+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

A napelem környezeti hatásai pro és kontra

napelem környezeti hatásai

A napelem környezeti hatásai pro és kontra

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelem egyre népszerűbb módja az ökológiai lábnyom csökkentésének és a környezet védelmének. Ennek ellenére a napelemeknek vannak negatív környezeti hatásai is, amelyekkel tisztában kell lennünk: például a napelemek gyártásának környezeti hatásai.

A blogcikkünkben őszintén és objektíven vizsgáljuk meg a napelemek környezetre gyakorolt pozitív és negatív hatásait. Mérlegre tesszük őket és megnézzük, hogy melyik irányba billen el a mérleg nyelve.

POZITÍV HATÁSOK

A napelemeknek nem csak a negatív, de a pozitív oldaláról is számos tévhit kering. A tévhiteken túllépve a pozitív hatások a kövekezők:

1. A napelemek csökkentik a hálózatfüggőséget

A napelemek segítenek csökkenteni a hálózattól való függőségedet. Amikor napelemekkel állítod elő saját energiádat, csak részben támaszkodsz a hálózatra. Ez azt jelenti, hogy kisebb az energiaigényed a hagyományos forrásokból, például szén- és földgázerőművekből.

Könnyen belátható, hogy így kevesebb „piszkos” energiát használsz fel, további bónuszként pedig az áramszámládat is csökkented.

A zöldenergia-termelés jövője abban rejlik, hogy segítse az embereket saját energiatermelésben, és fenntarthatóbbá tegye otthonaikat. Legyen szó napelemek, szigetelés beszereléséről vagy sok más egyéb módszerről, a hálózatfüggőség csökkentése a környezetvédelem szempontjából helyes út.

2. A napelemek nem szennyeznek

A napelemek nem termelnek üvegházhatású gázokat így nagyon sokat segítenek a környezet megóvásában. Amikor fosszilis tüzelőanyagot (szenet, földgázt) használunk, akkor üvegházhatású gázok, például szén-monoxid és metán kerül a légkörbe. Ezek a gázok felfogják a hőt a légkörben. Ez a folyamat az egyik okozója a globális felmelegedésnek. Tehát, ha az otthonod energiaellátását szolgáló fosszilis tüzelőanyagokat tiszta napenergiára cseréled, csökkented az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét.

Az üvegházhatás mellett a fosszilis tüzelőanyagok használata szmogot hoz létre, ami leginkább a nagyvárosokban figyelhető meg. A szmog fosszilis tüzelőanyagokból, normál porból, szennyeződésekből és nehézfémekből származó részecskék keveréke. A szmog károsítja a tüdődet, és csökkenti az életminőséged is.

A napelemes rendszerrel tehát nem csak a bolygód egészségét, de a sajátodat is véded!

3. A napelemek nem igényelnek vizet

Bár most talán még egy kicsit furán hangzik, de az, hogy a napelemek nem igényelnek vizet, az egyik legfontosabb környezetre gyakorolt pozitív hatásuk. A hagyományos energiaforrásoknál, mint a szén, a földgáz és az atomerőművek sok vízre van szükség a hűtéshez. Ez azt jelenti, hogy a napelemek a világ bármely pontján használhatók, még ott is, ahol korlátozott a vízhez való hozzáférés, és nem terhelik meg annyira a csökkenő édesvízkészletet. Ráadásul a napelemek tisztítása vagy karbantartása sem igényel nagyobb mennyiségű vizet.

4. A napelemek újrahasznosíthatók

Végül, de nem utolsósorban a napelemek szinte teljes egészében újrahasznosíthatók. A szilícium alapú napelemek a következőkre anyagokból épülnek fel:

  • Üveg, melynek 95%-a újrahasznosítható
  • Alumínium, melynek 100%-a újrahasznosítható
  • Cellamodulok, amelyek 80%-a újrahasznosítható
  • Szilícium ostyák, amelyek 85%-a újrafelhasználható

Ez azt jelenti, hogy amikor egy panel hasznos élettartama végéhez közeledik, értékes anyagai és összetevői felhasználhatók a következő generációs zöldenergia előállításához. Nem csak ez, hanem a technológia fejlődésével az újrafelhasználhatóság szintje is várhatóan javulni fog.

NEGATÍV HATÁSOK

Most pedig vessünk egy pillantást néhány negatív hatásra, amelyet a napelemek gyakorolhatnak a környezetre. Fontos megjegyezni, hogy ezek a hatások általában jóval kisebbek, mint azok a pozitív hatások, amelyekről az imént szót ejtettünk.

1. Napelemek gyártása

A napelemekhez használt anyagokat, például szilíciumot, kadmiumot, rezet, jellemzően bányászattal termelnek ki. Ez környezeti problémákhoz vezethet, abban az esetben, ha a bányászatot nem fenntartható módon végzik.

Ennek ellenére ezeknek az anyagoknak a bányászata számos különböző iparág számára is szükséges, nem csak a napelemekhez. Ahogy a napenergia egyre népszerűbbé válik, az ilyen anyagok iránti zöld kereslet valószínűleg növekedni fog. Ez azt jelenti, hogy a vállalatokat arra ösztönzik, hogy ezeket fenntartható módon bányásszák.

Az is tény, hogy ezek az anyagok újrahasznosíthatók és újrafelhasználhatók, akár régi napelemekből, akár okostelefonokból és laptopokból származnak. A napelemes technológia évről évre javul nemcsak a hatékonyság, hanem az élettartam és az újrahasznosíthatóság tekintetében is.

2. A napelemek gyakran akkumulátorral vannak ellátva

Az akkumulátorokat gyakran használják a napelemek által termelt energia tárolására, így éjszaka vagy áramszünet esetén is használhatók. Az akkumulátorok káros vegyi anyagokat, például ólmot, kadmiumot és kénsavat tartalmazhatnak. Ezeknek az akkumulátoroknak természetes élettartamuk van, és az élettartam végén ártalmatlanítani kell őket. Ha ezeket az elemeket nem megfelelően ártalmatlanítják, ezek a vegyszerek a környezetbe szivároghatnak, és szennyezést okozhatnak.

A napelemes technológia azonban ebből a szempontból is folyamatosan javul. Míg a régebbi akkumulátorok ilyen vegyszereket tartalmaztak, a mai napelemes akkumulátorok általában lítium-ionosak. Ha egy jó hírű szállítótól származó új panelt választasz, nem fogsz szembesülni ezzel a problémával. Tehát a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztása továbbra is nehézfémeket bocsát ki a környezetbe és a légkörbe, míg a mai napelemes rendszerek nem.

Összegzés

A napelemek számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek segítenek megőrizni a bolygónk egészségét. Természetesen figyelembe kell venni a lehetséges negatív hatásokat, de összességében kijelenthetjük, hogy az előnyök jelentősen meghaladják a hátrányokat. Válts napelemre és tegyél egy hatalmas lépést a környezeted érdekében.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés