+36 (1) 700 44 66

manitukivitelezokft@napelem.net

Budafoki út 60.

Budapest

Elektromos autó töltése napelemmel

elektromos autótöltés napelemmel

Elektromos autó töltése napelemmel

Facebook
LinkedIn
E-mail

Gyakran ismételt kérdések

Az elektromos autók leggazdaságosabb fenntartási módja, ha napelemmel töltöd őket. Az elektromos autók napelemmel történő töltésével kapcsolatban számos olyan kérdés merül fel, ami elbizonytalanít. Ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ ebben a cikkben. 

A legfontosabb kérdés – miért?

Egyre több zöld rendszámos elektromos autóval találkozunk az utakon. Ezek fenntartása az elszabaduló benzinárak mellett még a jelenleg drága villamos energiával is gazdaságosabb. A rossz hír viszont, hogy nem tudjuk, meddig emelkednek az árak az elektromos áram tekintetében. A napelemek nem csak a háztartások számára termelhetnek elegendő energiát, de az autókat is fel lehet vele tölteni. Így sem a benzinkészletek, sem a villamosenergia ára nem lesz hatással arra, hogy tudunk-e autózni. 

Amennyiben most tervezel napelemes beruházást, akkor érdemes végiggondolni, hogy fogod-e otthon tölteni az autódat. Ha a válasz igen, akkor már most méretezd úgy a rendszeredet, hogy a várható, megnövekedett elektromos fogyasztásod is fedezni tudd.

Nézzük a további kérdéseket!

Hogyan tölthetem fel elektromos járművemet tetőre szerelt napelemekkel?

Első lépésként érdemes megnézned, hogy a jelenlegi napelemes rendszered kapacitása elbírja-e az elektromos autód töltését. Ha még telepítés előtt állsz, akkor mindenképp a megnövekedett igényednek megfelelő rendszert tervezz. Ezen túl nem lesz másra szükséged, mint egy megfelelő teljesítményű inverterre és egy töltőállomásra.

Mennyi energiára van szüksége az elektromos autónak?

Ahhoz, hogy meg tudd határozni, hogy mennyi energiát kell termelnie a napelemes rendszerednek ahhoz, hogy az elektromos autódat feltölthesd meg kell ismerned az elektromos jármű futásteljesítményét és az autód által fogyasztott villamos energia mennyiségét. 

Nézzünk egy egyszerű számítási példát. Tegyük fel, hogy egy elektromos autónak a besorolása szerint átlagosan  15-20  kWh energiára van szüksége 100 kilométer megtételéhez. Ha az autó naponta átlagosan 25 kilométert tesz meg, akkor 5 kWh áramra van szüksége. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszernek 1800 kWh áramot kell termelnie éves szinten csak az elektromos autó töltéséhez.

Hány napelem szükséges az elektromos autó töltéséhez?

Az, hogy hány darab napelemre van szükség számos tényezőtől függ. Milyen napelemeket használunk majd, azok a tető mely részén helyezkednek el, mennyi áramot tudnak termelni naponta. Az előző pontban már meghatároztuk, hogy nagyjából mennyi plusz energiára lesz szükség az autó töltéséhez, ehhez kell igazítani a napelemek és az egyéb szükséges berendezések számát.

A pontos méretezéshez és az anyaglista összeállításához érdemes szakértő segítségét kérni. A napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó kivitelező segíthet neked a tervezésben is! Fontos, hogy ha már meglévő rendszert kell bővítened, akkor is kérd ki szakértő véleményét a lehetőségekről.

Mire lesz szükség?

Ha még nincs napelemes rendszered, akkor szükséged lesz természetesen megfelelő mennyiségű napelem panelre, egy inverterre, megfelelő rögzítéstechnikára, kábelekre, dobozokra és egy új mérőórára. A mérőórát a szolgáltató biztosítja majd számodra. 

Ahhoz, hogy az autódat is tölteni tudd, szükséged lesz egy töltőpontra és speciális töltőre. Érdemes kiszámolnod, hogy szükséged van-e akkumulátorra a rendszered részeként. Amennyiben van akkumulátorod, akkor a napsütéses órákban pluszként megtermelt energiával először az akkumulátor kerül feltöltésre és az ezen felül termelt villamosenergiát adod majd át a hálózatnak. A visszavét ugyanígy történik. Ha a napelemed éppen nem termel áramot, akkor az akkumulátorban raktározott energiát használod fel először. Ez gazdaságos megoldás lehet, de a döntéshez érdemes szakértői segítséget kérni.

Feltétlenül kell akkumulátor a napelemes hálózatba ahhoz, hogy otthon tölthessük az elektromos autónkat?

Természetesen nem. Alapos számítással mérlegelhető, hogy az akkumulátor beépítése gazdaságos-e számodra vagy sem. Ennek eldöntésében a rendszer tervezése során segítségedre leszünk.

A napelemes rendszerek nem csak a háztartásod áramellátását teszi kiszámíthatóvá és gazdaságossá, hanem az autód fenntartását is!

keresés

Keresés

Hírlevél feliratkozás

kategóriák

Legfrissebb cikkek

címkék

Napenergia Plusz Program pályázati feltételek és jelentkezés