+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Hogyan takarítanak meg a napelemek vizet? És miért olyan fontos ez?

napelem vízmegtakarítás

Hogyan takarítanak meg a napelemek vizet? És miért olyan fontos ez?

Facebook
LinkedIn
E-mail

A vízkészlet folyamatosan csökken, és nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy rövid időn belül a víz lesz a legértékesebb természeti kincsünk. Ha a fenntarthatóságot tartjuk szem előtt, akkor érdemes olyan technológiákat választanunk, amely kevés vizet tartalmaz.

A napelemek a fenntartható jövő jelképei lettek az elmúlt időszakban, nem csak azért, mert a nap kifogyhatatlan energiaforrás, hanem amiatt is, mert használatukkal több szempontból is vizet takaríthatunk meg. Ez különösen azokon a területeken lesz fontos, amik már a közeljövőben is vízhiánnyal fognak küzdeni.

Nézzük azt az 5 területet, ahol a napelemek vizet takarítanak meg.

1. A napelemek nem használnak vizet áramtermelésre

A legtöbb energiatermeléshez rengeteg vízre van szükség. Ez a gyakorlat a vízkészletek hatalmas pazarlásához vezet. Eközben a napelemek nem igényelnek vizet az energiatermeléshez vagy a hűtéshez. Ebből a szempontból mennyi vizet takarítanak meg a napelemek? A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség tanulmánya szerint a napelemek az erőmű vízigényének akár 1/200-ával is képesek egységnyi villamos energiát előállítani.

2. Az úszó napelemfarmokkal vizet takaríthatunk meg

Az úszó napelemes farmok egyre gyakoribbak a világ több részén is. Ha a víz felületét részben napelemekkel borítják, hogy tiszta áramot állítsanak elő, akkor a víz párolgása is csökken. Figyelemre méltó, hogy az úszó napelemes farmokról kimutatták, hogy körülbelül 70%-kal csökkentik a párolgást.

3. A napelemek javítják a vízgazdálkodást és a vízhatékonyságot

Azok a létesítmények, amelyek a vizet ivásra alkalmassá teszik, általában nagy mennyiségű villamos energiát használnak fel, amelyet olyan erőművek termelnek, amelyek (ironikus módon) intenzíven használják a vizet működésükhöz. A napelemek telepítésével azonban az ilyen vízkezelő létesítményeknek kevésbé kell az erőművektől (vagy közvetve a víztől) függniük. Ráadásul azt a pénzt, amit azzal takarítanak meg, hogy kevésbé függenek az erőművektől, fejlett vízgazdálkodási és hatékonysági technológiákba fektethetik be.

4. A napelemmel töltött elektromos autók kevesebb vizet fogyasztanak, mint benzinüzemű társaik

A napelemekkel felszerelt elektromos autók kevesebb vizet fogyasztanak. Ez azért van, mert körülbelül 11-15 liter vízre van szükség 4 liter benzin előállításához. Még a környezetbarát alternatívákat, például a bioüzemanyagokat is sok víz felhasználásával állítják elő. Ezért, ha a víz megtakarítása a cél, a napelemmel töltött elektromos autók a legjobb választás.

5. A Nap energiájának rögzítéséhez nincs szükség vízre

A fosszilis tüzelőanyagok kitermeléséhez és feldolgozásához nagy mennyiségben van szükség vízre. Az olyan eljárásokhoz, mint a repesztés és a bányászat, a vállalatok több milliárd liter vizet használnak fel szükségtelenül, pusztán azért, hogy szennyező és fenntarthatatlan energiaformát állítsanak elő. Az üzemanyag finomítása és szállítása még a repesztési folyamat után is rengeteg vizet igényel, amelyet jobb célokra is fel lehetett volna használni.


De hogyan csökkenti a napenergia a vízfelhasználást? A napelemek egyik legnagyobb előnye, hogy a panelek gyártása és felszerelése után egyáltalán nem igényelnek vizet. Noha a napelemek elkészítéséhez némi vízre van szükség, a felhasznált víz mennyisége lényegesen kevesebb, mint amennyit a fosszilis tüzelőanyagot gyártó cégek elköltenek, különösen az újrahasznosítás és a nagy hatékonyságú folyamatok miatt. Például egyes projektek, amelyek már folyamatban vannak, a műveletekhez felhasznált víz akár 70%-át is újrahasznosíthatják.

Mire következtethetünk mindebből?

Bárhogyan is nézzük, a napenergia tiszta, megújuló, és segít megtakarítani a vizet. Ennek eredményeként ha napelemet használsz, akkor a Föld kimerülő vízkészleteire is vigyázol.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés