+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Okozhatnak-e tüzet a napelemek?

napelem tűz

Okozhatnak-e tüzet a napelemek?

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban az egyik leggyakrabban előforduló kérdés, fenntartás, hogy a napelemek mennyire tűzbiztosak. A jelenlegi statisztikák és megfigyelések alapján nagyon ritka az a tűzeset, amit a napelemeknek tulajdoníthatunk. A begyűjtött adatok alapján 10 000 esetből mindösszesen 1 alkalommal okozott tüzet a szolár panel.

Mitől gyulladhatnak ki mégis a napelemek?

A napelemek különféle okok miatt okozhatnak tüzet. Ilyenek lehetnek például:

  • Rosszul megtervezett rendszerek
  • Nem megfelelően telepített elektromos berendezések
  • Hibás termékek
  • Nem megfelelő villám- és túlfeszültségvédelem
  • Az elektromos berendezésekre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása

Minden ház- és vállalkozástulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy a napelemes rendszerek feszültség alatt álló vezetékeket tartalmaznak. Emiatt a csatlakoztatáskor a megfelelő előírásokat kell követni. A megfelelő eszközök kiválasztásával és a szakszerű szereléssel a hibák jelentős része kiküszöbölhető. A tűzesetek szinte mindegyikét kivitelezési hibához lehet visszavezetni.

Hogyan lehet megelőzni vagy csökkenteni a napelemek tűzveszélyét

Bár, ahogy fentebb is írtuk, nagyon kevés esetben fordul elő, hogy a napelem kigyullad, mégsem nyugtatna meg senkit, ha pont az ő házában történne egy ilyen szerencsétlen eset. Van néhány olyan szempont, amelyre ha odafigyelünk, akkor elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk azért, hogy a baleseteket elkerüljük.

1. Tapasztalt kivitelezők kiválasztása

A napelemes rendszer kivitelezése összetett feladat és érdemes szakértőkre bízni. Ha nem a megfelelő kivitelezőt választjuk ki, akkor számos bosszúsággal nézhetünk szembe. Amellett, hogy a barkács megoldásokkal elveszíthetjük a berendezésekre adott gyártói garanciákat, olyan szélsőséges veszélyekkel is szembesülhetünk, mint a tűzkár.

A Manitu Solarnál már 2009 óta foglalkozunk szolár rendszerek telepítésével, nagykereskedelmi részlegünk pedig ellátja minőségi berendezésekkel a hazai kivitelezők legnagyobb részét. Az így szerzett tapasztalatunkkal és saját szakértőinkkel nem csak a telepítésben, de a tervezésben és az engedélyeztetésben is segítünk.

2. Minőségi napelemek és alkatrészek

Tény, hogy a napelemek telepítése költséges beruházás, és könnyen elcsábulhatunk egy-egy olcsóbb megoldás felé. A prémium minőség ebben az esetben nagyon fontos, hiszen a megbízhatóságot és a biztonságot garantálja. Nem csak a napelemeknél, de a rögzítéstechnikai és villamossági berendezéseknél is érdemes odafigyelni, hogy melyik gyártó termékét választjuk.

3. Kísérd figyelemmel a rendszer működését

A mai napelemek és az inverter működése is könnyedén, applikáción keresztül nyomon követhető. Ha hibát, csökkent teljesítményt észlelsz, akkor mihamarabb fordulj szerelőhöz. Természetesen ebben az esetben is nagyon fontos, hogy szakértőt bízz meg a rendszered karbantartásával és javításával.

4. Ne barkácsolj!

A telepítési költségeket ugyan csökkentheted, ha megpróbálod otthoni, barkács megoldásokkal felszerelni a napelemeket, vagy legalább a rendszer egy részét önállóan telepíteni, de ettől erősen óvunk, mert, mint már korábban említettük, a napelemes tüzek nagy részét a nem megfelelő kivitelezés okozza. Elég egy rosszul bekötött kábel, vagy egy nem megfelelően elhelyezett rögzítés. A szakszerű telepítés a biztonságodat garantálja, ne spórolj rajta.

Az Országos tűzvédelmi szabályzat is gondoskodik arról, hogy minél nagyobb biztonságban tudd élvezni a napelemes rendszer előnyeit. Ennek alapján a napelem modulok közvetlen közelében kézi lekapcsolási lehetőséget kell kialakítani.

Mit tegyél, ha mégis tűz üt ki?

Természetesen azonnal értesítsd a tűzoltókat. Mivel speciális felkészülést igényelnek ebben az esetben feltétlenül tájékoztasd őket arról, hogy napelemeid vannak. Ezen felül semmi mást nem tudsz tenni, a saját biztonságod érdekében ne nyúlj a berendezésekhez.

A napelemes rendszerek biztonságosak

A jelenlegi statisztikák és iparági eredmények is azt mutatják, hogy a napelemes rendszerek rendkívül biztonságosak. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon, gond nélkül tudd használni a napelemeidet csak szakértő kivitelezőre bízd a munkát és figyelj a berendezéseid minőségére.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés