+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Elektromos autótöltés napelemmel – Mindig megéri?

elektromos autótöltés napelemmel

Elektromos autótöltés napelemmel – Mindig megéri?

Facebook
LinkedIn
E-mail

Nem mondunk azzal újdonságot, hogy az elektromos áram ára rakétaként lőtt ki az elmúlt időszakban és még közel sem látjuk a folyamat végét. Az árnövekedés minden háztartást nehéz helyzetbe hoz, de különösen nagy hatással van azokra, akik elektromos autóval közlekednek. Az elektromos autó fenntartása így egyre drágább és kiszámíthatatlanabb. 

Ahogy minden esetben, itt is van megoldás a számla csökkentésére és a költségek tervezhetőségére. A napelem kiváló alternatíva az elektromos autók töltésére, hiszen így nem csak a benzinszámládat nullázod ki, de az elektromos autód a villamosenergia hálózatodat sem fogja terhelni.

Mindig megéri?

Hiába kerestünk, nem találtunk olyan indokot, ami miatt ne érné meg az elektromos autót napelemmel tölteni, viszont van néhány olyan plusz feladat, amit mindenképp el kell végeznünk, ha otthoni töltőállomást szeretnénk kiépíteni.

1. Mérd fel a villamosenergia igényedet

Ha már van napelemed azért, ha még nincs azért. Egyértelmű, hogy az elektromos autó töltése nagyobb teljesítményű hálózatot igényel. Ha már van napelemed, akkor számítsd ki, hogy a jelenlegi rendszered elbírja-e, ha elektromos autót töltesz, vagy bővítésre van szükséged. Ha még csak tervezed a napelem telepítését, akkor tervezz a megnövekedett fogyasztási mennyiséggel.

2. Az inverter teljesítménye

Ha még nincs napelemed, akkor a rendszer teljesítményéhez fog igazodni az inverter teljesítménye is, így biztosan olyat választasz majd, ami megfelelő lesz. Nehezebb dolgod van, ha már telepítettek hozzád napelemeket, ilyenkor, ha bővítésre lesz szükséged, akkor előfordulhat, hogy az invertered is cserére szorul majd.

3. Töltő kiválasztása

Ahhoz, hogy az autódat is tölteni tudd, akkor szükséged lesz egy töltőpontra és speciális töltőre. Ebben az esetben is igaz, amit mindig elmondunk, hogy minőségi terméket válassz. A kezdeti, esetleges nagyobb beruházási költség meg fog térülni, ha a töltőállomásod hosszú távon, problémamentesen működik.

4. Tudsz-e még többet spórolni?

Számold ki, hogy szükséged van-e akkumulátorra a rendszered részeként. Amennyiben van akkumulátorod, akkor a napsütéses órákban pluszként megtermelt energiával először az akkumulátor kerül feltöltésre és az ezen felül termelt villamosenergiát adod majd át a hálózatnak. A visszavét ugyanígy történik. Ha a napelemed éppen nem termel áramot, akkor az akkumulátorban raktározott energiát használod fel először. Ez gazdaságos megoldás lehet, de a döntéshez érdemes szakértői segítséget kérni.

Milyen esetekben ne gondolkozz elektromos autótöltésen napenergiával?

Két olyan helyzet van, amikor nem tudsz otthon napelemek segítségével elektromos autót tölteni.

1. Ha nem telepíthető hozzád napelem

Nagyon ritkán fordul elő, hogy valami miatt nem alkalmas a tetőd napelem telepítésére, sőt az udvarodon sincs elegendő hely arra, hogy napelemeket helyezzünk el. Értelemszerűen ebben az esetben az elektromos autódat sem fogod tudni tölteni a megújuló energia segítségével.

2. Ha nem bővíthető megfelelő mértékben a jelenlegi napelemes rendszered

Már van napelemed, kiválóan működik és élvezed az előnyeit, viszont ahhoz, hogy az elektromos autódat is otthon tölthesd a rendszer bővítésére lenne szükség. De a tetőd összes olyan szabad felülete felhasználásra került, ahova még érdemes lenne napelemet elhelyezned. Ilyen esetekben nem biztos, hogy gazdaságos lesz az elektromos autót otthon töltened, mert sokkal több villamos energiát kell vételezned a hálózatról, mint amit visszaadsz. Természetesen ebben az esetben nem lehetetlen az otthoni autótöltés, de mindenképp külön számítást igényel.

Gazdaságos megoldás a mindennapi autózáshoz

A fentiek bizonyítják, hogy a megújuló energiával töltött elektromos autók jelenleg a leggazdaságosabb és leginkább környezetbarát megoldást testesítik meg. Fordulj hozzánk bizalommal és segítünk a rendszer megtervezésében, méretezésében és a megfelelő eszközök kiválasztásában is.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés