beérkezett pályázatokkal együtt jelenleg mintegy 3000 megawattnyi kapacitás beépítése várható. Ezért nem csak arra fontos figyelni, hogy mihamarabb leadják a kérelmeket azok, akik rendszert telepítenének, hanem arra is, hogy olyan kivitelező partnerrel dolgozzanak együtt, amelyik a teljes folyamatot átlátja, ismeri és támogatja. Így az adminisztrációs folyamatban is megbízható tanácsokat kaphat a felhasználó.

Igazán jól tényleg azok járnak, akik még az év vége előtt átállnak a napelemes rendszer használatára. Így ők csatlakozhatnak a központi hálózathoz, az általuk megtermelt villamos energiát pedig visszatáplálhatják a rendszerbe. Ezzel az eredeti előnyök: a nullás villanyszámla és a telepítési költségek minimalizálása továbbra is megmaradnak.

A betáplálási moratórium fokozatos megszűntetésére is számíthatnak a felhasználók: bár tavaly ősszel bejelentették, hogy nem lehet visszatáplálni a központi hálózatba (újonnan engedélyeztetett és kiépített napelemek esetén), az EU-s kötelezettségek betartása miatt, illetve a hálózatfejlesztésnek köszönhetően ez a szigorúság lazulni fog, legkésőbb 2023 végén.

Mi lesz azokkal, akik csak 2024. január 1-e után váltanak?

Azok, akik kicsúsznak az év végi átállási határidőből és a kivitelezés vagy az adminisztráció elhúzódása miatt csak jövőre szereltetik fel a kétirányú órát, már a bruttó elszámolással kalkulálhatnak. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszer által megtermelt, de azonnal fel nem használt energiát a szolgáltató egy meghatározott, vélhetően nyomott áron fogja átvenni. Ez anyagi szempontok mentén jelentősen megnövelheti a megtérülési időt.

Emellett a telepítőknek azzal is tervezniük kell, hogy gondoskodjanak némi tárolási kapacitásról. Erre a fogyasztás és a termelés ingadozásai miatt van szükség, az akkumulátorok viszont akár abban is segíthetnek, hogy nagy fogyasztású eszközök áramellátását fedezzék vagy egy áramszünet esetén ellássák a háztartást villamos energiával. Az ilyen hibrid rendszerek egyszerre kapcsolódnak a központi hálózathoz és tudnak akár attól függetlenül működni időszakosan. 

Ez egyfelől extra költségeket jelent a felhasználóknak, másrészt viszont páratlan rugalmasságot. Azok, akik jól tudják ütemezni a fogyasztásukat, ki tudják majd használni a jövőben is a háznál termelt energiát – legyen szó autótöltésről, háztartási eszközök üzemeltetéséről vagy betárazásról az esti órákra. Ez az elszámolási rend alkalmazkodik ahhoz, ami az Európai Unió más országaiban is elterjedt, ehhez igazítják a magyar szabályozást is. 

Mégis inkább azt javasoljuk, hogy ha teheted, minél hamarabb indítsd el az engedélyeztetési folyamatot és a telepítést. Azok ugyanis, akik 2023 végéig telepítik a rendszerüket, a következő 10 évben még profitálhatnak a szaldóelszámolásból, ami a jelenlegi energiaárak mellett egyben azt is jelenti, hogy nemcsak a megtérülés garantált, hanem a fogyasztás költségei is komolyan lenyeshetők.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés