+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Vedd kezedbe a rezsicsökkentést

szaldó elszámolás

Vedd kezedbe a rezsicsökkentést

Facebook
LinkedIn
E-mail

Az elmúlt időben a rezsicsökkentési szabályok változásától hangos a sajtó. Ebben a cikkben összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat valamint megoldási javaslatot adunk arra is, hogyan tudod a költségeidet kiszámíthatóbbá tenni és minimalizálni.

Előre jelezzük, hogy a cikkben kizárólag tényekre szorítkozva, objektíven mutatjuk be a rezsi változásával kapcsolatos tudnivalókat, tartózkodva minden politikai véleménytől.

Hogyan változnak a villamosenergia és földgáz árak a jövőben?

A kormány döntése értelmében 2022. augusztusától a támogatás az alábbi

 • villamosenergia: 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig érvényes
 • földgáz: 144 köbméter/hó, éves szinten 1729 köbméter gázfogyasztásig érvényes

Az efölötti fogyasztás után minden háztartásnak magasabb árakat kell megfizetnie, amely jelentős költségtöbbletet jelent majd a magyar családok egy részének. Az emelkedés mértékét könnyedén meg tudod határozni a jelenlegi fogyasztásod alapján. Nincs más dolgod, mint megnézni a számládat és egyszerű kalkulátorunk segítségével kiszámolni, hogy mennyit fogsz fizetni az áramért augusztus 1-től:

Villany fogyasztás kalkulátor


Még néhány részlet a szabályozásból:

 • a meghatározott fogyasztás havonta értelmezendő, tehát ha egy adott hónapban kevesebbet használsz fel, mint a meghatározott limit, akkor a támogatott árat fogod fizetni, míg ha egy másik hónapban túlléped a keretet, akkor a túllépésre a piaci ár fog vonatkozni
 • a gáz felhasználásában a nagycsaládosok – három, vagy több gyermeket nevelők – nagyobb keretet kapnak, a villanyfogyasztásban azonban nincs plusz keret meghatározva
 • hiába fogyasztasz kevesebb gázt, ezzel nem fogsz kedvezményeket kapni a villamosenergia-felhasználás keretéből
 • természetesen ha az elektromos autódat otthon töltöd, azzal is áramot használsz, így az ugyanúgy beleszámít a fogyasztásodba
 • nincs külön rendelkezés azokra az ingatlanokra, amelyek nem szigeteltek, vagy a nyílászáróik nem megfelelő minőségűek. Ha az otthonod ilyen, természetszerűleg nagyobb mennyiségű energiára van szükséged a fűtéshez / hűtéshez, mint a szigetelt ingatlanok esetében. De ez nem jelent korrekciós tényezőt a felhasználható mennyiség megállapításában

A jó hír, hogy van megoldás a rezsi kiszámíthatóbbá tételére, és a villamosenergia árak csökkentésére!

Vedd kezedbe az irányítást – csökkentsd az áramszámlát!

A napelemes rendszerek népszerűsége az elmúlt években töretlen. Elsősorban a fenntarthatóság és a környezeti hatások kerültek mindig előtérbe, amikor napelem telepítéséről gondolkodtunk. Azonban a napelemes rendszerek vitathatatlan előnye, hogy a segítségükkel a villanyszámla közel lenullázható.

A napelemek telepítésével a nap energiáját használjuk fel elektromos áram termelésére. A napelemek mellett az inverter lesz a rendszer szíve, amely a napelemek által termelt egyenáramot a háztartási gépek működéséhez szükséges váltóárammá alakítja. A napos órákban a szolár panelek maximumon termelik az energiát, amit a háztartás nem használ fel, azt visszatáplálja a hálózatba. Azokban az órákban pedig, amikor nincs napsütés a hálózatból vételezi vissza a háztartás a szükséges áramot.

Nincs több villanyszámla

A villamosenergia árak változása, a kiszámíthatatlan gazdasági környezet most a napelemes rendszerek telepítése melletti legfontosabb előnnyé vált. Amellett, hogy a rezsinket csökkentjük, függetlenítjük magunkat a hálózattól, így nem csak alacsonyan tarthatjuk a villanyszámlánkat, hanem kiszámíthatóvá is tesszük havi költségeinket.

A szaldós elszámolás még mindig a te malmodra hajtja a vizet

A hálózatba visszatáplált és onnan vételezett energiával kapcsolatban Magyarországon még mindig a szaldós elszámolás van érvényben. A napelemek termelésének és a hálózatból való energia vételezésének figyelméről a napelemes rendszer üzembehelyezésekor kapott ad-vesz mérőóra gondoskodik. A szaldós elszámolás a legkedvezőbb elszámolási forma, hiszen ebben az esetben az egész évben megtermelt és elfogyasztott energiamennyiség különbözete adja az elszámolás alapját.

A támogatással és az önerőből telepített rendszerek előreláthatólag 2024-ig ebben az elszámolási rendszerben maradnak, így érdemes még most váltani.

Akkumulátorok segítségével még további előnyökhöz jutunk

Egyre népszerűbbek a napelemes rendszerekbe telepített akkumulátorok. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor még inkább függetlenek leszünk a szolgáltatótól. Ebben az esetben a napsütéses órákban megtermelt és fel nem használt áram először az akkumulátorokban gyűlik, és a visszavételezés is onnan történik elsősorban. A megfelelő inverter segítségével így könnyedén alakíthatunk ki sziget üzemű, vagy hibrid rendszert. A kettő közti különbség az, hogy a sziget üzemű rendszerek esetén teljesen leválunk a hálózatról, így sem átadni, sem visszavételezni nem tudunk energiát. A hátránya viszont az, hogy ha nagyobb mennyiségű áramra van szükségünk, mint amennyit az akkumulátorokban el tudunk tárolni, akkor könnyen energia nélkül maradhatunk.

A hibrid rendszerek működése annyiban tér el ettől, hogy amikor az akkumulátor is telítődik, az áram átadásra kerül a hálózati szolgáltatónak. Természetesen ez visszafelé is működik, akkor fog a rendszer a hálózathoz fordulni elektromos energiáért, ha az akkumulátorok lemerültek.

Elektromos autótöltés napelemmel

Természetesen a nap által megtermelt energia nem csak a háztartási berendezések működtetésére, vagy fűtésre használható. A megfelelő autótöltő segítségével az elektromos autó töltésére is felhasználhatjuk a napelemek által szolgáltatott áramot. Így az elektromos autódat plusz költség nélkül üzemben tarthatod.

A napelem drága, de gyorsan megtérülő beruházás

Nem vitatjuk, hogy a napelem drága beruházás. Azonban ne feledd el, hogy 2022. év végéig még az 50%-os Otthonfelújítási program keretein belül korszerűsíthetsz. Az energiaárak növekedése, a bizonytalan jövő miatt a beruházás az eddigieknél is hamarabb megtérül. Azonban most nincs idő késlekedésre! Az alapanyaghiány, a növekvő kereslet miatt a kivitelezési idő növekedhet, így ha támogatást szeretnél igénybe venni, vagy minél hamarabb függetlenítenéd magad az árak ingadozásától, akkor kérj ajánlatot még ma!

Figyelj oda, amikor napelemes rendszert választasz!

Két olyan tényezőre hívjuk fel a figyelmedet, amiket muszáj figyelembe venned, ha olyan rendszert szeretnél, ami hosszú távon a kényelmedet szolgálja, és nem bosszúságot okoz. Az egyik a berendezések minősége. A rendszer összes elemének, így a napelemnek, az inverternek, a rögzítéstechnikának és a szerelvényeknek is prémium minőségűnek kell lennie. Válassz nagy múltú gyártókat, akik stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek. Ez biztosítja egyrészt azt, hogy elegendő forrásuk van kutatás-fejlesztésre, így a lehető legmodernebb technológiát építik be a berendezéseikbe. Másrészt pedig biztos lehetsz abban, hogy hosszú távon működnek, így ha garanciális javításra, cserére lesz szükséged, akkor számíthatsz rájuk.

A másik fontos tényező a napelemes rendszer kivitelezője. A napelemek telepítése szakértelmet és tapasztalatot igényel. Olyan partnert válassz, aki régóta jelen van a piacon, és nem a te rendszereden fogja megtanulni a napelemek telepítésének részleteit.

Miért a Manitu Solart válaszd a napelemes rendszered kivitelezéséhez?

A Manitu Solarnál 2009 óta telepítünk napelemes rendszereket, így az egyik legnagyobb referencialistával rendelkezünk a magyar piacon. Ha ez nem lenne elég meggyőző:

 1. Nagykereskedelmi partnerként a hazai kivitelezők legnagyobb részének szállítunk eszközöket és berendezéseket. Biztos lehetsz abban, hogy ha valamilyen berendezést nálunk nem kapsz meg, akkor azt másnál sem fogod tudni beszerezni. Ráadásul nagykereskedőként nem csak a saját kivitelezési projektjeink tapasztalataival gazdagodunk napról napra, hanem partnereink munkáit is folyamatosan figyelemmel kísérjük.
 2. Hivatalos forgalmazóként és szerviz partnerként is működünk. Közvetlen kapcsolatot ápolunk a gyártókkal és a nemzetközi forgalmazókkal, a kérdéseidre így első kézből fogunk tudni választ adni.
 3. Melletted állunk nem csak a kivitelezés, de a tervezés és az engedélyeztetés során is. A tervezés a napelemes rendszerek esetében összetett folyamat. A megfelelő méretű rendszer meghatározása, az optimális eszközök kiválasztása mind-mind szakértelmet igényel. Az engedélyeztetési folyamat ugyan nem bonyolult, de nem érdemes egy szalmaszálon elcsúszni, hiszen most nincs idő a késlekedésre és az időhúzásra.
 4. Saját szakértőkkel dolgozunk mind a tervezésben, mind a kivitelezésben. A szakmai munkát villamosmérnökök és műszaki ellenőr is támogatja. A kivitelezés során pedig nagy gyakorlattal rendelkező villanyszerelő, ács, tetőfedő garantálja, hogy a napelemes rendszer minden szempontból tökéletes legyen. Alvállalkozóinkat szigorú szakmai szempontok alapján választjuk ki.
 5. A napelemes rendszeredhez kizárólag prémium minőségű berendezéseket fogunk ajánlani, a munkánkra pedig 5 év kivitelezési garanciát vállalunk.

A MOST a legjobb idő az ajánlatkérésre

A rezsiköltség kiszámíthatatlansága, a szaldós elszámolás és a támogatás igénybevételének lehetősége olyan együttállás, ami nem indokolja a további késlekedést. Lépj időben és kérj ajánlatot még ma!

Ajánlatkérés

[Hozzájárulok, hogy a(z) Manitu Solar Kivitelező Kft. CRM rendszerében kezelje az adataimat és elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot.]

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés