+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

A napelemek gyártási folyamata

napelem gyártás

A napelemek gyártási folyamata

Facebook
LinkedIn
E-mail

A napelemek most valóban reneszánszukat élik. Az ingadozó és kiszámíthatatlan villamosenergia árak és a fosszilis tüzelőanyagok környezetre gyakorolt hatása miatt a jelenlegi legjobb választás. Nem csak a környezetvédelem, de a rezsiköltségek csökkentése is okot ad arra, hogy minél gyorsabban napelemre válts. Ebben a blogcikkben belesünk a kulisszák mögé és megnézzük, hogyan készülnek a napelemek.

Néhány háttérinformáció a napelemekről

A fotovoltaikus hatást – tehát azt, hogy a nap megfelelő környezetben képes áramot termelni – már az 1800-as években is tanulmányozták. A nap energiájának felhasználása és az ahhoz kapcsolódó technológiai fejlődés azonban a XX. században vált elterjedté. A napelemek mind az üzemi/ipari, mind a lakossági oldalon egyre elterjedtebbé válnak, felhasználásukra pedig már most olyan tervek vannak, amelyeket a 19. században, a jelenség leírásakor még biztosan el sem tudtak volna képzelni. Az intelligens ruházatok megjelenésével párhuzamosan például a kutatók már azt tanulmányozzák, miként lehet olyan szál formájú napelemet készíteni, amelyből textilszövet állítható elő.

A napelem nyersanyaga

A napelemek gyártásához szükséges első döntő összetevő a tiszta szilícium. A szilícium azonban természetes állapotában nem tiszta. Nagyon magas hőmérsékletet előállító kemencében kvarchomokból nyerik. A tiszta szilícium előállításának fő összetevője a természetes tengerparti homok. Noha ez egy bőséges erőforrás a világon, a tiszta szilícium beszerzésének folyamata költséggel jár, és sok energiát igényel.

A napelem gyártási folyamata

A napelem-gyártás első lépése a tiszta szilícium előállítása kvarchomokból. Miután a szilíciumot megtisztították, szilárd kőzetekbe gyűjtik össze. Ezek a kőzetek azután összeolvadnak, és hengeres tuskót képeznek. A kívánt forma eléréséhez acél és hengeres kemencét használnak.

A monokristályos cellák előállításához a gyártó csak egy szilíciumkristályt használ, míg a polikristályos cellák esetében a gyártók több szilíciumkristályt olvasztanak össze. Korábban a monokristályos napelemek előállítása drágább volt, de a technológia fejlődésével a két típusú napelem előállításának költsége szinte azonos lett.

Ostya készítése

A következő lépés az ostyák készítése. Az ostyák készítéséhez a hengereket vékony lapokra vágják, a precíziós vágáshoz drótfűrészt használnak. A tiszta szilícium fényes, visszaveri a napfényt, ezért a napfény elvesztésének csökkentése érdekében a szilícium lapkát tükröződésgátló bevonattal látják el.

Napelemek előállítása

A következő lépésben egy ostyát napelemmé alakítanak át, amely képes a napenergiát elektromos árammá alakítani. Az ostyák mindegyikét kezelik, és minden felületre fémvezetőket adnak. A vezetők az ostya felületén rácsszerű mátrixot képeznek, ez biztosítja a napenergia elektromos árammá történő átalakítását. A bevonat a napfény elnyelését segíti elő, nem pedig visszaverni. Minden cella tartalmaz egy pozitív (bór) és negatív (foszfor) töltésű szilícium lapkát, amelyek egy vezetési csomópontban találkoznak, hogy megindítsák az elektromos áram áramlását.

Egyes napelemekből napelem panel

A gyártók a napelemeket mátrixszerű szerkezetbe kombinálják. Miután a gyártók egyesítették a napelemeket, vékony üvegburkolatot helyeznek az oldalára. A hátlaphoz rendkívül tartós polimer alapú anyagot használnak. Ez megakadályozza, hogy a víz és egyéb szennyeződések károsítsák a napelemet. A napelempaneleket általában alumínium kerettel tartják össze, és kimeneti/bemeneti csatlakozódobozzal rendelkeznek, amivel a napelem szerelők könnyedén összefűzhetik a napelemeket egy sorba.

Tesztelés

A panelek készítéséhez használt anyagokat a gyártás során folyamatosan ellenőrzik. A gyártók kizárólag tökéletes napelemet engednek át a teszteken. Minden repedt vagy meghajlott napelem selejtezésre kerül.

A napelemek megépítésük után szigorú teszteken esnek át, hogy a gyártók megbizonyosodjanak arról, hogy ellenállnak az intenzív időjárási változásoknak, a hőségnek és a kopásnak. Ezenkívül fontos ellenőrzési pont, hogy az elektromos áram hatékonyan halad-e át a paneleken.

Végül a napelem modulok szilárdságát tesztelik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy kicsi a valószínűsége, hogy jégeső vagy más lehulló törmelék miatt eltörnek. A napelemek minőségének tesztelése fontos annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy képesek áramot termelni, miközben hosszú távon biztosítják a nap energiájából előállított áramot az otthonodnak.

Ne készíts otthon napelemet

Találtunk néhány olyan videót és tutorialt a kutatásaink során, amelyek arra bíztatnak, hogy állítsd elő otthon a saját napelemeidet. Bízunk abban, hogy még a videók hatására sem fordul meg ilyesmi a fejedben. A napelemek minősége nagyban befolyásolja, hogy milyen megbízhatóan, sőt milyen biztonságosan tudod működtetni a rendszeredet. A komoly biztonsági előírások nem véletlenek, a nem megfelelően előállított és kivitelezett napelemes rendszerek akár tüzet is okozhatnak.

Mind a berendezések beszerzéséhez, mind pedig a telepítéshez kérd szakértő segítségét.

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés