+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

A napelemek szerepe a növénytermesztésben

A napelemek szerepe a növénytermesztésben

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszerek az életünk minden területén a segítségünkre vannak a tiszta és hatékony áramtermelésben. Nincs ez másként a mezőgazdaságban sem. A napelemek a mezőgazdasági termelést is gazdaságosabbá tehetik. Ebben a cikkben két olyan területet mutatunk be, amelyek segítik a gazdálkodókat.

Napelemek az öntözésben

A napelemek segítségével történő öntözés valódi áldás a mezőgazdaság számára. A nagyüzemi gazdálkodás költséges vállalkozás, amely sok áramot fogyaszt. Ezért, ha a napenergiával működő öntözést használják, az csökkenti a rezsiköltségek egy jelentős részét. Ebben az esetben a napenergia segítségével történő öntözés elsősorban a napenergiával működő vízszivattyús rendszer alkalmazását jelenti.

A legfontosabb érvek, amelyek miatt érdemes átgondolni a napelemekkel történő öntözés lehetőségét:

  • Csökken a karbantartási költség: A szolár rendszereket úgy tervezték, hogy évtizedekig működjenek a lehető legalacsonyabb karbantartási költségek mellett. Időszakos ellenőrzésekkel és tisztításokkal elérhetjük, hogy a rendszer műszaki problémák nélkül működjön hosszú időn keresztül.
  • Önszabályozó öntözés: A napelemes öntözőrendszer több, mint egy öntözéshez használt napelem és vízszivattyú. A napenergiával működő öntözőrendszerek legújabb fejlesztései lehetővé teszik a talaj önszabályozását a környezeti feltételek, a növényi vízigény és a rendelkezésre álló víz alapján. Ezek a rendszerek több tényezőt is figyelembe vesznek a vízszivattyúzás és -elosztás szabályozásához. Így növelik a mezőgazdasági termelékenységet anélkül, hogy vizet pazarolnának.
  • A napenergia környezetbarát: Nem csak a víz védelmét kell figyelembe vennünk, amikor a napenergia felhasználásáról döntünk mezőgazdasági környezetben. Más energiaforrásoktól, például széntől eltérően a napenergia nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, ezáltal csökkenti az ózonrétegre és a teljes környezetre gyakorolt ​​súlyos hatásokat. A napenergiával történő öntözés, mint a legkörnyezetbarátabb energiarendszer, nem kelt nagy zajt.
  • Többcélú felhasználás: a napelemek által megtermelt energiát nem csak öntözésre használhatjuk fel. A többletenergiával más berendezések elektromos igénye is kielégíthető.

A szolár öntözési rendszerek kezdeti költségei ugyan magasabbak lehetnek – hasonlóan ahhoz, mint amikor az otthonunkra tervezünk napelemes korszerűsítést. A beruházásnak azonban a fentiek alapján számos közép és hosszú távú előnye van, nem csak környezetvédelmi, hanem gazdaságossági és hatékonysági szempontok alapján is.

napelem telepítés

Napelemek alatt termesztett növények

A közelmúltban az agrárelektromosság területe a napelemek termőföldekbe való beépítésének módjait kutatja anélkül, hogy feláldozná a termőföld termőképességét, hatékonyan lehetővé téve a földtulajdonosok számára, hogy egyidejűleg harmonikusan műveljenek növényeket és állítsanak elő tiszta energiát.

A kutatások azt mutatják, hogy a fotovoltaikus kijelzők alatti növények termesztése valóban jelentős mezőgazdasági és környezeti előnyökkel járhat. A panelek által biztosított árnyéknak köszönhetően például a talaj több vizet képes visszatartani, vagyis kevesebb öntözést igényel. A panelek segíthetnek megvédeni a terményeket a jégesőtől, erős széltől, valamint a súlyos hidegtől és melegtől, így kevésbé lesznek kitéve a szélsőséges időjárási eseményeknek.

Sőt bizonyos növények valóban jobban, erősebben és hosszabb ideig nőnek a napelemek védőburkolata alatt, mint egyébként, különösen melegebb, szárazabb termesztési környezetben.

A napelemes korszerűsítésben nem csupán az otthonaink kapcsán érdemes elgondolkozni. Számba kell venni azokat a megoldásokat, amelyek segítségével az ipar és a mezőgazdaság is hatékonyan tudja használni a nap energiáját. Ezekkel a beruházásokkal hosszú távon fenntartható jövőt építhetünk, hiszen nem csak környezetbarát energiát használunk, hanem megóvjuk a föld termőképességét, biztonságosabb körülmények között tudhatjuk az ültetvényeinket és csökkenthetjük az időjárás szélsőséges változásaiból eredő veszteségeinket.

keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Új pályázatot indít a Magyar Kormány 2024-től napelem
és energiatároló telepítésére.