+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

A napelemek szerepe a növénytermesztésben

A napelemek szerepe a növénytermesztésben

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszerek az életünk minden területén a segítségünkre vannak a tiszta és hatékony áramtermelésben. Nincs ez másként a mezőgazdaságban sem. A napelemek a mezőgazdasági termelést is gazdaságosabbá tehetik. Ebben a cikkben két olyan területet mutatunk be, amelyek segítik a gazdálkodókat.

Napelemek az öntözésben

A napelemek segítségével történő öntözés valódi áldás a mezőgazdaság számára. A nagyüzemi gazdálkodás költséges vállalkozás, amely sok áramot fogyaszt. Ezért, ha a napenergiával működő öntözést használják, az csökkenti a rezsiköltségek egy jelentős részét. Ebben az esetben a napenergia segítségével történő öntözés elsősorban a napenergiával működő vízszivattyús rendszer alkalmazását jelenti.

A legfontosabb érvek, amelyek miatt érdemes átgondolni a napelemekkel történő öntözés lehetőségét:

  • Csökken a karbantartási költség: A szolár rendszereket úgy tervezték, hogy évtizedekig működjenek a lehető legalacsonyabb karbantartási költségek mellett. Időszakos ellenőrzésekkel és tisztításokkal elérhetjük, hogy a rendszer műszaki problémák nélkül működjön hosszú időn keresztül.
  • Önszabályozó öntözés: A napelemes öntözőrendszer több, mint egy öntözéshez használt napelem és vízszivattyú. A napenergiával működő öntözőrendszerek legújabb fejlesztései lehetővé teszik a talaj önszabályozását a környezeti feltételek, a növényi vízigény és a rendelkezésre álló víz alapján. Ezek a rendszerek több tényezőt is figyelembe vesznek a vízszivattyúzás és -elosztás szabályozásához. Így növelik a mezőgazdasági termelékenységet anélkül, hogy vizet pazarolnának.
  • A napenergia környezetbarát: Nem csak a víz védelmét kell figyelembe vennünk, amikor a napenergia felhasználásáról döntünk mezőgazdasági környezetben. Más energiaforrásoktól, például széntől eltérően a napenergia nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, ezáltal csökkenti az ózonrétegre és a teljes környezetre gyakorolt ​​súlyos hatásokat. A napenergiával történő öntözés, mint a legkörnyezetbarátabb energiarendszer, nem kelt nagy zajt.
  • Többcélú felhasználás: a napelemek által megtermelt energiát nem csak öntözésre használhatjuk fel. A többletenergiával más berendezések elektromos igénye is kielégíthető.

A szolár öntözési rendszerek kezdeti költségei ugyan magasabbak lehetnek – hasonlóan ahhoz, mint amikor az otthonunkra tervezünk napelemes korszerűsítést. A beruházásnak azonban a fentiek alapján számos közép és hosszú távú előnye van, nem csak környezetvédelmi, hanem gazdaságossági és hatékonysági szempontok alapján is.

napelem telepítés

Napelemek alatt termesztett növények

A közelmúltban az agrárelektromosság területe a napelemek termőföldekbe való beépítésének módjait kutatja anélkül, hogy feláldozná a termőföld termőképességét, hatékonyan lehetővé téve a földtulajdonosok számára, hogy egyidejűleg harmonikusan műveljenek növényeket és állítsanak elő tiszta energiát.

A kutatások azt mutatják, hogy a fotovoltaikus kijelzők alatti növények termesztése valóban jelentős mezőgazdasági és környezeti előnyökkel járhat. A panelek által biztosított árnyéknak köszönhetően például a talaj több vizet képes visszatartani, vagyis kevesebb öntözést igényel. A panelek segíthetnek megvédeni a terményeket a jégesőtől, erős széltől, valamint a súlyos hidegtől és melegtől, így kevésbé lesznek kitéve a szélsőséges időjárási eseményeknek.

Sőt bizonyos növények valóban jobban, erősebben és hosszabb ideig nőnek a napelemek védőburkolata alatt, mint egyébként, különösen melegebb, szárazabb termesztési környezetben.

A napelemes korszerűsítésben nem csupán az otthonaink kapcsán érdemes elgondolkozni. Számba kell venni azokat a megoldásokat, amelyek segítségével az ipar és a mezőgazdaság is hatékonyan tudja használni a nap energiáját. Ezekkel a beruházásokkal hosszú távon fenntartható jövőt építhetünk, hiszen nem csak környezetbarát energiát használunk, hanem megóvjuk a föld termőképességét, biztonságosabb körülmények között tudhatjuk az ültetvényeinket és csökkenthetjük az időjárás szélsőséges változásaiból eredő veszteségeinket.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés