+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Mire figyelj napelemes rendszer kiválasztásakor? A legfontosabb 5+1 szempont

napelem kiválasztása

Mire figyelj napelemes rendszer kiválasztásakor? A legfontosabb 5+1 szempont

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemre való átállás számos buktatót rejteget, amit mindenképp érdemes elkerülnöd. Így nem csak a költségeid csökkennek, de rengeteg bosszúságtól is megkíméled magad. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5+1 olyan szempontot, amit mindenképp vegyél figyelembe a napelemes rendszered kiválasztása és telepítése során.

Műszaki paraméterek

A műszaki paraméterek lesznek az egyik olyan téma, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. A napelemes rendszered jövőbeni teljesítményét nagyban befolyásolja, hogy milyen méretű és dőlésszögű a tetőd illetve, hogy mennyire árnyékolt. A tetőn kívül fontos, hogy milyen teljesítményű a jelenlegi villamosenergia hálózatod, szükséges-e bővítés, vagy elegendő a rendelkezésedre álló kapacitás.
Műszaki paraméternek tekintjük azt is, hogy hova kerül az invertered, hiszen látni kell, hogy merre halad a kábelnyomvonal a napelemtől az inverterig, illetve az invertertől az elosztóig.
A műszaki paraméterek meghatározására a helyszíni felmérés alkalmával kerül sor, amely elengedhetetlen az optimális és hatékonyan működő rendszer megtervezéséhez és kivitelezéséhez.

Mennyi áramra van szükséged?

A napelemes rendszerek méretezésekor nagyon fontos tényező, hogy felmérjük, mekkora most az áramfogyasztásod. Ezáltal arra is fény derül, hogy a tetőd mérete ad-e lehetőséget annyi napelem panel elhelyezésére, amelyek ki tudják termelni a villamosenergia szükségletedet. Amikor erre a számításra sor kerül, érdemes átgondolni, hogy a jövőben hogyan fog alakulni az áramfogyasztásod. Tervezel-e például elektromos autót vásárolni, és azt otthon tölteni? Esetleg hőszivattyút beszerezni?

Bár a napelemes rendszerek bővíthetők, mégis gondold át a közeli jövőt. Ha biztos vagy abban, hogy néhány éven belül nagyban növelnéd az áramfogyasztásodat, akkor már az elején érdemes a megnövekedett fogyasztás alapján méretezni a napelemes rendszert.

Berendezések minősége

Mint minden más beruházásnál a napelemeknél is igaz az, hogy a teljes rendszer akkor fog jól működni, ha olyan berendezéseket választasz, amelyek kiváló minőségűek és hosszú távon megbízhatóan működnek. Általánosan minden eszközre érvényes, hogy olyan gyártó termékét válaszd, aki a világ élvonalába tartozik, pénzügyileg stabil, régóta szolártechnológiával foglalkozik és megfelelő garanciát biztosít az általa gyártott termékekre.

A napelem lesz a rendszered leglátványosabb része, és bátran mondhatjuk, hogy itt lesz a legkönnyebb dolgod, mert szerencsére a világ legjobb gyártóinak napelemei állnak a hazai fogyasztók rendelkezésére is. A Q-Cells, a JA Solar, a Trina Solar, az LG és a Canadian Solar napelemei mind megtalálhatók a forgalmazók kínálatában, és olyan minőséget képviselnek, amelyet bátran ajánlunk.

Az inverter fogja átalakítani a napelem által termelt egyenáramot a háztartásod számára szükséges váltóárammá. Működése és megbízhatósága nagy hatással lesz a teljes rendszer hatékonyságára, nem kérdés tehát, hogy a választáskor érdemes a prémium minőség mellett dönteni. A hagyományos inverterek mellett már az igényeinkhez igazítva okos vagy hibrid inverterek mellett is dönthetünk.

A következő nagy terület a rögzítéstechnika kiválasztása lesz. A napelemek ki lesznek téve az időjárás – akár szélsőséges – változásainak is, így rendkívül fontos, hogy olyan eszközökkel kerüljenek rögzítésre, amelyek ellenállnak ezeknek a változásoknak. Amikor arról döntesz, hogy mivel rögzítsd a napelemeket a tetődre, akkor az anyagminőség lesz a döntést leginkább befolyásoló tényező.

A negyedik – és egyben utolsó – kör a szerelvények kiválasztása. Szükséged lesz kábelekre, vezetékekre, napelem csatlakozó dobozokra is. Talán marginálisnak tűnik az a kérdés, hogy milyen kábelt használsz majd, de a tapasztalataink azt mutatják, hogy ezeknek a berendezéseknek a kiválasztására épp olyan nagy hangsúlyt kell fektetned, mint a napelemekre. Érdemes nagy múltú, európai gyártók termékeit választani, hiszen a megfelelő minőségbiztosítás mellett ezek a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra is, így a prémium minőség mellett biztosan a legmodernebb technológiával előállított berendezésekből épül fel a napelemes rendszer.

Engedélyeztetési folyamat

A napelemes rendszer tervezése és telepítése során néhány ponton engedélyeztetned kell a napelemes beruházást a villamosenergia hálózatot üzemeltető cégekkel, vagyis a területileg illetékes áramszolgáltatóval. Ezeket az engedélyeztetéseket te magad is elvégezheted, de ha jó kivitelezőt választasz, akkor segítségedre lesz abban, hogy minden gördülékenyen menjen. Először akkor kell kommunikálnod az áramszolgáltatóval, ha a jelenlegi villamosenergia hálózatod nem megfelelő. Általában 3×16 amper teljesítményű hálózatok gond nélkül elbírnak egy átlagos méretű napelemes korszerűsítést, de nagyobb rendszerek esetében fázisbővítésre lesz szükség. Ezt az igényt a szolgáltató felé jelezzük.

Ezen felül be kell jelentened az igényedet a napelemes rendszer kialakítására, amelyet a szolgáltató 30 napon belül bírál el, be kell nyújtanod a csatlakozási tervdokumentációt, majd a kivitelezés végén készre kell jelentened a szolgáltatónál a korszerűsítést.

Finanszírozási lehetőségek

A napelemes rendszer kivitelezése költséges beruházás. A zöld energia elterjedése és a környezetvédelem egyre hangsúlyosabb volta miatt azonban egyre többször tudsz valamilyen formában támogatást igényelni a korszerűsítésedre. Mielőtt belevágsz a tervezésbe, érdemes minden esetben körüljárni, hogy a te projektedre igénybevehető-e aktuálisan bármilyen támogatási forma. Így a kezdeti költségeid jelentősen csökkenhetnek, a korszerűsítés pedig sokkal hamarabb megtérül.

+1 Kivitelező

Meggyőződésünk, hogy hiába tartod be a fenti tanácsaink mindegyikét, figyelsz oda a berendezések minőségére, számítod ki pontosan a napelemes rendszereddel kapcsolatos összes paramétert, ha nem megfelelő kivitelezőt választasz, akkor hiába minden erőfeszítés. A szakszerűtlenül, nem gondosan kivitelezett rendszerek nem csak a pénzedet emésztik majd fel, hanem rengeteg bosszúságot is okoznak.

A napelemes rendszer kiválasztásához és szakszerű telepítéséhez mindenképp érdemes olyan kivitelező céget felkeresned, akik régóta foglalkoznak már szolár technológiával. A tapasztalat sokat segít abban, hogy a számodra legoptimálisabb megoldást tudják neked ajánlani.

Figyelj arra, hogy a kivitelezést szakemberek végezzék és minden feladat megoldása szakmailag megkérdőjelezhetetlen kolléga kezében összpontosuljon. A Manitu Solarnál saját csapattal dolgozunk a tervezés és a kivitelezés során is. A szakmai munkát villamosmérnökök, műszaki ellenőrök végzik, a kivitelezés során pedig villanyszerelő, ács, tetőfedő partnereink garantálják, hogy a legmagasabb minőségű munka kerüljön ki a kezeink közül.

Ha napelemes korszerűsítésben gondolkozol, kérj tőlünk ajánlatot és segítségedre leszünk a tervezés, az engedélyeztetés és a kivitelezés minden lépésénél.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés