+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

10 érdekes tény a napenergiáról

napenergia

10 érdekes tény a napenergiáról

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napenergia felhasználása rendületlenül tör előre, hiszen a ma elérhető megújuló energiaforrások egyik legígéretesebb formája. Minden előnye ellenére a napenergiával kapcsolatban még mindig rengeteg tévhittel találkozunk. Ebben a blogbejegyzésben 10 szórakoztató tényt tárunk fel a napenergiáról, amelyek megváltoztathatják a véleményedet ezzel a csodálatos és kifogyhatatlan energiaforrással kapcsolatban.

1. A napenergia megfizethető és hosszú távon olcsóbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok

A napelemek beruházási költségei ugyan magasak, de az egyre népszerűbb támogatások igénybevételével mind magánszemélyként, mind cégként kedvező áron tudunk napelemes rendszert telepíteni. Ezzel az áramszolgáltatók kiszámíthatatlan és egyre növekvő díjai kiválthatók és a rezsiköltség jelentősen csökkenthető. Ráadásul a napenergia környezetbarát, a használata nem csak a pénztárcánkra, hanem a környezetünkre is kedvező hatással van.

2. A napelemek legalább 25 évig megbízhatóan működnek

A napelemek várható élettartama legalább 25 év, a prémium gyártók is legalább ennyi ideig vállalnak teljesítmény garanciát. Ez azt jelenti, hogy hosszú éveken át élvezheted a napenergia előnyeit anélkül, hogy aggódnod kellene a garanciális javítások, vagy a csere miatt. Ennek az az oka, hogy a napelemek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, és nem igényelnek karbantartást.
Ezen kívül a napelemek még akkor is jól működhetnek, ha elérik várható élettartamuk végét. Így biztos lehetsz benne, hogy a napelemek sok éven át problémamentesen elégítik ki az energiaigényedet.

3. A fotovoltaikus jelenséget már 1839-ben felfedezték

A fotovoltaikus jelenséget először 1839-ben fedezte fel Alexandre-Edmond Becquerel francia fizikus, aki akkor mindössze 19 éves volt.. Ő fedezte fel, hogy a napsugárzás bizonyos közegben képes elektromos áram előállítására. A napelemeket azonban csak a 20. század végén kezdték el használni. A technológia lassú elterjedésének oka elsősorban a napelemek gyártási költségének nagysága és hatékonytalansága volt.

4.A nap energiája 8 perc 19 másodperc alatt ér a Földre

Akár hiszed, akár nem a nap fénye és hője mindössze 8 perc 19 másodperc alatt eléri a Földet.

5. A rómaiak is használtak napenergiát

Az ókori rómaiak voltak az elsők, akik kihasználták a napenergiát. Az Engineering Rome szerint : „A caracallai fürdő és az ostiai Forum fürdőnek sok nagy déli fekvésű ablaka volt, így a nap melegíthetett és természetes fényt biztosított a fürdő egyes részeinek. [. ..] A déli fekvésű ablakok beüvegezése elősegítette a hő megkötését, a padlókban használt üreges csempék pedig hőt sugároztak. A meleg helyiségek homlokzata kora délutántól napnyugtáig napfényt kapott, a vastag falak és padlók pedig hőtároló képességgel bírtak, így a fürdő nem hűlt le túlságosan éjszaka.”

6. A napelemek sokkal hatékonyabbak, mint korábban

Korábban a napelemek drágák voltak és nem túl hatékonyak. A PV-cellákon végzett első megfelelő laboratóriumi vizsgálatok némelyikében még 1%-os hatékonyságot sem mutattak ki. Ez azt jelenti, hogy a napfény energiájának csak 1%-át tudták átalakítani elektromos árammá. Ez a két tulajdonság jelentős gátját képezte a napelemek elterjedésének.
Mára már szerencsére más a helyzet, és a fejlődés nem áll meg. Jelenleg az átlagos napelemes rendszer 20%-os hatásfokkal működik, ami azt jelenti, hogy az őt érő napfény 20%-át alakítja át elektromos árammá. 2021-ben a tudósok prototípust és tervezési szabályokat dolgoztak ki mindkét oldalon érintkező szilícium napelemekhez, amelyek konverziós hatásfoka legalább 26%, ami a Föld legmagasabb értéke az ilyen típusú napelemek esetében.


7. Naperőmű a sivatagban

Körülbelül 1 000 hektáron a világ legnagyobb naperőműve a Mojave-sivatagban található. Az ivanpahi erőmű több, mint hat évig épült és 2013 nyarának végén kezdte meg az áramtermelést.

8. Ennyi napelemre lenne szükség a teljes Föld elektromos energiaigényének kielégítéséhez

Az egész Föld napenergiával való ellátásához közel 308 000 négyzetkilométernyi napelemre lenne szükség, amely nagyjából Lengyelország teljes területével egyenlő.

9. A napenergia segít megőrizni a bolygónk egészségét

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése mérgező szennyezést okoz, ami hatással van a globális egészségre. 30 év alatt egy átlagos tetőtéri napelemrendszer több mint 100 tonna szén-dioxiddal képes csökkenteni a szennyezést! Ez tisztább levegőt jelent mindenki számára a Földön.

10. A világ legbőségesebb energiaforrása a napenergia

Ha valahogy sikerülne összeszedni a Földre eső napfényt egy órán keresztül, akkor elegendő energiánk lenne egy évre az egész bolygó igényeinek kielégítésére. Pontos számot szeretnél? Mindössze egy óra alatt 430 kvintillió Joule energiát gyűjthetünk össze . Nem tudod mekkora ez a szám? Hadd mutassam meg: 430 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 Joule. Ráadásul a napenergia megújuló, soha nem fogy el, előállításával pedig nem kell szennyeznünk a környezetünket.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés