+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Beszéljünk a pénzről – a napelemes rendszer ár

napelemes rendszer ár

Beszéljünk a pénzről – a napelemes rendszer ár

Facebook
LinkedIn
E-mail

Bár számos tévhit kering a napelemes rendszerekkel kapcsolatban azt a kijelentést nem tudjuk cáfolni, hogy a napelemes rendszer bizony komoly beruházás. Hosszú távon azonban megtérül, és a kezdeti költségek támogatásokkal és pályázatokkal jelentősen csökkenthetők. A napelemek árát több tényező is befolyásolja, így az ezzel foglalkozó cégek honlapját böngészve viszonylag kis eséllyel fogsz találkozni konkrét árlistával. Arra biztatunk, hogy bátran kérj ajánlatot, a kivitelező cégek fel fogják mérni az előzetes igényeidet, és a te háztartásodhoz igazodó árajánlatot fognak küldeni neked. Természetesen az ajánlatkérés nem jár semmilyen elköteleződéssel, használd nyugodtan tájékozódásra.

A következőkben segítséget adunk neked abban, hogy milyen tényezők befolyásolják a napelemes rendszer árát, milyen szolgáltatások azok, amelyek nem járnak plusz költséggel és mire figyelj oda az árajánlat olvasásakor.

Mitől függ a napelemes rendszer ár?

A méret az egyik lényeg

Az első és legfontosabb, hogy mekkora rendszerre lesz szükséged. Ehhez egyrészt ismerned kell a háztartásod jelenlegi energiaigényét, másrészt pedig meg kell tudnod becsülni, hogy a jövőben ez hogy fog változni. Energiafelhasználás növekedésével jár például egy elektromos autó beszerzése. Bár lehetőség lesz arra, hogy a napelemes rendszeredet később hozzáigazítsd a fogyasztásod növekedéséhez, de azt javasoljuk, hogy tervezz előre, így elkerülheted az újabb engedélyeztetési és telepítési kört.

A méretezéshez figyelembe kell venned azt is, hogy milyen tájolással fogod elhelyezni a paneleket a tetőn, mennyire lesznek leárnyékolva, és milyen a tetőd dőlésszöge. A helyszíni felmérés során a kivitelező cég képviselője ezeket az információkat összegyűjti, hogy a számodra legmegfelelőbben paraméterezett rendszerre tudjon ajánlatot adni.

Vedd figyelembe a minőséget

A piacon egyre több napelemet és egyéb szükséges berendezéseket gyártó cég jelenik meg. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a napelemes rendszerek esetében az eszközökön nem szabad spórolni. Ugyan a teljes korszerűsítés összegének legnagyobb részét a berendezések megvásárlása teszi majd ki, mi azt javasoljuk, hogy válaszd a prémium minőséget. Érdemes olyan gyártók termékeit igényelni, amelyek nagy múltra tekintenek vissza, és a világ élvonalába tartoznak. Napelem gyártók közül, ilyen a Trina Solar, a JA Solar, a Q Cells és az LG, inverter gyártók közül pedig a Fronius kínál kiemelkedő minőséget.

Ezek a gyártók megfelelő minőségbiztosítással, hosszú garanciális idővel, szigorú belső minőségellenőrzéssel készítik el a termékeiket. Pénzügyileg stabilak, így az esetleges garanciális igényedet akár 10 év múlva is érvényesítheted.

Milyen tételekkel kell számolnod, amikor korszerűsítésbe kezdesz?

Itt is, mint minden új rendszer üzembe állításánál két nagy költségtípussal kell számolnod. Az egyik a berendezési költségek lesznek, a másik pedig a munkadíjak.

Az eszközök költségeinél említettük már, hogy a végső árajánlat nagyban fog függni attól, hogy hány napelem modulra és milyen teljesítményű inverterre lesz szükséged. Ehhez fognak még hozzáadódni a rögzítéstechnikai eszközök és a villamossági szerelvények (kábelek, csatlakozó dobozok) is. A két utóbbinál különösen fontos lesz a megbízhatóság, hiszen a rögzítéstechnikai eszközök segítenek abban, hogy a napelemek a helyükön maradjanak. A villamossági szerelvények minőségén pedig nem csak a rendszered hatékonysága, de a személyes biztonságod is múlik. Ezekben az esetekben ne az ár legyen a döntő szempont.

A napelemek üzembe helyezése mérőóra cserével kezdődhet meg. Az új mérőórát a szolgáltató díjmentesen bocsátja rendelkezésedre, arra külön költséget nem kell számolnod.

A munkadíj magában foglalja a napelem tervezésének és telepítésének a költségét, valamint a segítséget a szolgáltató felé történő ügyintézésben és az engedélyeztetésben. A munkadíjon felül az engedélyeztetési folyamatnak is lesz költsége, amelyet a szolgáltató felé kell megfizetned, azonban általában ezt a kivitelező cégek beépítik az árajánlatukba.

A kivitelező cégek nagy része nem számol fel külön költséget azért, hogy a helyszíni felmérést elvégezze. Sőt, nagyon fontos megemlíteni, hogy számos vállalkozás ingyenesen segít neked a finanszírozási formához igazodó pályázati anyagok, vagy egyéb kérelmek elkészítésében és benyújtásában.

Milyen költségekkel jár a napelemes rendszer fenntartása?

A napelemes rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel különösebb odafigyelést és a fenntartása sem jár extra költségekkel. A hazai időjárási viszonyok mellett nincs szükség a napelemek tisztítására, a természet segítségünkre lesz és a csapadék kellő tisztító erővel bír.

A modern inverterek egyik nagy előnye, hogy vezeték nélküli hálózaton “kommunikálnak” velünk, így ha a működésükben bármilyen rendellenesség tapasztalható, úgy azonnal be lehet avatkozni.

A fentiekből jól látható, hogy a napelemes rendszer végső árát több tényező befolyásolja. Mérettől és eszközöktől függően általában 1 500 000 és 5 000 000 Ft között mozog a teljes korszerűsítés költsége. Kérj bátran ajánlatot, hogy megtudd, a te háztartásodnak mennyibe kerülne a napelem, és melyik jelenleg elérhető finanszírozási formát ajánljuk neked.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés