+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Éjszaka is működnek a napelemek?

napelem éjszaka

Éjszaka is működnek a napelemek?

Facebook
LinkedIn
E-mail

Ha a címben feltett kérdésre egyszerűen és egyértelműen válaszolnánk, akkor azt mondanánk, hogy nem. Hasonlóan ahhoz, ahogy a napelemek nem működnek csúcshatékonysággal felhős időben , éjszaka sem tudnak energiát termelni, amikor nincs elnyelhető napfény. Ezzel a válasszal pedig megalkotnánk a világ talán legrövidebb blogcikkét.

Azonban természetesen nem ez a célunk, hanem az, hogy megnézzük, hogy a napelemes rendszerek esetében mi történik éjszaka, vagy azokban az időszakokban, amikor nem süt a nap, illetve egy kicsit a jövőbe is nézünk, hiszen – természetesen – várhatóak további fejlesztések ezen a területen is.

Honnan lesz éjszaka áramod?

A napelemek napsütéses időben általában több áramot termelnek, mint amennyit azonnal fel tudsz használni. A fel nem használt áram természetesen nem vész el.

  1. A fel nem használt villamos energia átadásra kerül a szolgáltató hálózatába. Ezzel együtt természetesen nem csak átadsz, hanem vehetsz is áramot a hálózatból, így akkor sem maradsz áram nélkül, ha a napelemeid éppen nem termelnek energiát. Annak a mennyiségét, hogy mennyi áramot termelsz túl, és mennyire van szükséged a telepítéskor üzembe helyezett ad-vesz mérőóra figyeli.
  2. Dönthetsz úgy, hogy a napelemes rendszered részeként egy akkumulátort is üzembe helyezel. Ebben az esetben azzal az árammennyiséggel, amit nem használsz el, először az akkumulátor töltődik fel. Ha pedig az is tele van, akkor a felesleg kerül visszaadásra a hálózat számára. A felhasználás is ugyanebben a sorrendben történik, tehát ha elektromos áramra van szükséged, de a napelemed éppen nem termel, akkor az akkumulátorban tárolt áramot használod fel először. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy sokkal kevésbé leszel kitett a hálózati szolgáltatónak, mégis teljes biztonságban leszel.

Mi történik felhős időben?

Felhős időben, vagy azokban az évszakokban, amikor kevesebb a napsütéses órák száma a napelemek termelnek ugyan áramot, de természetesen sokkal kevesebbet, mint amikor süt a nap. Télen további aggodalomra adhat okot a hóesés. A modern napelemek felületét azonban úgy alakították ki, hogy könnyedén lecsúszik róla a hó.

Felhős időszakban azt az áramot használjuk fel, amit a napsütéses napokon átadtunk a hálózatnak, köszönhetően a szaldós elszámolásnak. Természetesen a visszaadott áram mennyiségén túl is használhatunk villamosenergiát. Az átadott és a felhasznált elektromos árammal kapcsolatban jelenleg szaldós elszámolás alapján, éves rendszerességgel számolunk el a szolgáltatóval. Az elszámolási mód előreláthatólag 2024. elején változik majd, de az addig telepített napelemes rendszereket nem fogja érinteni a változás, még akkor sem, ha a korszerűsítésre otthonfelújítási támogatást vettél fel.

Új fejlesztések az éjszaka is működő napelemekkel kapcsolatban

A Stanford Egyetem kutatói 2020-ban hozták nyilvánosságra egy “anti solar cell”-nek nevezett eszközt, amely bár jelenleg még csekély mértékben, de képes áramot termelni éjszaka.

A kutatócsoport egy termoelektromos generátort – egy olyan eszközt, amely hőmérséklet-különbségekből állít elő áramot – hozzáadott az egyik ilyen napelemhez. Az éjszakai napelemek lényegében ugyanúgy működnek, mint nappali társaik, csak fordítva. A napelemek kiváló hősugárzóként működnek és jobban lehülnek éjszaka, mint a levegő hőmérséklete, ez pedig kiváló lehetőség az energiatermelésre. Ezek a készülékek jelenleg négyzetméterenként akár 50 watt teljesítményt is képesek előállítani, ami a hagyományos panelek nappali teljesítményének negyede.

Az éjszakai napelemek hasznosak lehetnek a hálózaton kívüli helyeken bizonyos alacsony fogyasztású feladatoknál, de nem valószínű, hogy helyettesítik a meglévő energiainfrastruktúrát.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés