+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Milyen akkumulátort válassz a napelemes rendszeredhez?

akkumulátor választás

Milyen akkumulátort válassz a napelemes rendszeredhez?

Facebook
LinkedIn
E-mail

Az akkumulátorok egyre elterjedtebbek a napelemes rendszerek telepítése során. Ennek elsősorban a rendszer adta biztonságra törekvés az oka. Az akkumulátorok segítségével megvalósítható a hibrid és a sziget üzemű napelemes rendszer egyaránt. A megfelelő akkumulátor kiválasztásához érdemes szakértői segítséget bevonni, de ebben a cikkben adunk néhány támpontot és irányvonalat.

Miért van szükséged akkumulátorra?

A napelemeid a napsütéses órák során termelnek egyenáramot, amit az inverter alakít át a számodra szükséges váltóárammá. Amit nem használsz fel, azt visszaadod a hálózatnak, és amikor többletáramra van szükséged, akkor a hálózattól vételezel. Az akkumulátor segítségével a saját napelemed által termelt áramot először saját magad számára tartalékolod. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a többletárammal először az akkumulátorod töltődik fel, és onnan veszel el először. Tehát még jobban függetleníted magad a hálózattól.

Az akkumulátorok típusai

Ólomsavas akkumulátorok

Az ólomsavas akkumulátorok a legelterjedtebbek a piacon, egyszerűek és könnyen használhatóak. Élettartamuk és töltési kapacitásuk azonban elmarad a modernebb akkumulátorokhoz képest. Amikor elhasználódnak veszélyes hulladéknak minősülnek, hiszen a savtartalom jelentősen károsíthatja a talajvizeket, az ólom pedig erősen toxikus. Az ólomsavas akkumulátorok nagy része a megfelelő szabályok betartásával újrahasznosítható.

Lítium -ionos akkumulátorok

Gyorsan népszerűvé váltak, hiszen nem igényelnek túl sok karbantartást, hosszú élettartamúak és megfelelő töltési kapacitással rendelkeznek. Leggyorsabban okostelefonok és laptopok akkumulátoraként terjedtek el könnyű súlyuk és tölthetőségük miatt. Ma már napelemes rendszerek tervezésekor találkozhatunk lítium-ionos akkumulátorokkal.

Redox áramlású (Flow) akkumulátorok

A Flow akkumulátorok az elektromos töltést vízbázisú cink és bróm oldat, valamint vanádium segítségével tárolják.Nagy hatékonysággal, és gyors újratöltési sebességgel is rendelkeznek, de költségesek.

Nátrium-nikkel-klorid akkumulátorok

A nátrium-nikkel-klorid akkumulátorok biztonságosak és megbízhatóak. Szélsőséges hőmérsékleten is működhetnek, és újrahasznosíthatók. Azonban rövid élettartamúak, kis kisülési mélységgel rendelkeznek, és rendkívül költségesek.

Milyen szempontokat vegyél figyelembe, amikor akkumulátort választasz?

A megfelelő akkumulátor kiválasztása nagy hatással lesz arra, hogy milyen megbízhatóan fog működni a teljes rendszered. Mindenképp azt javasoljuk, hogy vonj be szakértőt a döntésbe. Kiindulópontként segítünk néhány átgondolandó szemponttal.

Energia tároló képesség

Az akkumulátor energia tároló képessége kulcsfontosságú tényező a kiválasztásban. Amikor kiválasztod a napelemes rendszerek akkumulátortárolóját, gondold át, hogy milyen készülékeket szeretnél csatlakoztatni hozzá, és azoknak mik a névleges teljesítményük.

Típus

Manapság érdemes magas minőségű lítium-ionos akkumulátorokat választani, amelyek a napelemes rendszereddel karöltve hosszú ideig képesek kiszolgálni az igényeidet és biztonságot jelentenek az esetleges áramkimaradások esetén.

Élettartam

Az akkumulátor élettartama több tényezőtől függ:

  • Kisülési mélység: Az, hogy az akkumulátor milyen mértékben merül le működés közben, a kisülési mélységtől függ. A magasabb érték hosszú akkumulátor-élettartamot jelent.
  • Hőmérséklet: Az elemek munka közben felmelegedhetnek. A jobb élettartam érdekében tartsa az akkumulátorokat hűvösebb hőmérsékleten.
  • Ciklusok száma: azt jelenti, hogy hányszor lehet az akkumulátort teljesen feltölteni és lemeríteni. Minden olyan eset, amikor egy akkumulátor teljesen lemerül és feltöltjük egy feltöltési folyamatot (ciklust) jelent. Értelemszerűen a kevesebb ciklusszám kisebb élettartamot feltételez.
  • Költség: Bár elsőre az akkumulátor költsége növeli a napelemes rendszerrel kapcsolatos – amúgy sem alacsony – kiadásaidat. De, mint minden más esetben, itt is érdemes minőségi, hosszú élettartamú berendezést választani.

Ha tudni szeretnéd, hogy szükséged van-e akkumulátorra, és milyen irányba indulj el, írj nekünk! Segítünk a teljes napelemes rendszered tervezésében, a megfelelő berendezések kiválasztásában és a szakszerű kivitelezésben is.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés